Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Снимка: РЗИ Монтана

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров. Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той. 

Роден и израснал в селото, което сега е под водите на язовир Монтана - Живовци, мечтата на д-р Тодор Тодоров да стане зъболекар се ражда с една интересна история. Падане от кон, счупена ръка и доктор, събуден посред нощ, който не се ядосал, че го будят - това е случката, която кара нашият събеседник да иска да лекува хората. 

Започнал е професионалния си път далеч от родния край. През 1961 година заминава за силистренското село Средище, където е работил 5 години. След това се връща в Монтана, а там практикува стоматология до днес.

"Моята гордост в живота е, че цялата фамилия 10-12 души сме с бели престилки - лекари, зъболекари и аптекари. Двамата сина са лекари, снахата на малкия ми син е доцент, преподавател и лекар. Внучката ми зъболекар, другата внучка е аптекарка...За мен оценката е, като тръгне човека да ми каже: "Бъди жив и здрав" и това ми струва повече...", споделя д-р Тодор Тодоров.

Д-р Тодоров бе отличен с благодарствен плакет от  директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов, за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ, по повод Професионалния празник на българския дентален лекар - 11 април. 

Разговорът с д-р Тодор Тодоров чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Наивистична творба се появи върху стена в центъра на Белоградчик

В продължение на няколко дни жителите на Белоградчик наблюдаваха как върху стената на една от сградите в центъра на града трима души рисуват "странни"  фигури. Оказа се, че това са трима художници наивисти, които работя над пано. Росен Рашев - Орошпака от Враца, Румен Малчев от Ямбол и Стоян Бушкилов от Сандански са авторите на наивистичната..

обновено на 05.05.21 в 17:31

Обучават безработни във Видин

Над 300 безработни ще бъдат включени в обучителен курс за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, организиран от Бюрото по труда във Видин. Тази сутрин започна приемът на заявления от безработните, които желаят да се обучават. Една от най-предпочитаните специалности е "Помощник строителство", показа анкета на Радио..

публикувано на 05.05.21 в 15:30

Излезе книга за магията на българския фолклор

Змейове, самодиви, караконджули и други митични същества оживяват в дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска "Как се раждат самодивите". В нея са събрани разкази на фолклорна тематика и богата информация за български народни вярвания, обреди и легенди.  Жасмина Бушева е родена в град Брегово. След това животът я отвежда в Краков, Велико..

публикувано на 05.05.21 в 14:33

Павлина Герина: 1500 са практикуващите акушерки в България

5 май се отбелязва като Международен ден на акушерката. Целта е да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера и да се повиши информираността на обществото за жизненоважните грижи, които те полагат за майките и техните новородени деца.  Около 1500 са практикуващите акушерки у нас.  Заради проблемите в..

публикувано на 05.05.21 в 14:05

СУ "Иван Вазов " Вършец с апел за помощ

Тренировъчна база "Спа център"  се изгражда в Средно училище "Иван Вазов " Вършец. В момента се извършва ремонтът, за който средства са осигурени от МОН. Необходимо е обаче и оборудване за тренировъчния спа-център, сумата за който възлиза на 56 хиляди лева. Амбицията на учителския колектив е  училището да се превърне в център на..

публикувано на 04.05.21 в 15:20
Куче водач -

Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се открива нова специалност, свързана с обучението на кучета - "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". Това е единственото училище в страната, което предлага такава специалност. В Берковица има традиции в това отношение. Повече от 40..

публикувано на 04.05.21 в 14:00
Доброволците, които пакетират продуктите

"Подари Великденска трапеза на човек в нужда" - 1338 пакета за хората от врачанските села

Благотворителната инициатива "Подари Великденска трапеза на човек в нужда" раздаде 1338 пакета с хранителни продукти на хората от над 20 села в община  Враца. Над 2200 дарители - като фирми и граждани  се включиха в помощта с продукти или пари. За пръв път се провежда такава мащабна благотворителна акция - казва организаторът 32-годишната Мая..

публикувано на 04.05.21 в 13:30