Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

9
село Баница
Снимка: личен архив
Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.
 В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето хората си наливали вода за пиене и за лечебни цели. На края на селото има и друг минерален извор с името Церов дол. Условия за живот на човека са били благоприятни и тук е имало население  още през неолита – 6 – 5 хил. пр.н.е., за което говорят археологическите находки от Баница. Най-известният паметник от средновековието са развалините на триконхална църква и останки от други постройки на манастира "Св. Никола". В него в края на 13 век е написано прочутото Банишко евангелие. Паметно събитие в историята на селото е сражението на Ботевата чета на Милин камък на 18 май 1876 г.

село Баница, нова детска площадкаСлед Освобождението започва свободното политическо обществено стопанско и културно развитие. Построяват се първите обществени сгради – училище, църква, баня, кланица, лечебница. Основани са кооперация, читалищеq занаятчийско сдружение, различни дружества.

В момента Село Баница е третото по големина в община Враца. Кмет за първи мандат е Владимир Вълов, на 48 години, живее в селото и  има семеен бизнес. Причината поради която се кандидатира за кмет е желанието му да спомогне за благоустрояването на селото и подобряване бита и живота на хората, доколкото е възможно в сегашните условия:


"Това беше едно предизвикателство да се кандидатирам за кмет... Приоритетите ми в този мандат са подобряване на инфраструктурата на селото, изграждане на детски площадки, ремонт на гробищния парк, ремонт на автобусните спирки, на обществени сгради, на централния площад... За съжаление няма инвестиции в селото... Миналата година успяхме да асфалтираме една улица и да подменим водопровода под нея, улица "Брацигово" и капитален ремонт в детската градина, бяха изградени санитарни помещения....".
село Баница, парк
Село Баница е оживено село със запазеното си обединено училище "Христо Ботев", в което учат 123 ученици, 9 паралелки,  а   детската  градина посещават 26 деца. Очаква се тази година училището да има и 10 клас.

В село Баница живеят 1260 души по списък, реално  са около 900 души. Естественото желание на всички хора тук е да имат работа и достоен живот. Някои работят в селското стопанство, други във фабриките във Враца, а трети - в чужбина - казва кметът Владимир Вълов:


"Земеделските производители осигуряват работни места,  ...масово сезонна работа в чужбина, това е основното препитание на младите хора... от 60 до 100 човека намират препитание в сезонната работа. Такива са възможностите за трудова заетост на хората в село Баница, общината се опитва да работи и по различни програми, има обаче една особеност - Град Враца не отговаря на критериите за селски район и затова не можем да кандидатстваме по програми за селските райони... По малки граждански инициативи кандидатствахме, тази година имаме уверение, че ще се реализират и разчитаме на капиталовата програма на Община Враца."


Миналата година в селото е изграден парк по програма ПУДОС на МОСВ на стойност 10 хил. лв., за последната  година инвестициите в селото са били в размер на 155 хил лв. Тази година приоритетно ще се изгради главната стена и входа на гробищния парк, две улици ще се асфалтират и ще им се подмени водопровода, ще се ремонтират автобусните спирки.


"Мечтата ми е - имаме 6 основни улици в тежко състояние, ако успея да ги ремонтирам и асфалтирам, мога да кажа, че мандатът ми е бил повече от успешен." - добавя кметът.


село Баница, нова детска площадкаОсновните  проблеми в село Баница те са два - нерегламентираните сметища и безводието, което се появява през летния сезон :
 
"Най-големият проблем са нерегламентираните сметища... Аз се постарах да ги изчистя, по време на епидемичните мерки ги изчистихме Сега има пак новоизградени сметища... Ние като кметове отговаряме за чистотата на населените  места... Аз получих глоба в размер на 2000 лв, понеже РИОСВ извършиха проверка три месеца след срока, който беше определен, през това време се образуваха нови сметища... Имаме кофи, но те са недостатъчни, сметоизвозването се извършва на две седмици, понеже таксата за битови отпадъци е ниска... Сложен е проблемът, той е в национален мащаб..."

НЧ "Светлина 1910" е стожер в съхраняването на традициите, фолклора и обичаите в село Баница. Към читалището има две групи -  детски танцов състав и женска певческа група "Орхидея" с ръководител Юри Крумов- казва  Ивалина Иванова, секретар-библиотекар:


"Всяко година участваме в "Мара врачанка", в "Слънцето на Тодорка" в "Типченица пее и танцува". В момента имаме 10 485 броя книги, 191 са читателите ни .."


 село БаницаВ село Баница работи и пенсионерски клуб, в който членуват над 60 души, в клуба хората се събират, за да споделят тревогите и радостите,  които ги вълнуват - казва председателят на клуба  Цветана Петкова:

"Клубът съществува от 2003 година... Най-голямото ни тържество беше Празникът на баницата... Трудно е това, че хората са болнички... Усеща се криза... Трудно се живее на село... Нямаме хора..."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31