Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо дели ученическата, а след това и студентската скамейка. Идеята за книгата идва именно от тях, разказва авторът:

"Когато се събирахме с тях, аз разказвах различни наши истории, а те казваха - напиши ги. От преди 15 години започнах криво-ляво, а последните няколко години доста се запънах да пиша... Повечето от героите днес са професори - Иван Димов, Тома Върбанов, Георги Чапкънов, за тях съм писал най-много, Иван Нинов - голям график, Ненчо Русев, също голям скулптор, за Атанас Яранов съм писал, за Георги Трифонов. Това са все големи художници... Това бяха най-веселите години, но ние сме отишли там да ставаме художници, да се учим да правим изкуство, с много големи идеи, с помисли. Конкурсите тогава бяха жестоки, особено след това в Академията... Някога въздуха ухаеше на изкуство."

Освен мемоарни фрагменти от живота на твореца и неговите съученици в книгата на Теодоси Антонов са включени също архивни снимки и три цветни приложения с репродукции на известните днес творци. В края ѝ е посместена статия на изкуствоведа проф. Ружа Маринска. В нея тя посочва: "Как се стига от Монтана до Британския музей? Как художникът, пробвал се в почти всички възможни техники и форми на визуалното изкуство, открива себе си в пространството на словото? Не зная дали сам Теодоси Антонов може да отговори на тези въпроси. Аз също се затруднявам. Във всеки случай всичко, създадено от него през годините, е доказателство, че това е възможно и че човек наистина е необхватна вселена."

Теодоси Антонов е автор на 10 книги с поезия и проза. Член е на Съюза на българските художници, на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. 

Вижте още

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20