Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На ползу роду: какво искаме от новата власт

Снимка: Радио ВИДИН

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към изпълнителната и законодателната власт след изборите.

"Националният младежки форум" организира предизборен диспут, за да чуят младите хора какви ангажименти към тях поемат политиците.

"Често се спекулира с темата, че младите хора са аполитични или политически пасивни и рядко се интересуват от обществените процеси около тях. "Национален младежки форум" като най-голямата младежка организация, която се стреми да представлява интересите на младите, си постави за цел заедно с колегите от "Студентски клуб на политолога" и учебното пространство в Студентски град "StudyHub" да провокираме младите хора да вземат информиран избор и да се запознаят в дълбочина какво предлагат политическите партии за тях, тъй като сме свикнали да слушаме, че младите хора са приоритет, че са важни, че са бъдещето. Искаме да чуем от политическите партии да кажат какво наистина ще направят в конкретика за младите хора в следващите четири години. Надявам се, че тази готовност за разговори, която сега демонстрираха политическите партии, ще се запази и след 4 април. Това е голямото предизвикателство, което поставихме ние в рамките на дебата. Имаше доста теми, по които тепърва ще имаме възможност да работим заедно с представителите в 45-ото Народно събрание... Младите хора ще имат мотивация да останат тук, когато виждат, че средата им дава възможност да се развиват в посоката и с темповете, които те искат, че няма предпоставки да ги дърпа назад, че няма проблеми, които не им позволяват да реализират мечтите си, да реализират целите си. Това е заявка, която чухме от участниците в дебата и се надявам те да си спомнят и да работят именно за това в парламента", обясни Мирослав Цеков, главен секретар на "Националния младежки форум".

Работодателските организации инициираха поредица от срещи с основните политически сили, за да се започнаят с предизборните им платформи и да дискутират дали те съвпадат с изискванията на бизнеса. Има ли допирни точки?

"Политиците по-скоро разбират проблемите на бизнеса, но за желание за промяна бих дал смесена оценка. Някои неща разбират, но не искат да ги променят, защото гонят популизъм. Здравата икономика обаче не се изгражда с популизъм. Така че, независимо че разбират за какво става дума, напрактика малко неща се случват след това. Условията за правене на бизнес не просто са лоши по обща оценка на всички работодатели, а те са и влошаващи се- нищо не се прави по въпроса. Административната тежест- безумно е това, което се случва в нашата страна. Друг нерешен проблем- ние сме единствената страна в ЕС, която налага такса битове отпадъци въз основа на капиталовата стойност на предприятието, а не на генерирания боклук. Друго- приходите в българския бюджет от такси към администрацията са 4,5 милиарда или близо 4,5% от българския бюджет, а в целия нормален европейски свят този процент е около 0,5. При нас е девет пъти повече. Как се прави бизнес в такава среда? Всеки път при срещи обясняваме на политиците тези неща и всеки път кимат с глава, казват, че не е правилно, ще го оправят, но накрая нищо...", каза Кънчо Стойчев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Възрастните хора
са сред "най-ухажваните" с обещания от политиците, най-вече защото са политически активни и по правило винаги гласуват. Какво обаче те искат да се случи от новото правителство, каквото и да е то?

"Нашите очаквания са да се подобри животът в България, да се върне доверието на хората в управляващите, а те от своя страна да сложат като първа грижа в своята работа хората. На първо място децата, а след тях и възрастните хора. Да се "събуди" човешкото отношение и човещината. Да се възстанови селското стопанство и промишлеността. Надяваме се да се обърне по-сериозно внимание на хората в тежко здравословно състояние. Надявам се здравеопазването да бъде одържавено, за да е наистина безплатно, както пише в Конституцията. Нашите надежди са да се изберат такива хора, които с първите си стъпки да ни заслужат доверието и всички заедно да започнем едно съграждане. Много пъти в България е имало моменти, когато хората се мобилизират и дават всичко от себе си, сплотеност, заедност и изграждат, защото всички сме на земята, за да предадем добър живот на нашите внуци. По-високите пенсии също искаме, защото са несправедливи, но това са последствия. Най-важното е да се сложи ред в държавата, да няма кражби, да няма корупция и да започне живот, който да дава надежда на децата, на тези, които са в чужбина да се върнат, да запазим България иначе за какво живеем...", е мнението на Малинка Башлийска, председател на "Съюз на пенсионерите 2004 - обединени" в област Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31

Членовете на СИК във Видин с осигурен превоз в деня на изборите

Във връзка с изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 4 април, със заповед на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков са определени 8 маршрута, от които ще могат да се възползват жителите на град Видин, които са членове на секционна избирателна комисия в друго населено място.  Часът на тръгване е съобразен с този, в който отварят..

публикувано на 30.03.21 в 10:25