Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

143 години свободен Видин

| обновено на 06.04.21 в 17:06
5
Снимка: Радио Видин

На 6 април се навършват 143 години от Освобождението на Видин от Османско робство. В тази връзка в Държавен архив - Видин е подредена фотодокументална изложба "Възкресение на свободата". Тя е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния по повод 140-годишнината от Освобождението на България, обясни Габриела Стойчева, старши експерт в Държавен архив - Видин.

"В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап – подписването на Сан Стефанския и Берлинския мирeн договор. Много от материалите се показват за първи път пред българската публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централните и регионалните архиви на България и Румъния, на руския Държавен военно-исторически архив, руския Държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя. Представяна е в София, Бургас, Пловдив, Монтана, Виена. изложбата гостува във Видин до края на месец май и може да се посети в рамките на работното време на архива от 9:00 до 17:30 часа."
Попитахме видинчани, какво знаят за Освобождението на Видин.

"Не знам датата, кога е освободен, но предполагам, че е сигурно след 3 март. За съжаление аз се интересувам и историята ми е хоби, но повече античната. Много малко сведения има. Не е популяризирано и откъде ще знаем. Почти никой не знае, защото няма реклама... Ами днес има годишнина, но точно колко години не знам... Аз съм от Буковец, не знам нищо. Ние не сме по тези работи... От видинския край съм. Знам, че заедно с румънски са помогнали за освобождението на Видин. На Смардан е била ключовата битка... Знам, че руснаци тук не са влезнали. Влезнали са румънци... Знам, че сме били под турско робство цели 130 години, може и повече... Знам, че днес на 6 април се навършват 143 години и знам, че не е един от първите освободени градове и знам, че е освободен без бой, а всъщност битката в Смардан с румънската армия... Не съм запознат."

Изложбата "Възкресение на свободата" е част от инициативите, с които Държавен архив - Видин отбелязва 70-годишнината на българските държавни архиви и ще може да бъде разглеждана всеки работен ден до края на месец май, при спазване на противоепидемичните мерки.

Повече за изложбата и освобождението на Видин чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30