Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 12 април 2021 година

Дунава и града
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


С 2% е намаляло населението на област Видин само за година. За Враца и Монтана намалението е с малко над 1%. С 0,5% е намаляло населението на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин.


От днес се възстановява частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи се върнаха учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас.От днес отвориха изцяло заведенията за хранене и развлечения
. Нехранителните хипермаркети също отварят. С новата заповед от днес отпадат и ограниченията към големите нехранителни магазини, тип хипермаркет.
462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста. Положителни са под 13% от пробите, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.
Близо 50 са оздравелите от COVID-19 във Видинско за почивните дни. 18 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за периода 09 - 11 април, по данни на Регионалната здравна инспекция. Най-много са новозаболелите във Видин - 12, по два нови случая има в  Белоградчик и Грамада и по един в общините Кула и Ново село.


COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене на работа извън страната.

 

Най-възрастният стоматолог в Монтана, д-р Тодор Тодоров, бе отличен
с благодарствен плакет от  директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов, за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ, по повод професионалния празник на българския дентален лекар - 11 април.

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден). 


Обществено обсъждане на: Проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Видин, Генерален план за организация на движението в град Видин и Проект на Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на Община Видин ще се проведе в залата на Общински съвет - Видин на 13 април (вторник)от 11:00 часа


От Инспектората във Враца съставиха 11 акта на представители на политически партии, коалиции и инициативни комитети, които не са премахнали агитационните си материали в срок, съобщиха от Общината. Плакатите са разлепени и на нерегламентираните за целта места - улични стълбове, спирки на градския транспорт, контейнери, фасади на сгради и други.

Оставка подаде областният председател на БСП Враца.Той свика извънреден брифинг 3 часа преди насроченото за 18 часа заседание на областната организация на социалистите, на която социалистите щяха да му потърсят сметка за слабите резултати. БСП завърши с трети резултат на 4 април, като не можа да събере 13 000 гласа и даде единия от двата депутатски мандата, спечелени преди 4 години.

144 работници от община Ружинци започнаха работа като  се включват в археологически разкопки. Макар и временно, това дава глътка въздух на хората в тези трудни времена, каза кметът на община Ружинци, Александър Александров. Предвижда се на работниците да бъде осигурена работа до 12 май, а ако бъдат открити значими археологически предмети, работата ще продължи още един месец.

Археологическа експедиция набира общи работници за участие в археологически проучвания на археологически обект край село Дърманци, община Мездра, съобщават от пресслужбата на община Мездра. Предлага се трудова  заетост със 7 часов работен ден с граждански договор, като продължителност на трудовата заетост - 2,5 месеца, а заплащане е  32 лева/ ден. Заявления се приемат от днес-12 до 16 април 2021 включително, в Центъра за услуги и информация на гражданите при Община Мездра.


Децата към фолклорната група към Читалище "Свети Паисий Хилендарски" във видинското село Иново организираха почистване на центъра на селото. Освен почистването, децата засадиха и борчета в градинката.

Кристиян Стоянов, от Берковица, студент втора година в Лесотехническия университет в София, спечели първо място във фотоконкурса "Дърво с история", организиран от Студентски съвет към университета. Кристиян Стоянов е снимал самотния бор, който се намира на 4 км над Берковица в местността "Ашиклар", като към него е прикрепил легенда -история за появата на  бора


Община Берковица и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обявяват конкурс "Великден- Човеколюбие и добротворство". Децата от община Берковица ще могат да участват с една своя творба, като ще има четири възрастови групи.  


189 ученици от 1 до 4 клас и деца от предучилищната група възобновиха присъствения учебен процес в Начално училище "Васил Левски" - Белоградчик, съобщават от общинската администрация.  Учебните занятия се провеждат нормално при спазването на всички въведени противоепидемични мерки.


Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" Червен бряг Цветомир Христов. Цветомир е ученик в 10 клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино. Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А предложението за изложбата дава неговата учителка от началното училище Добринка Здравкова.

Вижте още

Снимката на 12 май 2021 година

Хората в област Враца са на второ място по заплати , показват данните на Националния статистически институт в края на 2020 година.  Живеещите в област Враца взимат средно по 1 397 лв..  Област Видин е на последно място по възнаграждения с 952 лв.  Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана бяха..

публикувано на 12.05.21 в 18:05
Петрохан

Тунелът под "Петрохан" ще е почти 7 км?

Разработени са три варианта за изграждане на тунел под “Петрохан”. Два от тях предвиждат тунелът да е дълъг близо 4 км., а третият - почти 7 км. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала съгласуване с Министерството на околната среда за строителството на пътното направление София - Монтана с тунел под “Петрохан”. Това става ясно от писмен отговор на..

публикувано на 12.05.21 в 16:10

COVID-19 постави под карантина група в детска градина във Вършец

Заради положителна проба за коронавирус на служител на детска градина “Слънчице” във Вършец под карантина са поставени 20 души. Това са двама от персонала и 18 деца от градината, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Към 12 май 458 лица в област Монтана са с активна коронавирусна инфекция. От тях 120 са лекуват в болници...

публикувано на 12.05.21 в 16:05

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова: "За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21..

публикувано на 12.05.21 в 14:30

Наградиха медицински сестри в Монтана за Международния ден на сестринството

Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД - Монтана   бяха наградени с грамота п о повод Международния ден на медицинските сестри - 12 май, съобщиха от лечебното заведение.  Със специален плакет бяха наградени три отделения - по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно..

публикувано на 12.05.21 в 13:40

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Какви очаквания имат от служебния кабинет,  попитахме видинчани: "Да направят едни честни избори... Ами, нещо хубаво да излезе с перспектива... Нищо не очаквам, добро... Да бъдат..

публикувано на 12.05.21 в 13:11

Още едно прекършено дръвче в центъра на Видин

Поредна вандалска проява  в центъра на Видин  възмути гражданите. Дни след като на площад "Бдинци" бе прекършена фиданка на метри от мястото е счупено още едно дръвче. От полицията във Видин казаха за Радио Видин, че не е постъпвал сигнал за въпросното дръвче, но обаждането ни бе повод за самосезиране на служителите на реда, които ще извършват..

публикувано на 12.05.21 в 11:30