Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 април 2021 година

Дунава и града
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


С 2% е намаляло населението на област Видин само за година. За Враца и Монтана намалението е с малко над 1%. С 0,5% е намаляло населението на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин.


От днес се възстановява частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи се върнаха учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас.



От днес отвориха изцяло заведенията за хранене и развлечения
. Нехранителните хипермаркети също отварят. С новата заповед от днес отпадат и ограниченията към големите нехранителни магазини, тип хипермаркет.




462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста. Положителни са под 13% от пробите, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.
Близо 50 са оздравелите от COVID-19 във Видинско за почивните дни. 18 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за периода 09 - 11 април, по данни на Регионалната здравна инспекция. Най-много са новозаболелите във Видин - 12, по два нови случая има в  Белоградчик и Грамада и по един в общините Кула и Ново село.


COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене на работа извън страната.

 

Най-възрастният стоматолог в Монтана, д-р Тодор Тодоров, бе отличен
с благодарствен плакет от  директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов, за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ, по повод професионалния празник на българския дентален лекар - 11 април.

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден). 


Обществено обсъждане на: Проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Видин, Генерален план за организация на движението в град Видин и Проект на Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на Община Видин ще се проведе в залата на Общински съвет - Видин на 13 април (вторник)от 11:00 часа


От Инспектората във Враца съставиха 11 акта на представители на политически партии, коалиции и инициативни комитети, които не са премахнали агитационните си материали в срок, съобщиха от Общината. Плакатите са разлепени и на нерегламентираните за целта места - улични стълбове, спирки на градския транспорт, контейнери, фасади на сгради и други.

Оставка подаде областният председател на БСП Враца.Той свика извънреден брифинг 3 часа преди насроченото за 18 часа заседание на областната организация на социалистите, на която социалистите щяха да му потърсят сметка за слабите резултати. БСП завърши с трети резултат на 4 април, като не можа да събере 13 000 гласа и даде единия от двата депутатски мандата, спечелени преди 4 години.

144 работници от община Ружинци започнаха работа като  се включват в археологически разкопки. Макар и временно, това дава глътка въздух на хората в тези трудни времена, каза кметът на община Ружинци, Александър Александров. Предвижда се на работниците да бъде осигурена работа до 12 май, а ако бъдат открити значими археологически предмети, работата ще продължи още един месец.

Археологическа експедиция набира общи работници за участие в археологически проучвания на археологически обект край село Дърманци, община Мездра, съобщават от пресслужбата на община Мездра. Предлага се трудова  заетост със 7 часов работен ден с граждански договор, като продължителност на трудовата заетост - 2,5 месеца, а заплащане е  32 лева/ ден. Заявления се приемат от днес-12 до 16 април 2021 включително, в Центъра за услуги и информация на гражданите при Община Мездра.


Децата към фолклорната група към Читалище "Свети Паисий Хилендарски" във видинското село Иново организираха почистване на центъра на селото. Освен почистването, децата засадиха и борчета в градинката.

Кристиян Стоянов, от Берковица, студент втора година в Лесотехническия университет в София, спечели първо място във фотоконкурса "Дърво с история", организиран от Студентски съвет към университета. Кристиян Стоянов е снимал самотния бор, който се намира на 4 км над Берковица в местността "Ашиклар", като към него е прикрепил легенда -история за появата на  бора


Община Берковица и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обявяват конкурс "Великден- Човеколюбие и добротворство". Децата от община Берковица ще могат да участват с една своя творба, като ще има четири възрастови групи.  


189 ученици от 1 до 4 клас и деца от предучилищната група възобновиха присъствения учебен процес в Начално училище "Васил Левски" - Белоградчик, съобщават от общинската администрация.  Учебните занятия се провеждат нормално при спазването на всички въведени противоепидемични мерки.


Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" Червен бряг Цветомир Христов. Цветомир е ученик в 10 клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино. Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А предложението за изложбата дава неговата учителка от началното училище Добринка Здравкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 март 2024 година

Финалната фаза на общинския кръг на Ученическите игри по футбол за учебната 2023 - 2024 г. се проведе във Видин днес, 18 март. Победител в групата на юношите (XI-XII клас) стана отборът на  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ППМГ "Екзарх Антим I" зае второто място, на трето място се подредиха учениците от СУ "П.Р. Славейков" в града. Заместник-кметът..

публикувано на 18.03.24 в 18:05

Кампания за разделно събиране на отпадъци започна в Монтана

Четиригодишни деца от Монтана дадоха старт на кампания за разделно събиране на отпадъци . 18 март е Световен ден за рециклиране. Малчугани от детска градина в Монтана се включиха в занимателна игра за разделно събиране на отпадъци. В кошчета те поставиха опаковки от хартия, пластмаса и метал. "Събираме хартии и шишета...",..

публикувано на 18.03.24 в 17:43

Жител на мездренско село облагородява населеното място с доброволен труд

В село Ослен Криводол живее работлив човек, който дава сърце и душа за хората, без да търси отплата или финансово възнаграждение.  За него най-голямата награда е радостта в очите на децата, които играят на детската площадка или благодарността на изморените пътници, които ще поседнат на пейките, поставени от него по пътя от гарата до селото (2,5..

публикувано на 18.03.24 в 17:15
Предложението беше гласувано от Общинския съвет във Видин.

Предлагат Община Видин да изтегли нов кредит

Започване на процедура за поемане на нов дългосрочен общински дълг одобриха мнозинството от общинските съветници във Видин . Против предложението се обявиха от групата на ГЕРБ, като позицията изрази общинският съветник Валери Димитров : "В бюджета за 24-а година има заложени в параграфа за санкции почти 2 милиона лева. Мисля че като резерв са..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Ослен Криводол отбеляза Световния ден на рециклирането

Жителите на Ослен Криводол се включват в днешния Световен ден на рециклирането. За втора поредна година кметството и Народно читалище "Развитие 2022" в  мездренското село  участват в надпреварата за "Еко отговорна община на България за 2024 година", организирана от "BG бъди активен". Миналата година Ослен Криводол спечели поощрителна награда за..

публикувано на 18.03.24 в 15:35

Подновяват част от музейния реквизит в Музеен комплекс – Берковица

Екипът на комплекса спечели финансиране с проект "Осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на обектите на Музеен комплекс - Берковица " по обявена конкурсна сесия на Министерство на културата през месец декември 2023 година. С предоставените средства е предвидено да се закупят: музейни витрини, подиуми и манекени, рамкиране..

публикувано на 18.03.24 в 11:55
Кирил Кирилов

Кирил Кирилов е новият директор на драматичния театър във Видин

Кирил Кирилов е новият директор на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ - Видин , съобщават от културната институция. Той заема поста след спечелен конкурс, обявен от Община Видин.  Актьорът и режисьор Кирил Кирилов завършва „Актьорско майсторство” през 2011 година в Югозападен университет "Неофит Рилски". Ролите, с които се..

публикувано на 18.03.24 в 11:33