Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

3
Снимка: СУ Димитър Маринов- гр.Лом

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които ще получат подкрепа. За инициативата разказва педагогическият съветник Катя Параскевова, която подпомага дейността на ученическия съвет в училището. Обяснява, че благотворителността в училището е традиция:


"Работим по много проекти. Миналата година децата от Ученическия съвет кандидатстваха по проект към Сдружение за споделено учене "Ела". С този проект имахме възможност да изградим един кът за отдих и настолни игри, който се ползва от всички ученици, а пък тази година открихме възможност да кандидатстваме към фондация "Благотворител". Работим с децата по много благотворителни каузи. Набирали са учебни помагала за техни съученици, които са социално слаби. Изградихме този кът за отдих, за който казах. Проведохме благотворителна кампания, която нарекохме "Панаир на добрината", с която събрахме хранителни продукти, също така кампания, с която събрахме детски книги за българските училища на остров Крит. Подпомогнахме с финансови средства лечението на младеж от град Лом, като в тази кампания се включиха хора от целия град, ломчани, които живеят в чужбина, в други населени места. Всичките тези благотворителни кампании  насочиха децата към идеята, че благотворителността е част от нашата родитело-учителска и ученическа общност, която много ни сплотява. Прави ни да сме много единни. Имаме възможност да помогнем на хора и решихме, че тази кампания "Панаир на добраната" може да се превърне в ежегодна такава."


Лесно събират продуктите за благотворителната кауза, обяснява педагогическият съветник. По-трудно се оказва да намерят хората, към които да ги насочат своята помощ. Събират информацията от учители, родители, ученици. Така решават да потърсят друг начин, по който да свържат хората в нужда с тези, които могат да им помогнат.

Чрез платформата ще достигнат до повече хора в нужда  и ще имат възможност да открият нови дарители, обясняват единайсетокласничката Силвия Младенова и Паолина Герасимова, която е в 10 клас в училището:


"Името на нашия проект е "Подай ръка за по-добро бъдеще"- подкрепа за деца или възрастни хора в нужда. Целта на проекта е да осигурим помощ и подкрепа. Имаме опит от предходни благотворителни инициативи през учебната година. По повод Деня на благодарността в кампания, наречена "Панаир на добротата" ние учениците и нашите семейства събрахме 443 пакета хранителни продукти, които предоставихме на самотно живеещи възрастни хора и семейства в неравностойно положение. Нашата помощ достигна и до нуждаещи се хора от съседните села в община Лом. Видяхме радостта и щастието на хората в очите, лъча светлина и топлината, когато доставихме в техните домове хранителните продукти. Върнахме вярата и надеждата в 53 семейства и това ни направи щастливи."


Срещите с възрастните, на които помагат са незабравими и топлят сърцата, обясняват Силвия и Паолина и се надяват чрез електронната платформа да стигнат до повече хора.


Галерия

Вижте още

Ерозията- основна заплаха за почвите у нас

Облачно и мъгливо време ще има през първия зимен месец. Около 10 дни ще са със снежна покривка. Температурите ще се движат от минус 10 до плюс 15 градуса. Как всичко това ще се отрази на културите и каква е агропрогнозата за декември- чуйте Леночка Ангелова , директор на метеорологичната станция в Монтана. 

обновено на 09.12.22 в 16:57

Инспектор от ИАРА- Монтана с награда за добри постижения

Грамота за цялостен принос и постижения в работата си получи Валери Спасов- инспектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана. Наградата му беше връчена на среща на ИАРА в Бургас по повод 10-годишнина от преместването на централата от София в Бургас. На церемонията, на която присъстват служители от цяла България Валери Спасов е награден. "Целта..

публикувано на 08.12.22 в 16:43

Видински съд ще реши длъжен ли е "Булгаргаз" да дава обществена информация

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената..

публикувано на 08.12.22 в 16:41

Доброволци залесяват в Кула

В Кула ще залесяват дръвчета от видовете кедър, липа и бук. Определено е и мястото- крайпътен кът за отдих.  "За трета поредна година "Северозапазване" продължаваме кампанията "Засаждаме бъдеще в Северозапада", като тази година ще засадим около 30 дръвчета на 12 декември, от 13 часа, на обект, който ни е даден от Общината- крайпътен кът за..

публикувано на 08.12.22 в 16:39

Контейнери за едрогабаритни отпадъци ще има във Видин и селата

Общо 120 контейнера за едрогабаритни отпадъци ще бъдат разположени във Видин и селата от общината. Четирикубиковите контейнери ще бъдат поставяни около съдовете за смет на определени места в града и в началото и края на малките населени места. По този начин се цели да бъде предотвратено образуването на нерегламентирани сметища, обясни  Емилиян..

публикувано на 08.12.22 в 15:55

Проблеми на дърветата в градска среда

Дърветата са белите дробове на всяко едно населено място, а във все по-замърсения свят, в който живеем, те страдат. Страдат и от човешка намеса, и от климатичните промени. Кои са потенциалните проблеми, с които ще се сблъскваме при отглеждането на дървета в градска среда и има ли начин да противодействаме- разговаряме с доц. д-р Момчил Панайотов -..

публикувано на 08.12.22 в 12:57

Молитвен дом сплотява хората в Краводер

Молитвен дом отвори врати във врачанското село Краводер . Хората там взимат участие в построяването на христовата евангелска църква с доброволен труд и с дарение. Голяма част от дейностите по изграждането на храма са приключили, като до момента за материали са дадени около 7000 лева. Остават довършителни работи, за които са нужни още средства...

публикувано на 08.12.22 в 11:24