Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

2
Снимка: Радио Видин


Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието, защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница, продължава с днешния Велики четвъртък: денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

По време на Тайната вечеря Исус Христос установил тайнството на причастието, разказа библейските събития отец Илия Симеонов от Видинската епархия.

"На Велики четвъртък евреите празнували тържествено празника Пасха, въведен в памет на избавлението им от египетско робство. В Йерусалим идвали поклонници от цялата страна. Христос знаел, че на този празник ще бъде вече погребан и решил да го направи със своите ученици по-рано. Четвъртък сутринта учениците Го попитали къде да направят пасхалната вечеря, той изпратил Петър и Йоан в Йерусалим. На входа на градските порти срещнали човек със съд с вода. Той им предоставил голяма стая, с голяма маса, в средата на която да седне Христос. Възникнал въпроса кой от апостолите ще седне до него. Той разрешил въпроса като измил краката на учениците си. Това било задължение на прислугата. Това бил пример на смирение, защото който иска да бъде пръв, трябва да стане слуга на другите. Като седнали на трапезата, Христос разчупил хляба и казал "яжте, това е моето тяло". После благословил чашата с вино и казал "пийте от нея всички, това е моята кръв". Накрая прибавил "това правете за мой спомен". Така е установено най-голямото тайнство - Светото причастие. Христос като Бог знаел всичко, което ще се случи с него - казал, че един от тях ще го предаде. Ще го предаде този, на който подаде потопен залък с хляб. Дал го на Юда. Христос провел с учениците си последната беседа. Казал, че ще пострада, но ще отиде на небесата. Проповедта завършил с поучението всички да се обичат".

На Велики Четвъртък Спасителят произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов. Когато се появили стражарите и фарисеите, Юда им посочил Христос с целувка, а ученикът, заслепен от сребролюбие, приема да стане предател на учителя си срещу 30 сребърника.

Страстната седмица има запазено място и в българския обреден календар. Най-почитаният ритуал, свързан с нея, е боядисването на яйцата - един от символите на празника. Според народната традиция то се прави преди изгрев слънце на днешния Велики четвъртък.

Шарените яйца, заедно с печеното агне и козунаците, са сред основните символи на Великия ден.

Според православната църква червеният цвят се свързва с Христовата кръв и кръстните мъки на Спасителя, а яйцето означава неговото Възкресение. Яйцето, което изглежда мъртво, а всъщност носи в себе си живота, се оказва подходящ символ на победата над смъртта, а също и на календарния преход от зима към пролет.

Различни са начините за боядисване на великденските яйца по различните краища на страната. Сред отличаващите е този в Чипровци, където се използват естествени багрила, обясни местният етнограф Ценко Горанов.

"Първото яйце е червено, а в събота се боядисват всички останали. Опитваме се винаги да има естествени багрила - отвара от коприва, липов чай, обелки от лук, а червеният цвят добиваме от корените на брош. Обелките от лук оцветяват оранжево, липовият чай-жълто, копривата-зеленикаво".

Традицията повелява, че с първото боядисано яйце се потриват челата и бузките на децата за здраве. В миналото първото яйце се оставяло до иконата на Богородица, където престоявало цяла година, за да закриля семейството. 

Началото на боядисването се поставя от Света Мария Магдалена. Тя била повикана в Рим от император Тиберий, който се заинтересувал от Месията Исус. Имало обичай да се носи подарък на императора, но поради бедността си, Мария Магдалена му занесла само едно бяло яйце. По чуден начин, то почервеняло, когато тя свидетелствала за Христовото Възкресение

Подаряването на боядисани в червено яйца за Великден е един от най-старите обичаи, който възприели всички, изповядващи християнството по света. Редом с ритуала да се боядисват и подаряват яйца за Великден, у нас се е развила още една самобитна и затвърдена през годините традиция – да се рисува с восък върху бялата черупка на яйцата.

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес, каза етнологът Димитър Василев

"От задължителните елементи обикновено има кръст, който е наложен от християнството. Има задължителни растителни орнаменти, а от животинските често се изобразява пилето, което е универсален символ на мира и на благоденствието. Освен това на яйцата се пишат и имена, най-често на деца, също така се изписва „Иисус Христос Спасител”, което също е привнасяне на християнски елемент".

Според народните вярвания яйцето притежава голяма магическа сила и затова се използва при различни ритуали. С него може да се бае или да се проверява дали човек е пострадал от лоши очи: баячката държи яйцето над главата на болния и ако е урочасан, то се изпотява. 
великден перашки боядисани яйца
Най-голяма сила обаче се приписва на великденското червено яйце. С него се бае и лекува, развалят се магии. По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в една заможна селска къща се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички у дома, а също за роднини и гости, за сиромаси и пътници. Използвали се бои от естествен произход: червеното се постигало с риган, зеленото – с коприва, оранжевото – със смрадлика, а жълтото с орехова шума или ябълкови кори. Преди да започне, стопанката палела свещ и се прекръствала с думите: Дай, Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце.

