Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Снимка: Светла Бондова

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб на пенсионера- Ново село ще стигне до близо 30 избиратели от цялата община, които не могат да се придвижат самостоятелно до урните. За  хората с увреждания е предназначена и секция № 2 в Ново село, която се намира в бившия Дом за деца и юноши, тъй като само там има подстъп за инвалидни колички. Възрастните хора, които се затрудняват в придвижването си, могат да се обадят на телефон 09316 22 25 в Община Ново село, за да им бъде осигурен превоз до помещението за гласуване.


На предишните избори за първи път жителите на Ново село имаха възможност да опитат и новия метод на машинно гласуване. Тогава машина бе монтирана в секция № 1, която се намираше в сградата на Общината. На парламентарните избори, които ще бъдат в неделя, машинен вот може да се упражни в три секции - Секция № 2 в Ново село, намираща се в бившия Дом за деца и юноши, в секция № 3,, намираща се в бившето училище в с. Винарово и в секция № 5 в с. Неговановци. Това са секциите с повече от 300 избиратели по списък, в които според закона е задължително да се осигури и машинно гласуване.


Една от най-големите тревоги на хората и на организаторите е спазването на всички противоепидемични изисквания  по време на изборите. Освен, че входът на тъмната стаичка ще бъде обърнат към стената, за да няма докосване до перде, във всяка секция  ще има осигурен човек, който ще се грижи за дезинфекцията през целия изборен ден. Заедно с бюлетините в съботния ден, членовете на секционните комисии ще получат ръкавици, маски и дезинфектанти. Допълнителната  задача, която ще имат те, е да следят спазването на  мерките, наложени от епидемичната обстановка за всички участници в изборния процес - избиратели, застъпници, представители на партии и коалиции, наблюдатели и други служебни лица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43