Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се завърне ли рокът в Северозапада?

Снимка: Колаж Радио Видин

През изминалата година на пандемия, заради коронавируса почитателите на тежката музика останаха ощетени по отношение на живата среща с любимите си групи и изпълнители. Много концерти падаха един след друг от афишите и това оставяше редица разочарования и въпросителни у феновете. Ще свърши ли скоро всичко това и ще можем ли отново да се насладим на рок концерти и фестивали. Преди около месец се заговори за поетапно разхлабване на мерките и това сякаш светкавично предизвика появата на първите сигнали за предстоящи рок събития през лятото. Българският Северозапад не остана по- назад в това отношение и също се включи в Националния рок- афиш. Ще се случат ли отново концертите и рок фестивалите?  

Първият фест, който феновете на рока ще очакват с нетърпение е "Мездра Рок Фест 2021", който трябва да се случи в края на месец май в красивия железничарски град. Потърсихме организаторката Райна Ангелова

"Ако някой COVID не ни мине път отново и тази година, се надявам да избухнем. Тази година, поради мерките, се налага да сме малко по- обрани. Събитието ще бъде само един ден- събота, на 22 май- площад "България" е мястото. Тази година няма да сме на стрелбището, за жалост ... Подготвили сме си бандички да ни повеселят малко- Милена Славова ще бъде, Васко Кръпката и ПББ, КАТОРГА, OLDENWOOD и ROADWIRE. Пак ще е под надслов "Заедно срещу войната на пътя". Дамите от сдружението на жените- мотористи ще ударят едно рамо."- обясни Райна Ангелова.

Още един рок фестивал успя да набере огромна скорост през последната година. Въпреки наложените мерки второто му издание успя да се случи през есента на 2020-та. Сега в плевенското село Опанец вече се стягат за третото издание на "Japara Mega Rock", което трябва да се проведе на 4 и 5 юни. Със собственика на фестивалния комплекс и организатор на проявата Валентин Божинов разговаряхме в "Посоките на делника":

"Трябваше да го направим още на 1-ви май с NECRONOMICON и още две групи, но отложиха турнето и ние за това променихме датата. Сега сме с пълна сила- на 4-ти са седем групи. Като организация имаме вече нова сцена- 8 метра широка, 5 висока. Подобряваме и помещенията, имаме и големи палатки тип "оранжерия", които събират около 200 човека. Това място е мое лично и е определено за това нещо. От Румъния ще имаме група, Дейвид Рийз, бивш вокал на ACCEPT."

Фестивалът "Чупрене Оупън Еър" стартира своето съществуване преди няколко години и през юни 2021-та предстои да се случи и третото му издание. Разговаряхме с организатора Джордан Трупчиев:

"В момента имаме потвърждение от 7- 8 групи, намираме се в етап, в който ги обявяваме. До момента сме обявили три групи ... Има новости и то доста новости, изградили сме вече собствени навеси, имаме собствени места за сядане, имаме бунгала вътре в мястото, имаме и наше барбекю, което е доста голямо ... Хората помагат с каквото могат, финансово не помагат, но помагат по други начини. Ако трябва да съм откровен тази година щяхме да изненадаме страшно много хора с много силни групи, международни, но просто проблемът в момента е, че всички големи групи отказват участия. Фестивалът ще се проведе от 18 до 20 юни."- обясни Джордан Трупчиев, а първият хедлайнер на "Чупрене оупън еър 2021" е групата, която открадна много сърца по света и показа България на световната Рок сцена. Това са METALWINGS- българска симфо/готик метъл група с келтско влияние, създадена от вокалистката и виолистка Стела Атанасова през 2010 година. Музиката на групата е уникална комбинация от мощни китари, ангелски вокали и нежния звук на виола.

Кулминацията на рок- лято Северозапад тази година, безспорно ще бъде поредното издание на традиционния фестивал "Изкуството е ..." в Монтана. Организаторката Нелиан Николова е твърдо решена да остави без дъх почитателите на Хард рока, като е поканила трима от Световните гласове на рока на 24 август за шоуто "The Voices of Rock"- това са Рони Ромеро, Джони Джоели и Джеф Скот Сото, с участието на българската банда ЕРИДАН.

"Искрено се надявам, че не само рокът ще се завърне, а въобще изкуството като цяло. Различните хора, знаем, че имат различни потребности- едни обичат театър, други обичат рок концерти, трети обичат кино и така нататък. Въпросът е хората отново да се върнат към изкуството, тъй като в тези доста трудни за всички хора времена се видя, че духовната храна и изобщо изкуството като един източник на много оптимизъм и много вяра е жизнено важно за хората. Това, което дава надежда на всички е, че през лятото, поне така беше миналата година, нещата доста се поуспокояват. Планираните фестивали ще се случват на открито, което също дава едно спокойствие."- уточни Нелиан Николова.

Какво са замислили организаторите фестивала "Рок вълнение", който се провежда през септември в Лом- разговаряхме с Красимир Илиев:

"Стига обстановката, която е в момента, по отношение на коронавируса да го позволи, ще се включим. Все пак "Рок вълнение" е фестивал с деветгодишна история. Всяка година покрай Великден и покрай Коледа правим концерт, който е в подкрепа на фестивала, също така правим и базар, в подкрепа на фестивала. Тази година решихме, че е по- разумно да направим базар, който е на открито. Така че ще направим базар на 1-ви май, който ще е пред Общинската художествена галерия в Лом от 9.00 часа."- каза Красимир Илиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06