Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Снимка: Радио Видин


Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова, която пише текстовете и музиката специално за него.

"Много поетични, много романтични песни - това, което изисква самата пиеса. Тя е романтична комедия за д-р Локашин, който гони любовта, тя пък гони него и накрая се намират... и се постарах всичко това да го вкарам в текстовете на песните. А вече като музикална терминология също дадох всичко от себе си в типичния мой романтичен, лиричен стил, така че надявам се това да са ни 6 нови хита, които ще излязат от видинска сцена за цяла България", обясни Вида Пиронкова.

Оркестрациите са на Димитър Косев, музиката изпълнява Симфониета Видин. Вокалните изпълнения на Дейвид Славчев и Цветелина Бодурова са записани в студиото на Радио Видин, под ръководството на главния инженер Светослав Цветанов:

Вида Пиронкова и Дейвид Славчев. Снимка: Радио Видин

"Ние записвахме инструменти първо в залата на филхармонията и след това записвахме вокалните изпълнения тук, в Радио Видин. Дейвид, който е директорът на театърът, е страшно взискателен. Даже една такава интересна случка, която сама по себе си говори колко старание, колко труд и какъв хъс, за да стане цялата постановка много добре, е че записвахме това, което е в началото, когато са казва: "Уважаеми зрители, намалете своите телефони...". Само това парченце, което един актьор го казва, го записвахме над 15 пъти. Така че може да си представите с какво желание, с каква амбиция, с каква точност трябваше да се направи всичко - звукът да е перфектен, гласовете да са перфектни."

Нови аранжименти ще бъдат направени на част от песните, за да стигнат те до широката публика. Това обясни Дейвид Славчев. Той  и Цветелина Бодурова изпълняват песните в спектакъла:

"Със сигурност не е лесно, ние не сме професионални певци, но пък е много провокативно и изключително забавно. Надявам се публиката да хареса нашето изпълнение, а за песните гарантирам, че са много хубави. Даже искам да напомня, че поканихме комисия от Аскерите да ни номинират поне за музиката, защото музиката е изключителна и не вярваме чак толкова много пиеси за тази година да са направили толкова авторска музика за тях...Вероятно една или две от песните ще записваме наново, по съвсем друг начин, с друг аранжимент..."

Следващите представления на спектакъла "Ирония на съдбата" са 21 и на 28 април. На 17 май трупата отново ще гостува  в София.

Вижте още

Наивистична творба се появи върху стена в центъра на Белоградчик

В продължение на няколко дни жителите на Белоградчик наблюдаваха как върху стената на една от сградите в центъра на града трима души рисуват "странни"  фигури. Оказа се, че това са трима художници наивисти, които работя над пано. Росен Рашев - Орошпака от Враца, Румен Малчев от Ямбол и Стоян Бушкилов от Сандански са авторите на наивистичната..

обновено на 05.05.21 в 17:31

Обучават безработни във Видин

Над 300 безработни ще бъдат включени в обучителен курс за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, организиран от Бюрото по труда във Видин. Тази сутрин започна приемът на заявления от безработните, които желаят да се обучават. Една от най-предпочитаните специалности е "Помощник строителство", показа анкета на Радио..

публикувано на 05.05.21 в 15:30

Излезе книга за магията на българския фолклор

Змейове, самодиви, караконджули и други митични същества оживяват в дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска "Как се раждат самодивите". В нея са събрани разкази на фолклорна тематика и богата информация за български народни вярвания, обреди и легенди.  Жасмина Бушева е родена в град Брегово. След това животът я отвежда в Краков, Велико..

публикувано на 05.05.21 в 14:33

Павлина Герина: 1500 са практикуващите акушерки в България

5 май се отбелязва като Международен ден на акушерката. Целта е да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера и да се повиши информираността на обществото за жизненоважните грижи, които те полагат за майките и техните новородени деца.  Около 1500 са практикуващите акушерки у нас.  Заради проблемите в..

публикувано на 05.05.21 в 14:05

СУ "Иван Вазов " Вършец с апел за помощ

Тренировъчна база "Спа център"  се изгражда в Средно училище "Иван Вазов " Вършец. В момента се извършва ремонтът, за който средства са осигурени от МОН. Необходимо е обаче и оборудване за тренировъчния спа-център, сумата за който възлиза на 56 хиляди лева. Амбицията на учителския колектив е  училището да се превърне в център на..

публикувано на 04.05.21 в 15:20
Куче водач -

Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се открива нова специалност, свързана с обучението на кучета - "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". Това е единственото училище в страната, което предлага такава специалност. В Берковица има традиции в това отношение. Повече от 40..

публикувано на 04.05.21 в 14:00
Доброволците, които пакетират продуктите

"Подари Великденска трапеза на човек в нужда" - 1338 пакета за хората от врачанските села

Благотворителната инициатива "Подари Великденска трапеза на човек в нужда" раздаде 1338 пакета с хранителни продукти на хората от над 20 села в община  Враца. Над 2200 дарители - като фирми и граждани  се включиха в помощта с продукти или пари. За пръв път се провежда такава мащабна благотворителна акция - казва организаторът 32-годишната Мая..

публикувано на 04.05.21 в 13:30