Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се завърне ли рокът в Северозапада?

Снимка: Колаж Радио Видин

През изминалата година на пандемия, заради коронавируса почитателите на тежката музика останаха ощетени по отношение на живата среща с любимите си групи и изпълнители. Много концерти падаха един след друг от афишите и това оставяше редица разочарования и въпросителни у феновете. Ще свърши ли скоро всичко това и ще можем ли отново да се насладим на рок концерти и фестивали. Преди около месец се заговори за поетапно разхлабване на мерките и това сякаш светкавично предизвика появата на първите сигнали за предстоящи рок събития през лятото. Българският Северозапад не остана по- назад в това отношение и също се включи в Националния рок- афиш. Ще се случат ли отново концертите и рок фестивалите?  

Първият фест, който феновете на рока ще очакват с нетърпение е "Мездра Рок Фест 2021", който трябва да се случи в края на месец май в красивия железничарски град. Потърсихме организаторката Райна Ангелова

"Ако някой COVID не ни мине път отново и тази година, се надявам да избухнем. Тази година, поради мерките, се налага да сме малко по- обрани. Събитието ще бъде само един ден- събота, на 22 май- площад "България" е мястото. Тази година няма да сме на стрелбището, за жалост ... Подготвили сме си бандички да ни повеселят малко- Милена Славова ще бъде, Васко Кръпката и ПББ, КАТОРГА, OLDENWOOD и ROADWIRE. Пак ще е под надслов "Заедно срещу войната на пътя". Дамите от сдружението на жените- мотористи ще ударят едно рамо."- обясни Райна Ангелова.

Още един рок фестивал успя да набере огромна скорост през последната година. Въпреки наложените мерки второто му издание успя да се случи през есента на 2020-та. Сега в плевенското село Опанец вече се стягат за третото издание на "Japara Mega Rock", което трябва да се проведе на 4 и 5 юни. Със собственика на фестивалния комплекс и организатор на проявата Валентин Божинов разговаряхме в "Посоките на делника":

"Трябваше да го направим още на 1-ви май с NECRONOMICON и още две групи, но отложиха турнето и ние за това променихме датата. Сега сме с пълна сила- на 4-ти са седем групи. Като организация имаме вече нова сцена- 8 метра широка, 5 висока. Подобряваме и помещенията, имаме и големи палатки тип "оранжерия", които събират около 200 човека. Това място е мое лично и е определено за това нещо. От Румъния ще имаме група, Дейвид Рийз, бивш вокал на ACCEPT."

Фестивалът "Чупрене Оупън Еър" стартира своето съществуване преди няколко години и през юни 2021-та предстои да се случи и третото му издание. Разговаряхме с организатора Джордан Трупчиев:

"В момента имаме потвърждение от 7- 8 групи, намираме се в етап, в който ги обявяваме. До момента сме обявили три групи ... Има новости и то доста новости, изградили сме вече собствени навеси, имаме собствени места за сядане, имаме бунгала вътре в мястото, имаме и наше барбекю, което е доста голямо ... Хората помагат с каквото могат, финансово не помагат, но помагат по други начини. Ако трябва да съм откровен тази година щяхме да изненадаме страшно много хора с много силни групи, международни, но просто проблемът в момента е, че всички големи групи отказват участия. Фестивалът ще се проведе от 18 до 20 юни."- обясни Джордан Трупчиев, а първият хедлайнер на "Чупрене оупън еър 2021" е групата, която открадна много сърца по света и показа България на световната Рок сцена. Това са METALWINGS- българска симфо/готик метъл група с келтско влияние, създадена от вокалистката и виолистка Стела Атанасова през 2010 година. Музиката на групата е уникална комбинация от мощни китари, ангелски вокали и нежния звук на виола.

Кулминацията на рок- лято Северозапад тази година, безспорно ще бъде поредното издание на традиционния фестивал "Изкуството е ..." в Монтана. Организаторката Нелиан Николова е твърдо решена да остави без дъх почитателите на Хард рока, като е поканила трима от Световните гласове на рока на 24 август за шоуто "The Voices of Rock"- това са Рони Ромеро, Джони Джоели и Джеф Скот Сото, с участието на българската банда ЕРИДАН.

"Искрено се надявам, че не само рокът ще се завърне, а въобще изкуството като цяло. Различните хора, знаем, че имат различни потребности- едни обичат театър, други обичат рок концерти, трети обичат кино и така нататък. Въпросът е хората отново да се върнат към изкуството, тъй като в тези доста трудни за всички хора времена се видя, че духовната храна и изобщо изкуството като един източник на много оптимизъм и много вяра е жизнено важно за хората. Това, което дава надежда на всички е, че през лятото, поне така беше миналата година, нещата доста се поуспокояват. Планираните фестивали ще се случват на открито, което също дава едно спокойствие."- уточни Нелиан Николова.

Какво са замислили организаторите фестивала "Рок вълнение", който се провежда през септември в Лом- разговаряхме с Красимир Илиев:

"Стига обстановката, която е в момента, по отношение на коронавируса да го позволи, ще се включим. Все пак "Рок вълнение" е фестивал с деветгодишна история. Всяка година покрай Великден и покрай Коледа правим концерт, който е в подкрепа на фестивала, също така правим и базар, в подкрепа на фестивала. Тази година решихме, че е по- разумно да направим базар, който е на открито. Така че ще направим базар на 1-ви май, който ще е пред Общинската художествена галерия в Лом от 9.00 часа."- каза Красимир Илиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30