Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Карантинираните подават заявление за гласуване до кмета

Снимка: Радио ВИДИН

Хората, поставени под карантина могат да подават заявление за гласуване до кмета на съответната община до 31 март, включително. 

"Заявлението се подава саморъчно подписано от избирателя и подадено пред съответния кмет на Община от пълномощник с пълномощно в свободен текст, лично, по пощата или по факс; подписано и подадено от пълномощник с пълномощно същото така; заявлението, подадено на електронната поща на органа по чл. 23, ал. 1 ИК без да се изисква квалифициран електронен подпис. Не се изисква електронен подпис, достатъчно е да бъде подадено на e-mail на съответната община", каза Соня Иванова- секретар на РИК- Видин.

За да бъде сформирана подвижна СИК за карантинираните лица е необходимо да има подадени не по-малко от 10 заявления. След като е образувана, могат да се дописват и други желаещи за гласуват по този начин лица.

"За първи път ще имаме такива секционни комисии, които да обслужват карантинираните лица... Ще бъдат взети всички предпазни мерки. Осигурени са ни вече всички предпазни средства."

Хората с увреждания могат да се допишат в списъците за гласуване в подвижна избирателна секция на местата, на които има образувани такива. Заявлението се подава не по-късно от 29 март. На сайта на РИК- Видин са обявени избирателните секции за избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването, които искат да гласуват в редовна секция.

Приключиха обученията на членовете на СИК. Днес и утре /29 и 30 март/ ще се проведат онлайн обучения за гласуване с машините на парламентарните избори на 4 април.

"С гордост искам да съобщя, че видинската районна избирателна комисия, е може би единствената на територията на цялата страна, която успя и проведе присъствено обучение на членовете на секционните избирателни комисии и тона територията на цялата ни област. Това беше в периода 17-20 април", допълни Соня Иванова.

На тези обучения членовете на СИК са запознати с протокола, разяснен е начинът на попълването му. Затруднения ще имат единствено тези СИК, в които има и машинно гласуване, успоредно с това с бюлетини, защото ще трябва да се попълват повече цифри.

Онлайн обученията за машинното гласуване са от 17:30 часа. На сайта на РИК има линк, на който трябва да влязат членовете на СИК, за да присъстват да обучението.
Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31