Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени ли се изкуството през изминалата година на пандемия?

Снимка: Фейсбук, Колаж радио Видин

В началото на март светът отбеляза 1 година от началото на пандемията, причинена от коронавируса. Животът се превърна в комплекс от правила, мерки и забрани. Всяка сфера на обществения живот прие по свой собствен начин новите правила и се опита да оцелее с възможно най- малките поражения. Светът на изкуството също бе разклатен от последиците от локдауни, забрани за пътуване и социално дистанцирани изложения, концерти и спектакли. Бизнесът с покупки и продажби на изкуство също се наложи да се адаптира, за да ограничи загубите си. Глобалните продажби на произведения на изкуството са спаднали с 22% през 2020 година, сочат данни от доклада "Пазар на изкуството" на водещи световни издания. Това е и най- значителният пазарен спад след финансовата криза. Светът на изкуството трябваше спешно се адаптира, за да може да оцелее. Как реагираха творците? Какви са темите, които ги провокират днес и как пандемията се отрази върху тяхното творчество? 

Горица Маджарска е поетеса от Враца, преподавател по история в средно училище "Козма Тричков". Член е на Конфедерацията на българските писатели и на литературен клуб "Арфа" в града под Околчица. Преди година от печат излезе първата и книга със стихове, озаглавена "Дяволът си търсеше жена". Чисто психологически човек се разтоварва, четейки поезия, а това е много важно за всеки един от нас, каза за радио Видин Горица Маджарска:

"Не случайно в психологията това нещо се нарича сюблимация, тоест когато има някакво напрежение ние го изразходваме чрез творчеството си. Всеки обича да чете стихове, особено в момент, когато се опитва да се разтовари, така че поезията според мен не просто разтоварва, търсим красивото в живота, тя е нещото, което може да ни изведе извън грозната действителност и да ни прнесе в един много по- красив свят ... Сега изведнъж като ни затвориха, много хора започнаха да пишат на социална тематика, като повечето стихотворения, които съм срещала в социалните мрежи са на хумористична тематика, тоест опитваме са да избягаме от грозното ежедневие, като го осмеем. Не знам доколко успяваме да го направим, защото колкото и да се опитваме да избягаме от цялата ситуация, това е нашето настояще и това ситуацията, в която ще живеем вероятно още дълго време."- обясни Горица Маджарска, поетеса от Враца.

Как работи върху творбите си в условия на пандемия един художник- приложник днес? Даниела Константинова, е автор на редица самостоятелни изложби, а по професия е учител. Родена е в Лом, където и до днес живее, работи и твори. С нея разговаря сътрудникът ни Владимир Недев:

"Аз нямам този проблем, по простата причина, че нашият вид изкуство е доста самостоятелен вариант на създаване. Творецът е съм с творбата си, работи и обикновено не трябва да има публика около него, а да се усамоти в ателие или стая, в която да може да създава нещата си. Пандемията пречи дотолкова, че ограничава на моменти възможността да е сред природата и да пътува, което на мен ми е важно. Въпреки всичко успях да пътувам, на доста места ходих в България, но това е зареждащата част, да излезеш от затвореното пространство и да се заредиш с това, което те заобикаля, като природа, архитектура и неща, създадени от човека и дори да срещнеш нови личности, това допринася. Аз съм от хората, които са в мир със себе си и са в свой свят и са щастливи от това, което правят и намирам начини да го показвам."- сподели Даниела Константинова, художник- приложник от Лом.

Казват, че рок музиката винаги е отправяла своят протест срещу недъзите на обществото. А днес те май са доста ... недъзите. Какво е да си рок музикант в условията на пандемия, липсват ли големите концерти, близостта на публиката и как това се отрази върху творчеството на заетите в жанра. Разговаряхме с Деян Каменов от Видин- фронтмен и вокалист на рок група Д2:

"Всичко липсва от тоя лайвстайл- срещите с хората, клубовете, големи или малки концерти просто контакта с публиката го няма. Това е основния начин да усетиш това което си направил, как хората го възприемат, да видиш фийдбек- обратна връзка отсреща и до усетиш емоциите на хората, Това е всъщност за мен най- ценното нещо от това, което правим ... Всеки може да пише сам в къщи, музика да композира, да се срещаме и да си пращаме онлайн неща и всеки да вижда идеите на другите. Ценното все пак за мен е живата връзка и живото свирене, което го няма от година вече го няма ... Не мисля, че е сериозно да се конкретизират дати за участия, на фона на това, че мерките се менят през две седмици или три."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Михаил Миков: Партиите в парламента ясно да заявят какви цели преследват

Парламентарният вот на българските граждани определи изключително шарено Народно събрание- седем партии и коалиции получиха представителство в най-висшия орган на държаното управление. Бързо се видя обаче, че с тази конфигурация е трудно да се излъчи работещо и стабилно правителство. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ остана в изолация, новите..

публикувано на 20.04.21 в 12:54

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17