Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Снимка: Светла Бондова

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб на пенсионера- Ново село ще стигне до близо 30 избиратели от цялата община, които не могат да се придвижат самостоятелно до урните. За  хората с увреждания е предназначена и секция № 2 в Ново село, която се намира в бившия Дом за деца и юноши, тъй като само там има подстъп за инвалидни колички. Възрастните хора, които се затрудняват в придвижването си, могат да се обадят на телефон 09316 22 25 в Община Ново село, за да им бъде осигурен превоз до помещението за гласуване.


На предишните избори за първи път жителите на Ново село имаха възможност да опитат и новия метод на машинно гласуване. Тогава машина бе монтирана в секция № 1, която се намираше в сградата на Общината. На парламентарните избори, които ще бъдат в неделя, машинен вот може да се упражни в три секции - Секция № 2 в Ново село, намираща се в бившия Дом за деца и юноши, в секция № 3,, намираща се в бившето училище в с. Винарово и в секция № 5 в с. Неговановци. Това са секциите с повече от 300 избиратели по списък, в които според закона е задължително да се осигури и машинно гласуване.


Една от най-големите тревоги на хората и на организаторите е спазването на всички противоепидемични изисквания  по време на изборите. Освен, че входът на тъмната стаичка ще бъде обърнат към стената, за да няма докосване до перде, във всяка секция  ще има осигурен човек, който ще се грижи за дезинфекцията през целия изборен ден. Заедно с бюлетините в съботния ден, членовете на секционните комисии ще получат ръкавици, маски и дезинфектанти. Допълнителната  задача, която ще имат те, е да следят спазването на  мерките, наложени от епидемичната обстановка за всички участници в изборния процес - избиратели, застъпници, представители на партии и коалиции, наблюдатели и други служебни лица.

Вижте още

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31

Членовете на СИК във Видин с осигурен превоз в деня на изборите

Във връзка с изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 4 април, със заповед на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков са определени 8 маршрута, от които ще могат да се възползват жителите на град Видин, които са членове на секционна избирателна комисия в друго населено място.  Часът на тръгване е съобразен с този, в който отварят..

публикувано на 30.03.21 в 10:25