Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

Снимка: Радио Видин

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев:

"Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас."

Ученици смятат, че е добре да се върнат в училище, показа наша анкета:

"Да, радвам се. Ще разберем по- добре материала отколкото вкъщи. Може някой да ни обясни материала, ако не сме го разбрала... Според мен не е по-добър вариант, защото ние тъкмо се връщаме на училище две седмици, материалът ни става лесен, в смисъл научаваме го по-лесно, после ни връщат електронно и пак всичко не ни е ясно... Смятам, ще  по-добре. Ще научим нещо повече... По-добре е присъствено, тъй като ние ще научим повече отколкото онлайн... Липсват ми приятелите и госпожите. Вкъщи е по-трудно, някой път ми бъгва компютъра и не мога да разбера какво казва госпожата..."

В средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец, община Ружинци класовете са с по една паралелка. Според разпорежданията на образователния министър всички ученици ще могат да започнат присъствено обучение. 

"При нас преди излизането ни онлайн от 22 март ние бяхме от 1 до 12 клас присъствено, тъй като бяхме по една паралелка. Нямаме повече паралелки... При нас никакъв проблем нямахме с учебния процес, със спазването на мерките, тъй като са ни разделени децата по етажи, по етапи. И за нас е по-добре да сме присъствено", каза директорът Бойка Александрова.

Училището има закупени шатри със столове, беседка, кът за учене на открито, затова и половината от часовете могат да се провеждат и навън, ако времето позволява. 

Готовност за възобновяване на учебния процес има Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. Присъствено започват два випуска в гимназиален етап- 8 и 10 клас.

"Имаме готовност да приемем тези класове... Ще присъстват и учениците от 11. и 12. клас, които имат учебна практика, както и учениците, които се обучават на индивидуални места в дуална форма на обучение, освен това започват изпити за самостоятелна форма на обучение. Всичко това е разрешено. Имаме готовност за график на училищен автобус, за дежурни учители...", каза директорът Румяна Петрова.

В училището учат ученици в 17 паралелки от 8 до 12 клас и се връщат в училище по график от този понеделник.

В средно училище "Христо Ботев" в град Козлодуй учат деца в повече от една паралелка на клас. Там също имат готовност за присъствен учебен процес по график. В училище се връщат децата от 1. до 4. клас и 7.,8. и 10. клас.

"Всичките ни випуски са по две паралелки, само трети клас са ни три.  Имаме готовност за дезинфекция на сградата. С училищен автобус пътуват учениците ни от 8. и 10. клас, тъй като той е за учениците от гимназиален етап... Създава се едно малко притеснение в учениците относно настройването им", каза директорът Верка Петкова.

Ще се отрази ли на успеха онлайн обучението може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от..

публикувано на 03.05.21 в 12:22

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието , защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница , продължава с днешния Велики четвъртък : денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните..

публикувано на 29.04.21 в 10:45

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините..

публикувано на 28.04.21 в 12:32

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов : - Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе..

публикувано на 27.04.21 в 14:50

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента: - Ако..

публикувано на 27.04.21 в 13:48