Освен че днес се боядисват великденските яйца, у нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

За да си направим качествен козунак, трябва да използваме домашни продукти, посъветва видинският майстор-хлебар Ивайло.

"Тънкостите за направата на хубав козунак са продуктите- домашни яйца, мас, мляко. Тъй като е сладко тесто, слага се повече мая, повече време се меси и по-дълго втасва. Пече се по-дълго време, на по-ниски градуси".

Неделима част от празничния ден е и трапезата. На нея задължително е присъствието на яйца и козунак, но неотменно трябва да присъстват обредни хлябове и агнешко месо. Зелените салати пък са предпочитаната комбинация с агнешкото. За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

Подготвят ли се видинчани за Великден и какво ще сложат на трапезата? 

"Ние сме двама души и тази година сме спрели избора си на агнешко... Засега не мога да кажа колко ще изхарча... Аз самата винаги си меся козунак за празника. На трапезата винаги трябва да има яйца и някакво месо... Според бюджета, но около 100 лева и може би малко отгоре. Важно е да ги има най-важните неща на трапезата... Залагаме на традиционните неща винаги. Агнешкото и козунаците са задължителни. Яйцата боядисвам, после меся козунак. Колко харчим е различно, но хората се простираме според чергата..."

За "звъна на черковни камбани и аромата на домашен козунак, и цъфнали дръвчета по улиците и покрай дюкяните на местните симидчии и хлебари, бозаджии и казанджии" ни разказва историкът Красимир Григоров, който ще ни пренесе назад в годините, за да разберем как са посрещали Възкресение във Врачанско.

"Светлостта на християнския празник се отразява подобаващо и във Враца, град, който е достатъчно добре отдалечен от сърцето на Отаманската империя. Статия от 1912 година, публикувана в местния печат, разкрива как градът се готви трескаво да посрещне този светъл празник. С трескав и суетен шум врачани посрещат празника, улиците са препълнени с мъже и жени, бързащи да завършат покупките си. През тези дни животът е съсредоточен изцяло по улиците в близост до площада и улица "Търговска", както и при т.нар квартал ""Нова Америка", където е била подредена стоката. Усиленият темп на настроението не се чувствал толкова, всички бързали към изброените улици. По лицата се чете радост. Не по-малко е оживяването в квартал "Хармана", където били продавачите на козунаци и яйца. Козунак се е предлагал в изисканите врачански кафенета, където е могло да се поръча и виенско кафе. Когато Враца е освободена, населението се е поздравявало с "Христос воскресе", защото не са знаели как да реагират".

Големи великденски тържества и събития във Враца и тази година няма да има. Въпреки разхлабването на мерките, местната власт и църковната управа не възнамеряват да провокират масови мероприятия в нощта на Христовото възкресение и след това.

Градът под Околчица вече е украсен. Голямата арка, разположена на централния площад, вече се обособи като предпочитано място за снимки на жителите и гостите на града.

Не по-малък е и интересът към трите къта на площад „Христо Ботев“. В центъра е разположен ансамбъл от 5 големи яйца, изрисувани с художествени мотиви.


Атракция за врачани са и ръчно изрисуваните 50 от деца и ученици от града. По централната пешеходна зона са поставени 1-метрови яйца, отново изработени от местни творци.

Съвместно с екипа на Младежки център, над 200 декоративни яйца красят част от дърветата във Враца.

За поредна година, малчуганите ще украсят по едно дърво във всеки двор на детско заведение в града.

От градската управа призоваха врачани да пазят украсата в очакване на едно от най-големите тайнства в Християнството – възкресението на божия син.

Тази година благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен от църковна делегация, начело на която е врачанският митрополит Григорий, напомнят не без гордост от митрополията.

Друга великденска проява във Враца е гостуващата изложба "Великденски яйца от България - минало и настояще", която представя различни техники на боядисване и декориране на великденските яйца. Представена е в Регионалния исторически музей.

По случай Възкресение Христово Общината, съвместно с Видинска света митрополия, организират разнообразна празнична програма. Във всички храмове в града от 9 часа започва Света Василиева Литургия и Велик маслосвет, а за 10:30 часа е насрочена работилница за плъсти в музей "Кръстата казарма". Половин час по-късно, отново до музея, ще е изложбата на видински шевици, озаглавена "Сътворено от жена - да се види и знае". В 16 часа започва "Фабрика за цветни емоции" с Общинския съвет по наркотични вещества, а от 19 часа е празничният великденски концерт на Симфониетата. На 2 май от 11:30 пък започва празничен концерт на Градски духов оркестър - Видин и Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав", а мястото на провеждане е откритата сцена в Крайдунавския парк.

На предстоящите големи великденски празници Храм Свети Дух в Монтана посреща вярващите с нови стенописи. Сцената от Слизането на Христос в Ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до този в църквата Света София в Истанбул.

Галерия

Вижте още

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от..

публикувано на 03.05.21 в 12:22

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините..

публикувано на 28.04.21 в 12:32

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов : - Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе..

публикувано на 27.04.21 в 14:50

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента: - Ако..

публикувано на 27.04.21 в 13:48