Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 април 2021 година

Снимка: Радио Видин

Приключи приемането на протоколите от Секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия във Видин. Според членове на СИК, организацията не е била на нужното ниво, заради което се е наложило да се чака дълго навън, а в спортната зала във Видин, където се предаваха протоколите, е имало излишно струпване на много хора в условия на пандемия от COVID 19.

Шест са вероятните партии, които влизат в бъдещия парламент Коалиция ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", БСП за България, ДПС, Демократична България- обединение, "Изправи се! Мутри вън!"

Няма промяна в подредбата на вота на водещите партии в област Монтана. Там на парламентарните избори в неделя гласуваха 67 477 души при активност от 55%.

Малко над 47% е избирателната активност в община Лом, като от 24 372 души по избирателен списък, 11 500 са гласували в изборния ден. За област Монтана тя е близо 48%.

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва водещата си позиция в област Враца след преброяването и отчитането на половината от протоколите на секционните избирателни комисии, съобщиха от Районната избирателна комисия. Засега първата позиция се изразява в отчетени 10 665 гласа или 34,36% от упражнилите право на глас вчера. Бавно вървеше обработката на протоколи във Врачанско. Приемането на изборните книжа се бави поради грешки при отчитане на преференциите и машинния вот, това споделиха членове на СИК.


6 сигнала за купуване на гласове в изборния ден са постъпили във Врачанско, съобщи окръжният прокурор Владимир Сираков. По думите му по два от сигналите са образувани досъдебни производство. Единият е от съботния ден, а другият – от неделя.



740 са случаите на COVID 19 в страната за последното денонощие по данни на Единния информационен портал. Във Видин и Монтана новорегистрираните са 9,12 са във Враца. Досега от трите области в Северозапада, във Враца случаите са най-много 8889. Най-много са и направените ваксини във Враца- 10 769, 6 780 са в Монтана, 4 953 са поставените ваксини във Видин.


34 са регистрираните положителни проби за COVID-19 в област Видин за периода 02 - 04 април, по данни на Районната здравна инспекция. Най много са новозаболелите в община Видин - 21, четирима са в Белоградчик, трима в община Брегово, по двама в общините Кула и Чупрене и един случай в Ружинци. Активните случаи на коронавирус във Врачанско наближават 3000. Нови 12 случая на заразени от област Враца са регистрирани в Единния информационен портал през вчерашния ден.


Здравни осигуровки са сред най-честите причини за посещения в НАП Монтана. Малко над 8000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото 3-месечие на годината, съобщават от приходното ведомство.


Административният съд във Видин оневини Министерски съвет и екоминистерството по делото за взрива в Горни Лом. Решенията на Съда могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в четиринадесетдневен срок от съобщаването на страните.


На 1,133 милиона лева възлиза план-сметката за чистотата на Вършец за тази година. 183 500 лв. са предвидени за събирането на сметта и транспортирането ѝ до регионалното депо в Монтана.


Започна ремонтът на пътните участъци Кула-Срацимирово и Видин-Кула. Изпълнението е възложено на местни фирми, съобщиха от Община Кула. Близо 28 км обхваща рехабилитацията на пътния участък Кула - Грамада - Срацимирово - Видин-Димово. Срокът за изпълнение е до 29 октомври 2021 г.


От днес детските градини отвориха отново врати. Изключения правят детските заведения, в чийто сгради е имало секции за гласуване, като те ще отворят от утре. Днешният ден бе определен за цялостна дезинфекция за тях, каза за радио Видин Данка Стаменова, директор на Детска Градина "Арабела", филиал "Незабравка" и филиал в село Буковец.


Временно тежкотоварният трафик към Дунав мост 2 ще се пренасочва по общински път 10010 към бившия Фериботен комплекс - Видин, след което поетапно ще бъде пропускан от Гранична полиция към път I-1 Видин - Монтана и Дунав мост 2.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48