Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Членовете на СИК във Видин ще преминат обучения за работа с машините за гласуване

Снимка: Радио ВИДИН

Предстоят онлайн обучения на членовете на СИК във Видин за работа с машините за гласуване. 

"На 29 и на 30 март, от 17 и 30 часа, ще се проведе онлайн обучение. За съжаление, тези хора до настоящия момент не са виждали тази машина и не знаят какво представлява. Ние проведохме обучението без да ни е изпратена такава машина, а имаха задължението, което не направиха. За да компенсираме това ще намерим начин, макар и в краткото време, което остава. Правим организация в тази насока. Обещаха ни хората, които отговарят за машините да ни изпратят една машина. Очакваме я утре да пристигне, която е точно с обучителна цел, за да може да покажем поне на един- двама представители. Ще направим график, заради мерките и ще се свържем индивидуално с всеки от тях, който има възможност да дойде да се запознае с машината на място", каза Соня Иванова- секретар на РИК- Видин.

Обученията ще бъдат по график, заради наложените противоепидемични мерки. Съобщението за обучението е на сайта на РИК- Видин. Там може да бъде намерен линкът, на който трябва да влязат членовете на СИК, за да присъстват на онлайн обучението.

РИК- Видин назначи 12 подвижни секционни избирателни комисии /ПСИК/ на територията на цялата област. Във Видин са 4- една е за град Видин, една е за град Дунавци и две са за село Градец. В Брегово са три ПСИК- по една за Брегово, Ракитница и Балей. Те ще обслужват и лица от съседни населени места, подали заявление в определените срокове. По една ПСИК има в Белоградчик, Димово, Ново село, Ружинци и Макреш, каза още Соня Иванова- секретар на РИК Видин:

"В град Димово имаме назначени и две подвижни секционни комисии. Едната е в дом за стари хора- село Гара Орешец, а другата е в село Извор в Центъра за настаняване от семеен тип, както и в МБАЛ "Света Петка" в град Видин. Това е нашата болница, също ще има секционна избирателна комисия."

ПСИК в болницата е за лежащо болните. Разликата сега е, че списъците на тези СИК, които са в лечебни заведения, се съставят от директора на база лежащо болните там. РИК има готовност да образува отделна секция за ковид болните във видинската болница, както и да осигури необходимите лица за назначаване като състав на секционната избирателна комисия. Настанените в болничните заведения и социалните домове не подават заявления за гласуване. Тъй като изтече срокът за назначаване на подвижните СИК, хората с увреждания могат да се допишат в списъците, допълни Соня Иванова:

"Могат да се допишат в тези списъци, ако подадат заявление не по- късно от 29 март, на местата, на които има вече образувани такива, а казахме- те са във Видин, Димово, Брегово, Белоградчик, Ружинци и Макреш."

Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31