Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2021 година

Снимка: Радио Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът на Община Видин Цветан Ценков.


С тържествено заседание в старата сграда на парламента в 9.00 часа днес бе открито 45-ото Обикновено народно събрание. 15 са народните представители от трите северозападни области.


Във видеоконферентна връзка кметът на Видин Цветан Ценков и посланикът на Китай  Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн са обсъдили възможностите за икономическо и културно сътрудничество.


17 души с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за изминалото денонощие, по данни на регионалната здравна инспекция. 13 от случаите са в община Видин и по два в общините Белоградчик и Кула. Нови 55 случаи на заразени с COVID-19 от област Враца са регистрирани в Единния информационен портал за вчерашния ден. За изминалите 24 часа са починали 5 души с коронавирусна инфекция. Всички те са били лекувани в болнични заведения в областта, съобщават от Регионалната здравна инспекция.37 са новите случаи на заразени с COVID-19 в област Монтана за последното денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Четирима с потвърдена коронавирусна инфекция са починали. 


От днес поради изчерпване на количествата от ваксината на Pfizer в област Враца, лицата записани в електронния портал ще могат да бъдат имунизирани само с ваксината на AstraZeneca, съобщават от Регионалната здравна инспекция. При наличие на количества на РНК ваксини имунизациите с тях ще бъдат подновени.

Наказания от по шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на по 100 лева за всеки, са наложени на сирийски граждани, незаконно преминали българската граница.


С малко над 6% е нараснал общият годишен доход на българите през миналата година в сравнение с 2019-а. За последните десет години  общият доход средно на лице от домакинство се е увеличил близо два пъти, сочат данните на Националния статистически институт. Разходите през 2020 година остават без промяна.


Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства бе проведена във връзка с откриването на мотосезон 2021 г., в дните от 9 до 14 април в цялата страна. На територията на област Монтана са проверени 30 двуколесни МПС-та, съобщават от полицията. При контролната дейност са съставени 3 акта за установени административни нарушения на ЗДвП и акт за липса на застраховка "Гражданска отговорност". Основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно, напомнят от "Пътна полиция".


Последната за тази година "Чайна Европа" се проведе в Природозащитен център "Натура" - Враца. Тя бе посветена на опазването на биоразнообразието на планетата и Световния ден на гората. 


Започнаха дейностите по рекултивация на депо за битови отпадъци в землището на белоградчишкото село Дъбравка. Съществуващото в момента общинско депо за твърди битови отпадъци е разположено на над 16 декара. Площта, предвидена за рекултивация, е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци. По проекта ще се осъществят техническа и биологична рекултивация на общинското сметище. Това ще ограничи неблагоприятното въздействие на върху околната среда, положително въздействие върху атмосферния въздух, водите, ландшафта и здравето на хората, живеещи в региона, както и ще предотврати разпиляването на отпадъци по протежение на републикански път от трети клас Белоградчик - Връшка чука. Дейностите са финансиране с близо 1 100 000 лева от еврофондовете. 


В навечерието на Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) - 22 април, служители на Общинско предприятие "Чистота" започнаха засаждане на стотици декоративни цветя в централната градска част на Мездра. Акцията е традиционна, а целта е да се придаде по-приветлив облик на обществените места в града.


Онлайн конкурс "Най-красиво изработена Великденска картичка" организират от читалище "Ахинора-2003" във Видин. Всички желаещи могат да се включат като изработят картичка и ни изпратят снимка на нашата фейсбук страничка, каза председателят на читалището Боряна Бориславова.


Деца от цялата страна участват в конкурс за рисунка на тема "Великден", организиран от читалището във видинското село Буковец. Големият интерес е изненадващ дори за организаторите, каза секретарят Вероника Атанасова.


За трета поредна година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) връчи Отличителен знак "Аз гарантирам щастливо детство". Сред наградените със специален плакет е Детска градина "Слънчице" в гр. Мездра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08