Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ползу роду: какво искаме от новата власт

Снимка: Радио ВИДИН

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към изпълнителната и законодателната власт след изборите.

"Националният младежки форум" организира предизборен диспут, за да чуят младите хора какви ангажименти към тях поемат политиците.

"Често се спекулира с темата, че младите хора са аполитични или политически пасивни и рядко се интересуват от обществените процеси около тях. "Национален младежки форум" като най-голямата младежка организация, която се стреми да представлява интересите на младите, си постави за цел заедно с колегите от "Студентски клуб на политолога" и учебното пространство в Студентски град "StudyHub" да провокираме младите хора да вземат информиран избор и да се запознаят в дълбочина какво предлагат политическите партии за тях, тъй като сме свикнали да слушаме, че младите хора са приоритет, че са важни, че са бъдещето. Искаме да чуем от политическите партии да кажат какво наистина ще направят в конкретика за младите хора в следващите четири години. Надявам се, че тази готовност за разговори, която сега демонстрираха политическите партии, ще се запази и след 4 април. Това е голямото предизвикателство, което поставихме ние в рамките на дебата. Имаше доста теми, по които тепърва ще имаме възможност да работим заедно с представителите в 45-ото Народно събрание... Младите хора ще имат мотивация да останат тук, когато виждат, че средата им дава възможност да се развиват в посоката и с темповете, които те искат, че няма предпоставки да ги дърпа назад, че няма проблеми, които не им позволяват да реализират мечтите си, да реализират целите си. Това е заявка, която чухме от участниците в дебата и се надявам те да си спомнят и да работят именно за това в парламента", обясни Мирослав Цеков, главен секретар на "Националния младежки форум".

Работодателските организации инициираха поредица от срещи с основните политически сили, за да се започнаят с предизборните им платформи и да дискутират дали те съвпадат с изискванията на бизнеса. Има ли допирни точки?

"Политиците по-скоро разбират проблемите на бизнеса, но за желание за промяна бих дал смесена оценка. Някои неща разбират, но не искат да ги променят, защото гонят популизъм. Здравата икономика обаче не се изгражда с популизъм. Така че, независимо че разбират за какво става дума, напрактика малко неща се случват след това. Условията за правене на бизнес не просто са лоши по обща оценка на всички работодатели, а те са и влошаващи се- нищо не се прави по въпроса. Административната тежест- безумно е това, което се случва в нашата страна. Друг нерешен проблем- ние сме единствената страна в ЕС, която налага такса битове отпадъци въз основа на капиталовата стойност на предприятието, а не на генерирания боклук. Друго- приходите в българския бюджет от такси към администрацията са 4,5 милиарда или близо 4,5% от българския бюджет, а в целия нормален европейски свят този процент е около 0,5. При нас е девет пъти повече. Как се прави бизнес в такава среда? Всеки път при срещи обясняваме на политиците тези неща и всеки път кимат с глава, казват, че не е правилно, ще го оправят, но накрая нищо...", каза Кънчо Стойчев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Възрастните хора
са сред "най-ухажваните" с обещания от политиците, най-вече защото са политически активни и по правило винаги гласуват. Какво обаче те искат да се случи от новото правителство, каквото и да е то?

"Нашите очаквания са да се подобри животът в България, да се върне доверието на хората в управляващите, а те от своя страна да сложат като първа грижа в своята работа хората. На първо място децата, а след тях и възрастните хора. Да се "събуди" човешкото отношение и човещината. Да се възстанови селското стопанство и промишлеността. Надяваме се да се обърне по-сериозно внимание на хората в тежко здравословно състояние. Надявам се здравеопазването да бъде одържавено, за да е наистина безплатно, както пише в Конституцията. Нашите надежди са да се изберат такива хора, които с първите си стъпки да ни заслужат доверието и всички заедно да започнем едно съграждане. Много пъти в България е имало моменти, когато хората се мобилизират и дават всичко от себе си, сплотеност, заедност и изграждат, защото всички сме на земята, за да предадем добър живот на нашите внуци. По-високите пенсии също искаме, защото са несправедливи, но това са последствия. Най-важното е да се сложи ред в държавата, да няма кражби, да няма корупция и да започне живот, който да дава надежда на децата, на тези, които са в чужбина да се върнат, да запазим България иначе за какво живеем...", е мнението на Малинка Башлийска, председател на "Съюз на пенсионерите 2004 - обединени" в област Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43