Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин заседаваха на Велики понеделник

Снимка: Радио Видин

29 точки бяха включени в дневния ред на проведеното днес редовно заседание на Общинския съвет във Видин. Нова структура на общинската администрация бе утвърдена, с която се създава дирекция, подчинена на секретаря на Общината. Обособява се и нов отдел "Правно-нормативно обслужване и управление на собствеността", като целта е подобряване ефективността и контрола върху управлението, стопанисването и разпореждането с общинската собственост“, подчерта секретарят на Общината Валери ДимитровОбщинските съветници разискваха въпроси, касаещи отдаването под наем и продажбата на площи общинска собственост, както и повишаване на наемите на няколко обекта, извършващи търговска дейност на територията на община Видин. Бурни реакции предизвика разглеждането на стратегията и изготвяне на програмата за развитие на туризма в общината. Отчетът за развитието на отрасъла през 2020 година коментира общинският съветник Венци Пасков:


"Пандемията от COVID-19 оказа изключително негативно влияние върху развитието на туризма, както в нашия град, областта, така и в цялата страна ... Това е един от начините за привличането на повече средства в общината, а и градът ни е такъв, че има какво да се види тук."


Общинските съветници Людмил Димитров и Цецо Иванов остро критикуваха изготвената програма за развитие на туризма:


"Две страници за мен не са програма. Просто се изброява какви фестивали ще има в града. Можете да потърсите дори и интернет програмите на другите населени места. За мен това не е програма, а подигравка  ... Колко години говорим вече за тоя туризъм? Кой туризъм се развива? В тая една страница какво ни казвате- нищо не ни казвате."- подчертаха общинските съветници.


Според зам. кмета Борислава Борисова има конкретни действия от страна на Община Видин, по отношение на развитието на отрасъла.


"Подготвихме предложение към Общинския съвет и внесохме към Областния управител и Министерството на културата да ни ги дадат на разпореждане, както и редица други исторически обекти. Ние имаме история и там е силата на нашия град."- обясни Борислава Борисова.


Друга спорна точка в дневния ред на заседанието се оказа общински имот, намиращ се във видинския квартал "Бонония", с площ от 400 кв.м, който трябва да премине от режим "отдаване под наем" в режим "продажба" и да бъде продаден на частно лице. Казусът коментира общинският съветник Юлиян Петров:


"Въпросната госпожа много напористо иска да закупи този имот, което автоматично довежда до мисълта, че тук има корупционна схема. Миналият път Областният управител върна това предложение, сега вие пак го вкарвате, нетърпеливи сте."


Общинският съветник Цецо Иванов определи като "правен абсурд" направеното предложение, а председателят на Общинския Съвет Генади Велков обясни:


"Аз не виждам каква е разликата дали продава някой от нас жилище, което е с отстъпено право на строеж, каквито са в Кумбаир повечето, на "Патриарх Евтимий" има доста жилища с отстъпено право на строеж, където хората са собственици само на сградите, на къщите и си ги продават спокойно или го продава Общината."
   

В крайна сметка предложението бе отхвърлено. На днешното заседание бе представен и отчет за дейността на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на територията на община Видин. 


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15