Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ли се изкуството през изминалата година на пандемия?

Снимка: Фейсбук, Колаж радио Видин

В началото на март светът отбеляза 1 година от началото на пандемията, причинена от коронавируса. Животът се превърна в комплекс от правила, мерки и забрани. Всяка сфера на обществения живот прие по свой собствен начин новите правила и се опита да оцелее с възможно най- малките поражения. Светът на изкуството също бе разклатен от последиците от локдауни, забрани за пътуване и социално дистанцирани изложения, концерти и спектакли. Бизнесът с покупки и продажби на изкуство също се наложи да се адаптира, за да ограничи загубите си. Глобалните продажби на произведения на изкуството са спаднали с 22% през 2020 година, сочат данни от доклада "Пазар на изкуството" на водещи световни издания. Това е и най- значителният пазарен спад след финансовата криза. Светът на изкуството трябваше спешно се адаптира, за да може да оцелее. Как реагираха творците? Какви са темите, които ги провокират днес и как пандемията се отрази върху тяхното творчество? 

Горица Маджарска е поетеса от Враца, преподавател по история в средно училище "Козма Тричков". Член е на Конфедерацията на българските писатели и на литературен клуб "Арфа" в града под Околчица. Преди година от печат излезе първата и книга със стихове, озаглавена "Дяволът си търсеше жена". Чисто психологически човек се разтоварва, четейки поезия, а това е много важно за всеки един от нас, каза за радио Видин Горица Маджарска:

"Не случайно в психологията това нещо се нарича сюблимация, тоест когато има някакво напрежение ние го изразходваме чрез творчеството си. Всеки обича да чете стихове, особено в момент, когато се опитва да се разтовари, така че поезията според мен не просто разтоварва, търсим красивото в живота, тя е нещото, което може да ни изведе извън грозната действителност и да ни прнесе в един много по- красив свят ... Сега изведнъж като ни затвориха, много хора започнаха да пишат на социална тематика, като повечето стихотворения, които съм срещала в социалните мрежи са на хумористична тематика, тоест опитваме са да избягаме от грозното ежедневие, като го осмеем. Не знам доколко успяваме да го направим, защото колкото и да се опитваме да избягаме от цялата ситуация, това е нашето настояще и това ситуацията, в която ще живеем вероятно още дълго време."- обясни Горица Маджарска, поетеса от Враца.

Как работи върху творбите си в условия на пандемия един художник- приложник днес? Даниела Константинова, е автор на редица самостоятелни изложби, а по професия е учител. Родена е в Лом, където и до днес живее, работи и твори. С нея разговаря сътрудникът ни Владимир Недев:

"Аз нямам този проблем, по простата причина, че нашият вид изкуство е доста самостоятелен вариант на създаване. Творецът е съм с творбата си, работи и обикновено не трябва да има публика около него, а да се усамоти в ателие или стая, в която да може да създава нещата си. Пандемията пречи дотолкова, че ограничава на моменти възможността да е сред природата и да пътува, което на мен ми е важно. Въпреки всичко успях да пътувам, на доста места ходих в България, но това е зареждащата част, да излезеш от затвореното пространство и да се заредиш с това, което те заобикаля, като природа, архитектура и неща, създадени от човека и дори да срещнеш нови личности, това допринася. Аз съм от хората, които са в мир със себе си и са в свой свят и са щастливи от това, което правят и намирам начини да го показвам."- сподели Даниела Константинова, художник- приложник от Лом.

Казват, че рок музиката винаги е отправяла своят протест срещу недъзите на обществото. А днес те май са доста ... недъзите. Какво е да си рок музикант в условията на пандемия, липсват ли големите концерти, близостта на публиката и как това се отрази върху творчеството на заетите в жанра. Разговаряхме с Деян Каменов от Видин- фронтмен и вокалист на рок група Д2:

"Всичко липсва от тоя лайвстайл- срещите с хората, клубовете, големи или малки концерти просто контакта с публиката го няма. Това е основния начин да усетиш това което си направил, как хората го възприемат, да видиш фийдбек- обратна връзка отсреща и до усетиш емоциите на хората, Това е всъщност за мен най- ценното нещо от това, което правим ... Всеки може да пише сам в къщи, музика да композира, да се срещаме и да си пращаме онлайн неща и всеки да вижда идеите на другите. Ценното все пак за мен е живата връзка и живото свирене, което го няма от година вече го няма ... Не мисля, че е сериозно да се конкретизират дати за участия, на фона на това, че мерките се менят през две седмици или три."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55