Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

Снимка: БГНЕС

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев:

"Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора. Не са лесни такива разговори. За да се постигне управление, са неоходими 121 гласа в парламента, което е минимумът, но не е добър минимум, защото един, ако го няма, просто не може да се управлява. Най-добре е да се постигне мнозинство от минимум 130, а аз не виждам как ще стане това без някакви много трудни и сложни преговори. Очаквам, че за да се намери компромис, най-вероятно ще се стигне до решението мандатът на следващото Народно събрание да бъде ограничен. Да се договорят политическите сили, че примерно след 12, 18 или 24 месеца ще се проведат нови избори и да се направи някаква формула, която да може през това време да управлява с къс хоризонт, за да се постигне компромис."

Такава ситуация няма ли да се отрази негативно на развитието на страната, особено в ситуация на пандемия и икономическа криза?

"Разбира се, но на повечето места в Европа се управлява по този начин. Политиката не е изкуството да се биеш и да крещиш срещу другия, а изкуството да намериш пресечната точка, изкуството да намериш онзи дневен ред, който интересува обществото, независимо от политическите различия, да се върви напред в полза на хората, на обществото. Ако нашите политици проявят това разбиране, компромис ще бъде постигнат. А ние имаме нужда от такъв разумен компромис, за да се формира едно максимално стабилно управление. Трудни са времената, светът доста е поразбъркан, голяма политическа нестабилност, преструктурира се целият световен ред... Чакат ни напрегнати години и трябва да се надяваме, че политиците ще разберат за какво става дума и ще бъдат по-отстъпчиви помежду си, за да могат да постигнат максимално бързо нов състав на правителство и по най-бързия начин да се управлява кризата."
Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Членовете на СИК във Видин с осигурен превоз в деня на изборите

Във връзка с изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 4 април, със заповед на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков са определени 8 маршрута, от които ще могат да се възползват жителите на град Видин, които са членове на секционна избирателна комисия в друго населено място.  Часът на тръгване е съобразен с този, в който отварят..

публикувано на 30.03.21 в 10:25