Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

Снимка: Народно читалище Синаговци


"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия.

"Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме основно с издирване и заснемане на автентични национални костюми и така имахме късмета да попаднем в няколко читалища в нашия регион, Варненския, и се запознахме с хората, които работят в местните читалища. В течение на нашите срещи хората се разкриваха все повече пред нас и разказваха за своя труд и начин на живот на самите читалища. Ние видяхме какви невероятни хора работят в българските читалища, колко енергия и желание влагат в работа си всеки ден и колко им е трудно понякога от финансова гледна точка, и в същото време тези хора, читалищните хора, те са и сърцето на селото, те знаят всичко, свързано с историята на мястото, с обичаите, традициите, пазят национални костюми, предмети на бита. Та така спонтанно възникна в нас идеята да покажем интересни места, да покажем България чрез разказите на читалищните хора, да покаже и да разкажем за самите тях, за читалищните работници", обясни Емилия Павлова от фондацията:

Маратонът стартира от Свищов, където е създадено първото българско читалище. Следват други културни институции, които сами заявяват желание за участие:

"Ние искаме хората сами да пожелаят да разкажат за себе си, все едно да ни пуснат в своя дом, да разкажат за своя труд, за своето място. За щастие има много такива хора, които ни канят... Но идеята ни е чрез читалищата да покажем и различни интересни места, където никога не сме били, както например във вашия край, много красив е Видинският край. Така искаме да покажем едновременно, че в дори и в пандемия има къде да се пътува. България е много красива и зад всеки завой ни очаква нещо интересно, което си заслужава да бъде видяно."

Секретарят на Народно читалище "Просвета" село Буковец е един от домакините на инициативата във Видинско. Тя посреща представителите на фондацията и ги запознава както с читалището, така и с историята на селото:

"Разказах неща, които знам за читалището - кога е основано, какво се прави, какво се е правило, за Буковец - историята, която аз знам. Беше им много интересно и се радвам, че бяха впечатлени от инициативите ни миналата година... Показвах им разни неща от мажоретния състав, който е бил към читалището, Буковската духова музика..."

В инициативата се включват също читалищата в Синаговци и Покрайна. За трите културни средища разказват видеоматериали, заснети във всяко от посетените населени места. Видеоразказите са публикувани във фейсбук страницата на организаторите.

Вижте още

Наивистична творба се появи върху стена в центъра на Белоградчик

В продължение на няколко дни жителите на Белоградчик наблюдаваха как върху стената на една от сградите в центъра на града трима души рисуват "странни"  фигури. Оказа се, че това са трима художници наивисти, които работя над пано. Росен Рашев - Орошпака от Враца, Румен Малчев от Ямбол и Стоян Бушкилов от Сандански са авторите на наивистичната..

обновено на 05.05.21 в 17:31

Обучават безработни във Видин

Над 300 безработни ще бъдат включени в обучителен курс за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, организиран от Бюрото по труда във Видин. Тази сутрин започна приемът на заявления от безработните, които желаят да се обучават. Една от най-предпочитаните специалности е "Помощник строителство", показа анкета на Радио..

публикувано на 05.05.21 в 15:30

Излезе книга за магията на българския фолклор

Змейове, самодиви, караконджули и други митични същества оживяват в дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска "Как се раждат самодивите". В нея са събрани разкази на фолклорна тематика и богата информация за български народни вярвания, обреди и легенди.  Жасмина Бушева е родена в град Брегово. След това животът я отвежда в Краков, Велико..

публикувано на 05.05.21 в 14:33

Павлина Герина: 1500 са практикуващите акушерки в България

5 май се отбелязва като Международен ден на акушерката. Целта е да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера и да се повиши информираността на обществото за жизненоважните грижи, които те полагат за майките и техните новородени деца.  Около 1500 са практикуващите акушерки у нас.  Заради проблемите в..

публикувано на 05.05.21 в 14:05

СУ "Иван Вазов " Вършец с апел за помощ

Тренировъчна база "Спа център"  се изгражда в Средно училище "Иван Вазов " Вършец. В момента се извършва ремонтът, за който средства са осигурени от МОН. Необходимо е обаче и оборудване за тренировъчния спа-център, сумата за който възлиза на 56 хиляди лева. Амбицията на учителския колектив е  училището да се превърне в център на..

публикувано на 04.05.21 в 15:20
Куче водач -

Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се открива нова специалност, свързана с обучението на кучета - "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". Това е единственото училище в страната, което предлага такава специалност. В Берковица има традиции в това отношение. Повече от 40..

публикувано на 04.05.21 в 14:00
Доброволците, които пакетират продуктите

"Подари Великденска трапеза на човек в нужда" - 1338 пакета за хората от врачанските села

Благотворителната инициатива "Подари Великденска трапеза на човек в нужда" раздаде 1338 пакета с хранителни продукти на хората от над 20 села в община  Враца. Над 2200 дарители - като фирми и граждани  се включиха в помощта с продукти или пари. За пръв път се провежда такава мащабна благотворителна акция - казва организаторът 32-годишната Мая..

публикувано на 04.05.21 в 13:30