Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Историята на моето село“ - конкурс за видео, направено от деца

 

Детски конкурс на тема „Историята на моето село“ организира фондация „Възраждане на българските села“. В конкурса могат да участват деца и читалища на села със собствен профил във Фейсбуk, обясни Мария Латинова, секретар на фондация "Възраждане на българските села":

"С този конкурс искаме да насърчим комуникацията между младите хора и техните баби и дядовци. Конкурсът е за деца до 15 години. Те трябва да заснемат видео с дължина 2 минути. След това самото регистриране трябва да стане на страницата на фондацията във Фейсбук, която се нарича "Да възродим българските села". Всички участници от това село трябва да качат своите материали под поста на читалището. На 6 май ще бъде обявен победителят на страницата на фондацията. Детето може да разказва историята зад кадър, а събирайки всички тези истории, след време хората ще научат много за всички тези места."
 
След приключването на конкурса видеата ще бъдат качени в youtube-канала на фондацията и ще бъдат предоставени на читалищата, ако желаят да ги качват на фейсбук страницата си. До момента участие в конкурса са заявили читалищата в селата Белозем, Попинци, Ресилово, Голица.

НЧ "Просвета" село Лиляче, община Враца, се включи в конкурса и призовава децата от селото да пресъздадат във видео историческите забежителности и красоти на Лиляче, сподели организаторът на НЧ "Просвета" Людмила Дамянова:


село Лиляче
 

"Решихме да се включим и да привлечем вниманието на учениците до 15 години да се включат в конкурса. Това е част от патриотичното възпитание. От любовта към селото се преминава към любовта към родината. Искаме да разширят кръгозора си, това е много хубава тема и да дадем шанс на младита да знаят за корените си. Тук има древна история. Участниците още размишляват, ние ги подсещаме..

Срокът за изпращане на творбите е 30 април 2021.

Повече може да чуете в прикачените записи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември .  Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

Колоездачи от 5 държави стартират по 700-километровия маршрут "Дунав ултра: Следващо ниво"

Общо 100 колоездачи от 5 държави ще стартират тази събота от Видин, за да изминат най-дългия туристически веломаршрут в страната - "Дунав ултра" . 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България ще премине под името "Дунав Ултра: Следващо ниво". Какво ще предложи то на участниците, обясни организаторът Борис Бегъмов..

публикувано на 29.08.24 в 10:50

В "Музикална зона" на 29 август 2024 слушаме Даниела Белчева

Бих я нарекла българската Мини Рипъртън. И на двете изпълнителки гласовете са изключително нежни и приятни. Обичат да възпяват любовта. Положителният им светоглед прави песните заредени с много светла енергия, въпреки ранната болест и смърт на Рипъртън. Дани Бел чрез музика споделя не просто своите преживявания, но донася нови усещания от света на..

публикувано на 29.08.24 в 09:00

Намерение за сондажно проучване разбуни Искърското дефиле

Жители на Искърското дефиле протестират срещу инвестиционно намерение за сондиране за злато и цветни метали. Организираха се и подписки за провеждане на местен референдум. Протестиращите смятат, че подобно проучване застрашава околната среда, чистотата на водата и почвата в района. Предвижда се сондирането да е на дълбочина 1 900 метра и да започне..

публикувано на 28.08.24 в 17:40

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23