Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

3
Снимка: СУ Димитър Маринов- гр.Лом

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които ще получат подкрепа. За инициативата разказва педагогическият съветник Катя Параскевова, която подпомага дейността на ученическия съвет в училището. Обяснява, че благотворителността в училището е традиция:


"Работим по много проекти. Миналата година децата от Ученическия съвет кандидатстваха по проект към Сдружение за споделено учене "Ела". С този проект имахме възможност да изградим един кът за отдих и настолни игри, който се ползва от всички ученици, а пък тази година открихме възможност да кандидатстваме към фондация "Благотворител". Работим с децата по много благотворителни каузи. Набирали са учебни помагала за техни съученици, които са социално слаби. Изградихме този кът за отдих, за който казах. Проведохме благотворителна кампания, която нарекохме "Панаир на добрината", с която събрахме хранителни продукти, също така кампания, с която събрахме детски книги за българските училища на остров Крит. Подпомогнахме с финансови средства лечението на младеж от град Лом, като в тази кампания се включиха хора от целия град, ломчани, които живеят в чужбина, в други населени места. Всичките тези благотворителни кампании  насочиха децата към идеята, че благотворителността е част от нашата родитело-учителска и ученическа общност, която много ни сплотява. Прави ни да сме много единни. Имаме възможност да помогнем на хора и решихме, че тази кампания "Панаир на добраната" може да се превърне в ежегодна такава."


Лесно събират продуктите за благотворителната кауза, обяснява педагогическият съветник. По-трудно се оказва да намерят хората, към които да ги насочат своята помощ. Събират информацията от учители, родители, ученици. Така решават да потърсят друг начин, по който да свържат хората в нужда с тези, които могат да им помогнат.

Чрез платформата ще достигнат до повече хора в нужда  и ще имат възможност да открият нови дарители, обясняват единайсетокласничката Силвия Младенова и Паолина Герасимова, която е в 10 клас в училището:


"Името на нашия проект е "Подай ръка за по-добро бъдеще"- подкрепа за деца или възрастни хора в нужда. Целта на проекта е да осигурим помощ и подкрепа. Имаме опит от предходни благотворителни инициативи през учебната година. По повод Деня на благодарността в кампания, наречена "Панаир на добротата" ние учениците и нашите семейства събрахме 443 пакета хранителни продукти, които предоставихме на самотно живеещи възрастни хора и семейства в неравностойно положение. Нашата помощ достигна и до нуждаещи се хора от съседните села в община Лом. Видяхме радостта и щастието на хората в очите, лъча светлина и топлината, когато доставихме в техните домове хранителните продукти. Върнахме вярата и надеждата в 53 семейства и това ни направи щастливи."


Срещите с възрастните, на които помагат са незабравими и топлят сърцата, обясняват Силвия и Паолина и се надяват чрез електронната платформа да стигнат до повече хора.


Галерия

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50