Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2021 година

Снимка: Радио Видин

Добре върви ваксинирането срещу COVID-19 в област Видин. Между 200 и 300 души се ваксинират ежедневно, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

От днес отпадат някои от ограниченията, въведени у нас заради коронавируса. Работа подновяват магазините, разположени в търговските центрове. 

Областната Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе онлайн заседание. На него бе одобрена Регионалната програма за заетост на област Монтана, която в срок до 20 април ще бъде изпратена в социалното министерство за утвърждаване.

В Монтана започва усилено почистване на улиците по график преди предстоящите Великденски празници, съобщи кметът Златко Живков. Продължава поставянето и подмяната на пейки пред жилищни блокове, след като до кмета на община Монтана са постъпили редица искания от граждани.

Започна изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии в община Видин. Голяма опашка от чакащи се образува преди обед пред централния вход на сградата на общината. Хората са един до друг, не се спазва отстояние от поне 1,5 м. Някои от тях се оплакаха от лоша организация.

Нов водопровод се полага в бойчиновското село Ерден. Тръбите за питейната вода ще бъдат подменени на централната улица в продължение на 2,2 километра.

Община Козлодуй получи одобрение за финансиране подмяната на над 5 км от водопроводната мрежа на село Хърлец. Финансирането в размер на 1 245 000 лева е  от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда. С реконструкцията ще се достигне подмяна на водопроводната мрежа до 97%.

Изграждане на улици за 1,7 млн. лева планира Община Димово. Финансирането е от държавен фонд "Земеделие", предстои подписването договора, обясни кметът Светослав Славчев. За обновяването на площадите в Арчар и Димово общината очаква 760 000 лева.

Жителите на Скравена ще имат пряк и бърз транспортен достъп до трасето на път Е79 Мездра - Ботевград, а хората от селото и туристите, посещаващи манастира "Св. Николай", ще имат връзка с републиканския път. 

Намаляват новите случаи на COVID-19 в българския Северозапад. За вчерашния ден в единния информационен портал са регистрирани нови 38 случаи на заразени в област Враца. 17 са новите случаи на коронавирус в област Видин за последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция.

370 са разгледаните първоинстанционни дела в Окръжен съд-Видин през 2020 г.,, съобщават в годишния си отчет от институцията.

Ден на отворените врати обявиха във Окръжен съд - Монтана, макар и онлайн, съобщават от правната институция. Поводът е Деня на Българската конституцията и професионален празник на юристите в България, който се отбелязва днес. 

Мирослав Аспарухов влиза в парламента като народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Враца за времето, през което Петя Аврамова изпълнява функциите на министър в оставка. Това реши Централната избирателна комисия късно снощи.


Жителите на Ново село се включват в пролетното почистване на населеното място. Традиционната инициатива е разгара си, каза в посоките на делника сътрудникът ни Светла Бондова. Тази събота пенсионерите от Ново село ще се съберат пред храм "Св. Николай Мирликийски", за да облагородят църковния двор. През почивните дни ще бъде почистено и дворното пространство на голямата църква "Успение Богородично" в Ново село.

Залесителна кампания стартира в община Берковица. 230 фиданки са предоставени на администрацията от Държавното горско стопанство. Голяма част от тях вече са засадени в паркове, градинки, детски площадки, междублокови пространства. Други ще бъдат предоставени на образователни и социални институции, кметства и кметски наместничества. Инициативата е посветена на Седмицата на гората. 

От Хърлец започна новата патриотична обиколка на Искрен Красимиров - режисьор, актьор и преподавател, автор на проекта "Незабравимата България".

Маратонът на четенето се пренесе и в класната стая на първокласниците от средно училище "Иван Вазов" в Мездра. 

Арии и дуети от оперната класика ще представят местната симфониета и НМА "Панчо Владигеров" под диригентството на маестро Ивайло Кринчев от Старозагорската опера.

Изложбен кът на художника- класик в българското изобразително изкуство Здравко Александров е подреден във фоайето на регионалния исторически музей във Враца. Поводът е 110 години от рождението на твореца, обясни завеждащият художествената галерия Христо Божков. Изложбеният кът, посветен на Здравко Александров, ще остане отворен за посещения в продължение на месец.

