Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостната система пазела Видин от нашествия и наводнения

Снимка: Радио ВИДИН

Запазена отпреди 300 години, част от крепостна система на Видин е сред историческите забележителности на града. Паметник е на културата с национално значение.

"Крепостната система на Видин, така наречената "Калето", е може би една от най-модерните за времето си. Тя е строена някъде около 1690-та. Строежът ѝ продължава близо 30 години- до 1720 година. Тя е много добре запазена във Видин. Запазени са  почти всички входни врати- капиите"- обясни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова. 

 През четири входа на крепостната система се влизало в града откъм Дунав:

"Откъм реката засега са запазени "Топ капия" до "Баба Вида", "Телеграф  капия", която всички граждани на Видин, а и много от гостите на Видин познават като едно от местата за забавление. При социализма това беше един много представителен ресторант на "Балкантурист", който е правен по замисъла и по идеята, копирана от Франция, от замъците, които са по река Лоара. Всеки видинчанин с голямо умиление си спомня за "Телеграф капия", но в миналото това е била една от основните входни врати откъм река Дунав."

 Запазени са и някои от входовете откъм сушата, заедно с главния  "Стамбол капия". Наречен е така, защото  от там минавал пътят към Истанбул. Съхранени са поставените строителни надписи на някои от капиите:

"Ние си вадим изводите за това колко време е работено по градежа, кой е майсторът. Това е бил главният архитект на Видин- Мустафа, който е наблюдавал изграждането на стената."

Около крепостната система, ограждала стария град имало ров, който се пълнел с вода от реката:

"Ровът е бил дълбок около 5-6 метра. Широчината му е достигала до 18 метра. Самият ров е запълнен в последствие, тъй като има едно наводнение 1942 година  и точно по тези канали бива наводнен Видин, но все пак голяма част от капиите са запазени."

Крепостната стена откъм реката освен от нашествия, пазела града и от наводнения:

"Външната стена е запазила Видин по време на всички нападения срещу Видин. Всъщност Видин никога не е бил превземан в битка, точно заради тази здрава крепостна система, която го е подсигурявала. Той устоява и по време на Сръбско-българската и по време на Междусъюзническата война.  Виждате  до колко  късно се е използвала крепостната система."

По времето на независимия владетел Осман Пазваноглу крепостната система била усъвършенствана:

"Самият Пазваноглу, знаете, че се обявява за самостоятелен владетел и той влага всички усилия, за да изгради тази система, която е строена от френски инженери, италиански фортификатори.  Има много чехи, които работят тук, така че точно след големите войни между Австро-Унгария и Турция се вижда значението на Видин и се взема решение този град да бъде много добре укрепен като една отбранителна стена срещу нашествията на Австро- Унгария"- разказва директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова. 

Обмисля се отделен туристически маршрут за крепостната система, а наскоро беше почистен ровът:

"Сега след като се почисти, самите стени привличат погледа на туристите, защото те са точно на пътя. Неизбежно е туристът да не мине от тук. Може би трябва малко да се осветят и да се поддържат, след като се почистят, защото самият ров беше много обрасъл с растителност. Вътре имаше битови отпадъци. Ние самите , видинчани трябва да го пазим и да показваме тази наша забележителност."

Както всеки паметник на културата Крепостната система се нуждае от реставрация и консервация, но те не са по силите на местния исторически музей. Затова във Видин ще е нужна помощ от държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00