Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: по-силна за теб!

Ваксините срещу COVID-19 ни връщат към нормалния начин на живот- има ли достатъчно, какви са притесненията

Снимка: Радио Видин

Според евродепутатите, Европейският съюз трябва да продължи съгласуваните си усилия срещу COVID-19 и да предприеме спешни мерки за увеличаване производството на ваксини, за  да отговори на очакванията на гражданите. Темата е коментирана на пленарно заседание през февруари. Безспорно е, че възстановяването на социално-икономическия живот в Европейския съюз е основната задача, коментира депутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов. Призова страните-членки да бъдат подпомогнати във ваксинационните кампании и по регионите:

"Безспорно е, че общият солидарен подход в тази безпрецедентна криза е националният егоизъм. От тук нататък обаче приоритет е доставянето на най-много ваксини в най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите в страните-членки. Моят призив е към комисията, да подпомогне и страните-членки във ваксинационните кампании и по регионите."

Европейските граждани очакват прозрачност, сигурност, информация и работа срещу дезинформацията, коментира още Петър Витанов. Апелира за още по-добра комуникация и на всеки въпрос, който е зададен, да се отговаря по най-бързия начин:

"Също така трябва да увеличим производствения капацитет с една европейска финансова инвестиционна офанзива, която е изключително нужна. Ваксинацията е светлината в тунела, но нека тази светлина не се превърне в идващия насрещен влак във формата на вирусни варианти, които не подлежат на защита от съществуващите сега вируси. Радвам се, че Европейската комисия започва да работи и по тези въпроси трябва да сме подготвени за всички евентуалности, които са пред нас, за да може основната цел-възстановяването на социалния и икономическия живот, колкото се може по-бързо да бъде постигната. Това очакват европейските граждани."

Сред хората, които са убедени, че трябва да бъдат ваксинирани, е Мадлен Герасимова от Видин:

"Така мисля, че е правилно, а и трябва да пътувам до Италия и трябва да си сложа."

Любов Илиева работи в заведение във Видин. Трябва да е отговорна както към себе си, така и към клиентите:

"Искам да съм спокойна. Правила съм си и друг път ваксини-противогрипни, така че поредната ваксина мисля, че е безопасна."

Пет са пунктовете за имунизация в област Видин, каза директорът на Регионалната здравна инспекция- Венцислав Владински:

"В момента всичките ваксинационни кабинети работят. Те са  в РЗИ-то, в МБАЛ "Св. Петка", МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" в град Белоградчик, също така и двата медицински центъра във Видин. Ваксинират се лицата от първа до четвърта фаза също с AstraZeneca.  Тука в инспекцията се ваксинират лицата, които ще участват, които са ангажирани в изборния процес. Това е основно с ваксината на Pfizer, тъй като до края на месеца, т.е преди изборния процес, трябва да бъдат обхванати и с втора доза."

Ваксини има и при общопрактикуващите лекари, които се снабдяват поетапно:

"Има ваксина, не големи количества, ограничени са количествата, но ние почти всяка седмица получаваме ваксина. Така че поетапно се снабдяваме с ваксина, колкото можем да дадем според броя на хората, които са се записали за ваксиниране."

При доктор Благой Славчев, който е с една от най-големите лекарски практики в област Видин, само хората с хронични заболявания и възрастните, които желаят да се ваксинират, са над 200. Получава по малки количества от ваксината, но очаква доставките да са регулярни:

"Аз мисля, че ще се справим...Това е единственият начин да се преборим с тази коварна болест и да заживеем по нормалния начин, както преди."

 С осигуряването на повече количества, екипи ще пътуват и до малките населени места, където няма лекари, за да поставят ваксини, казаха от здравната инспекция.

Пламен Левашки не попада в групите, които с предимство трябваше да бъдат ваксинирани, но е сред първите, които се възползваха, след като бяха отворени "зелени коридори" за всички желаещи да бъдат имунизирани:

"Всички трябва да се ваксинират, независимо каква е ваксината… Това ще ни спаси. Всички трябва да дойдат и да се ваксинират, за да могат хората да бъдат спокойни, че това нещо няма да се повтори и ще може този вирус по-лесно да си иде по някакъв начин, с ваксинация. Не би трябвало никой да се притеснява от това."

Над 2 500 имунизации са извършени до сега в област Видин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02