Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

България е шестата страна, изпратила човек в Космоса

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Българи имат и важна роля за развитието на космонавтиката. Думите са на проф. д-р Георги Сотиров, научен секретар на Института за космически изследвания и технологии в БАН:

" Ние продължаваме традицията за развитието на космическите изследвания. Например през 2019 година чествахме 100-годшнината от рождението проф. Виден Табаков под егидата на американското посолство... Бих желал да подчертая, че България успешно се развива в тази област и в момента на Международната космическа станция имаме българска апаратура, която измерва радиационната обстановка, както и около орбитата на Марс също за  измерване нивото на радиация... Развитието на космическата наука продължава. Немислими са бъдещи успехи без нейното развитие и в тази връзкание се стараем да поддържаме добри контакти с международните организации, с които имаме сътрудничество и работим в областта на космическите изследвания за благото на страната и на човечеството."  


Днес малко хора знаят или си спомнят, че през 60-те години на миналия век, първият човек излязъл в открития космос - Алексей Леонов, заедно със втория пилот Павел Беляев, посещават Видин, а след това и Враца. Това се случва само два месеца след техния забележителен полет в Космоса. На 26 май Леонов и Беляев посещават Видин и най-голямото тогава предприятие - Държавният машиностроителен завод- ДМЗ "Георги Димитров", основен производител на помпи, голяма част от които тогава изнасяни за бившия СССР.

Във Видинско е роден и бележитият учен- проф. Виден Табаков от НАСА. Той е участвал в наземния екип на първия космически кораб, кацнал на Луната. Почти 50 години ученият от България е бил ключова фигура в реализацията на американската космическа програма.


"Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета"- това казал космонавтът Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната, на своя близък приятел българина проф. д-р Виден Табаков. Проф. Табаков умира в Синсинати, САЩ през юни 2015 година на 95-годишна възраст.

Що се отнася до България, тя е шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. На 10 април 1979 година в 20:34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца - космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт - изследовател майор Георги Иванов.

В кои области се е специализирала България в сферата на космическите технологии, кои космонавти са посетили страната ни през годините, има ли надежда за българската авиация и кои са перспективните специалности в тази сфера, както и подробности за посещението на Леонов и Беляев във Видин, може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31