Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици станаха част от екипа на Радио ВИДИН за ден

2
Снимка: Радио ВИДИН


Шест момичета от различни градове в страната се запознаха отблизо с работата в Радио ВИДИН. Поводът за гостуването (на живо и в онлайн среда) на учениците е инициативата “Мениджър за един ден” на Junior Achievement Bulgaria. Работният ден на "мениджърите" започна с опознавателна обиколка в студиата и редакциите на радиото, по време на която главния инженер Светослав Цветанов, главния редактор Гергана Панова и шефа на музикалните редактори Петър Маринов разказаха за работата в радиото. След това учениците бяха разделени на 2 групи - Екип "Журналисти" съставен от: Ирена Ганчева от Варна, Ясмина Витанова от Видин, Нина Кирилова от Брегово и Мария Сомлева от София, и Екип "Музикални редактори" - Елина Спасова от Враца и Ния Йонкова от Велико Търново. По този начин всяка една от тях участва в работният процес, каквато е и целта на инициативата.  Генади Вельов бе ментор на журналистите, а Наталия Николова - на музикалните редактори. 


Ирена и Мария направиха интервюта съответно с Ясмина и Нина.


"Аз съм Ясмина Витанова от 8. клас в  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, специалността ми е икономика. Тази предоставена възможност, която радиото ми отдаде и честта да съм тук всъщност ми даде един много голям пример за това, че това, което обичаш да правиш и това, което имат нуждата хората да чуят са двете неща, които вървят ръка за ръка. Дадоха ми кураж, за да продължа да се занимавам с това нещо. Днес почина Татяна Лолова какво бихте казали за нея? Тя е една изключителна жена и дава един много добър пример как може да си забавен и сериозен и в същото време да правиш това, което обичаш... Аз съм Нина Кирилова в 11. клас съм, в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" град Видин... От днешният ми престой научих много, най-вече научих, че работата в радиото не е никак лесна. Но не е и непосилна, когато имаш желание и хъс и го правиш с желание и хъс... Обичам кучета, имам 2. Всъщност аз имам осиновени кучета смятам, че е правилно това да се прави... Има страшно много бездомни кучета, които буквално биват малтретирани дори от деца..."


А ето и какво споделиха музикалните редактори Елина и Ния пред Ясмина и Нина:


"Аз съм Елина от град Враца и съм на 17 години. Уча в СУ "Васил Кънчов" и нещото, което мога да кажа е, че изкуството заема една много голяма част от моят живот. Най-много обичам да слушам "кей поп" - азиатска музика, която много хора смятат за странна, но всъщност аз смятам, че носи нови красиви послания. Обичам да слушам и български поп, слушам и много български естрадни песни. Общо взето да като цяло слушам всякаква музика... Опитвам се по някакъв начин да балансирам нещата, определено с това онлайн обучение не мога да кажа, че е много лесно. Обаче имаш ли желание да правиш нещо, което обичаш винаги ще намериш начин да отделяш време и на него. Може би ще запомня обиколката в самото радио... Аз съм Ния Йонкова, от Велико Търново съм и уча в ПМГ, изучавам предимно Химия и Биология. И доста е трудно в училище, но се справям. В свободното си време обичам да свиря на китара да рисувам и да се занимавам с всякакъв вид изкуства... За училищата, понеже първо ги затварят след това ги отварят мисля, че това стресира учениците. Бих предпочела да изберат какво да правят най накрая, или да ги отворят, или да ги затворят и да вземат някакво категорично решение... Беше ми изключително интересно да науча от първо лице как протича ежедневието на един музикален редактор. Имахме за задача да направим плейлист. Имам изключително добри впечатление, беше ми много приятно, научих много нови неща."


За да добият опит на терен Ясмина и Нина взеха интервю и от ученичката Теа Петрова от 11 клас в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, която беше избрана за “Мениджър за един ден" в Областен информационен център Видин:


"Днес подготвяме един флаер за европейска програма за подпомагане на младите фермери по под мярка 6.1. И за мен е доста интересно понеже имам интерес за европейските програми и един плюс да се докосна до тези неща от по-близо."


Всяко едно от момичетата участвали в днешното издание на инициативата “Мениджър за един ден” освен знания и опит, получи и сертификат за участие.




Какво работиха мениджърите за един ден в Радио Видин чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28