Днес се навършват 155 години от рождението на Руси Коджаманов - музикален педагог, композитор и диригент. Основател е на смесен църковен хор, в който участват видни видински граждани. Това е първият хор със смесен състав в България. Събира и записва народни песни, които публикува в различни издания. 

Великденски конкурс организират в село Зли дол.  Конкурсът ще се проведе в две категории- най оригинално великденско яйце и най - красива великденска украса, изработена ръчно. Изработените проекти трябва да се донесат в читалището от 25 до 30 април.

Граждани на Афганистан, опитали незаконно да преминават българската граница, са с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража". По искане на Териториално отделение – Кула при Районна прокуратура – Видин съдът е наложил мерки за неотклонение "задържане под стража" на трима чуждестранни граждани. На 13 април тази година, в района на с. Извор махала, област Видин, афганистанските граждани Н.М. (на 22 години), Х.К. (на 22 години) и А.Ш. (на 23 години) опитали да преминат през българо-сръбската граница без разрешение на надлежните органи на властта. Престъплението е останало недовършено поради намесата на служители от ГКПП-Брегово, които са ги задържали. По случая са били образувани досъдебни производства под надзора на прокуратурата.
Вижте още

Училището в Ново село изпрати своите абитуриенти

Осем зрелостници с професия "куриер" изпрати днес СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село.  Тържеството бе открито в 10 часа с посрещането на абитуриентите и училищното знаме, което бе предадено на новия знаменосец с поръката да пази честта на знамето и училището.  Приветствено слово изнесе  директорът на училището  Ирена..

публикувано на 14.05.21 в 13:11

ПГ "Проф. д-р. Асен Златаров" изпрати Випуск 2021 година

Випуск 2021 година  на  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" бе изпратен с  официална церемония в двора на училището. В гимназията днес се дипломират 78 зрелостници, обучавали се в четири професионални паралелки. Приветствено слово произнесе заместник-директорът на гимназията Насенка Димитрова: "Днес е последният ден от вашето детство. От..

публикувано на 14.05.21 в 13:00

С 4 вида ваксини се извършва имунизацията в област Видин

Над 12% са ваксинираните жители  в област Видин  по отношение на броя на населението. 328 ваксини са направили личните лекари през вчерашния ден - каза за Радио Видин д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин : "305 са вчера ваксините, поне до към 17 ч толкова отчиташе системата, може да са вкарани още от личните лекари... Вчера доставихме..

публикувано на 14.05.21 в 13:00

Районната избирателна комисия във Видин ще бъде назначена служебно

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия - Видин за провеждане на изборите за Народно събрание, насрочени за 11 юли 2021г. В провелите се днес консултации за определяне състава ѝ взеха участие представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-тото Народно събрание и..

публикувано на 14.05.21 в 12:59

Изложба за 100 години Каменоделна гимназия в Кунино

По повод 100 години от своето създаване Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, община Роман, подреди представителна изложба в град Мездра. Събитието е част от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра- май". Експозицията включва 8 скулптурни творби от мрамор, варовик, пясъчник и технически камък, дело на..

публикувано на 14.05.21 в 11:30

Намериха "чай за пушене" в затворническо общежитие в Бойчиновци

Зелена листна маса е намерена в Затворническо общежитие от закрит тип - град Бойчиновци, съобщават от полицията в Монтана. За находката е сигнализирал дежурен офицер, според който листната маса е намерена в  помещение със свободен достъп на етажа на общежитието. При извършен оглед в присъствието на служители на затвора е установено, че в сервизно..

публикувано на 14.05.21 в 10:35

117 са активните случаи на COVID-19 във Видинско

7 са  регистрираните  с положителни проби за COVID-19 в област Видин, по данни на Регионалната здравна инспекция. Един от случаите е в община Чупрене, останалите са от община Видин.  Още 8 човека, положителни за коронавирус, са оздравели. Те са лекувани и изписани от болниците във Видин и Белоградчик.  Регистриран е 1 смъртен случай на мъж на..

публикувано на 14.05.21 в 10:00