Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

Снимка: Радио Видин

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев:

"Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас."

Ученици смятат, че е добре да се върнат в училище, показа наша анкета:

"Да, радвам се. Ще разберем по- добре материала отколкото вкъщи. Може някой да ни обясни материала, ако не сме го разбрала... Според мен не е по-добър вариант, защото ние тъкмо се връщаме на училище две седмици, материалът ни става лесен, в смисъл научаваме го по-лесно, после ни връщат електронно и пак всичко не ни е ясно... Смятам, ще  по-добре. Ще научим нещо повече... По-добре е присъствено, тъй като ние ще научим повече отколкото онлайн... Липсват ми приятелите и госпожите. Вкъщи е по-трудно, някой път ми бъгва компютъра и не мога да разбера какво казва госпожата..."

В средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец, община Ружинци класовете са с по една паралелка. Според разпорежданията на образователния министър всички ученици ще могат да започнат присъствено обучение. 

"При нас преди излизането ни онлайн от 22 март ние бяхме от 1 до 12 клас присъствено, тъй като бяхме по една паралелка. Нямаме повече паралелки... При нас никакъв проблем нямахме с учебния процес, със спазването на мерките, тъй като са ни разделени децата по етажи, по етапи. И за нас е по-добре да сме присъствено", каза директорът Бойка Александрова.

Училището има закупени шатри със столове, беседка, кът за учене на открито, затова и половината от часовете могат да се провеждат и навън, ако времето позволява. 

Готовност за възобновяване на учебния процес има Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. Присъствено започват два випуска в гимназиален етап- 8 и 10 клас.

"Имаме готовност да приемем тези класове... Ще присъстват и учениците от 11. и 12. клас, които имат учебна практика, както и учениците, които се обучават на индивидуални места в дуална форма на обучение, освен това започват изпити за самостоятелна форма на обучение. Всичко това е разрешено. Имаме готовност за график на училищен автобус, за дежурни учители...", каза директорът Румяна Петрова.

В училището учат ученици в 17 паралелки от 8 до 12 клас и се връщат в училище по график от този понеделник.

В средно училище "Христо Ботев" в град Козлодуй учат деца в повече от една паралелка на клас. Там също имат готовност за присъствен учебен процес по график. В училище се връщат децата от 1. до 4. клас и 7.,8. и 10. клас.

"Всичките ни випуски са по две паралелки, само трети клас са ни три.  Имаме готовност за дезинфекция на сградата. С училищен автобус пътуват учениците ни от 8. и 10. клас, тъй като той е за учениците от гимназиален етап... Създава се едно малко притеснение в учениците относно настройването им", каза директорът Верка Петкова.

Ще се отрази ли на успеха онлайн обучението може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00