Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Алтимир - село с древно минало и съхранени традиции



Село Алтимир е разположено в плодородната Дунавска равнина, по левия бряг на река Скът. На 40 км е от Козлодуй, на 14 км от общинския център Бяла Слатина. В селото в момента живеят над 1000 жители, но в близкото минало то е наброявало над 3000 души. В миналото хората са намирали работа в съществуващите тогава  предприятия ТПК, ТКЗС, Ферма,


Селото е съществувало през новокаменната епоха, като селище. Доказателство за това от откритите артефакти от кремък, кости от животни, глина, които са  намерени  през 1924 г. при прекопаване за трасето на железопътна линия Оряхово - Червен бряг. В края на 18 век селото е опожарено и опустошено от кърджалиите. Жителите му се разбягват в горите из околността и във Влашко. След време стари родове, се връщат и възобновяват селото, но малко на изток от старото селище.
децата на Алтимир
Вероятно в края на седми век е образувано Алтимир с днешното си име. Името и производните му е лично име на прабългарски  владетел и  означава: Ал- ръка, и темир, домир, демир, тимур - желязо.


Кмет на село Алтимир за трети мандат е Благовест Благоев, той е от този край, познава проблемите на хората и работи за решаването им:

 
"Усилията ми са насочени към качествено административно обслужване на населението и реализиране  на социална  политика... Работим за подобряване на инфраструктурата на селото. 
Девизът ми е: "Работа, продуктивни отношения и желание да създаваме съвместно", това е мой девиз със започването на кметската ми дейност в Алтимир. В момента оправяме сградата на кметството, по проект за енергийна ефективност, прави се цялостен ремонт...Продължава реконструкцията  по водопроводната мрежа.. Продължаваме с  реконструкция по уличното осветление... Село Алтимир е едно от големите села в община Бяла Слатина, в него живеят около 1100 души... Има и млади семейства, които успяват да намерят препитание най-вече в близките градове, населението е по-скоро застаряващи. Някои от тях работят в земеделието... Имаме трима - четирима крупни животновъди и създават работни места, но това е нежелана професия..Младите хора пътуват до Бяла Слатина, до Козлодуй, Мездра...Работят в чужбина няколко месеца, прибират се и отново се връщат в чужбина... Много ремонти се направиха в Алтимир... Има и интерес за закупуване на къщи от софиянци и от чужденци."

 детската градина в Алтимир
 Кметството Алтимир работи съвместно с община Бяла Слатина по различни програми и проекти:


"В момента работим по национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда" , патронажна грижа за възрастни хора и др... За "Топъл обяд" ма 83 потребители... лична помощ - 4 човека, патронажна грижа - 8 човека ...Хората станаха по-изнервени вследствие на COVID, основният проблем е липсата на пари..."
 

В село Алтимир няма аптека, една част от населението ползва услугите на лекар от село Липница, а друга част на лекари от Бяла Слатина. Закупуването на лекарства се случва с човек, който има основно задължение да пазарува лекарства и хранителни продукти. Проблемът остава отворен.  Транспортната схема се актуализира съвместно с община Бяла Слатина.

В село Алтимир се спазват всички мерки свързани с пандемията, има и хора, изкарали коронавирисна инфекция. В момента има 10 човека, от тях една част са хоспитализирани, другата част - карантинирани.

Благовест Благоев е трети мандат кмет в селото, за този период от работа като кмет е успял да направи доста неща, и за това се чувства удовлетворен като кмет:

"Преасфалтирахме доста улици в селото, парка направихме, църквата ремонтирахме... Църквата ни е действаща... Ромите са 1/3 от населението, живеем заедно и сме като едно цяло, нямаме сериозни различия..Пожелавам весели празници и да се радват на живот и здраве!"
 църквата в Алтимир

НЧ "Просвета 1926" е културно средища, което съхранява традициите и народните обичаи през вековете. Към читалището има танцова група "Алтимирка", група за модерни танци,  певческа група "Весели сърца",  за нея  - разказва секретар-библиотекарят Нина Иванова:


"Имаме и танцова група, бе сформирана 2011 година, започна като танцов клуб кръстихме я "Алтимирка"... Имаме един любим фестивал "Кукурузени усмивки" ..Имаме много грамоти от много фестивали... "Тодоркината " се играе само в село Алтимир... Имаме кръжок по приложни изкуства ..."
Лазаруване в Алтимир
В село Алтимир има пенсионерски клуб, наречен е "Радост", в него членуват 48 жители на селото. дейността му е разнообразна - казва председателят Ваня Георгиева:

"Приятно е да се живее в селото..По мое време се закри училището, това е най-голямата грешка на ръководството на кметството... Много неща ни липсват... Сега се направиха шосетата, но тротоарите са ужас! Много е натоварено шосето, не може да се мине по него, а минават тирове и карат с бясна скорост...Много е опасно!"

Боядисване на яйца в Алтимир
Павлина Иванова е на 76 години, тя е родом от селото, тук е работила като учител и като общественик, като председател на читалищното настоятелство, днес продължава да живее в селото, в свободното си време пише. Има издадена стихосбирка. Защо живее днес в Алтимир разказва Павлина Иванова:

"Животът е тежък, особено сега с пандемията, защото усетих какво е отчуждаването от родните си хора... тъжно е днес да се живее на село. Хубаво би било един банкомат да имаме за изтегляне на пенсиите, защото е страхотно напрежението в пощата, когато получават пенсиите си.."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30