Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Заедно за Берковица" започва облагородяване на туристическите обекти

Снимка: Радио ВИДИН

Инициативна група "Заедно за Берковица“ започва кампания, която ще има за цел да облагороди най-посещаваните природни туристически обекти като Калето, Хайдушките водопади, Синия вир, връх Ком. 

"Искаме да обърнем внимание и на незаконните сметища, които се намират по пътищата към забележителностите", каза Радослав Григоров от гражданската организация.

Обектите ще се рекламират и в интернет. Вече са направени страница в социалните мрежи:

"Ще ги рекламираме с интересни статии, със снимков материал, видеоклипове. С истории, легенди."

Табели с цитати на известни личности ще бъдат поставени към обектите. Ще бъдат поставени хранилки, къщички за птици по маршрутите. Инициативна група "Заедно за Берковица" ще проведе среща с представители на Общината за осигуряване на работна техника за извозване на събрания боклук. Ще бъдат  създадени и събития в социалните мрежи, даващи подробна информация за всяка една акция.

Още по темата - в звуковия файл.

Вижте още

Отбор по роботика от Видин взе първо място в национално състезание

Отборът по роботика на Видинската математическа гимназия се класира на първо място в националното състезание "Роботика за България". Петокласниците получиха златни медали и завоюваха шампионската купа в своята дивизия и в своята възрастова група. За успехите им говори инж. Малинка Митова, един от менторите на отбора: "Аз с моята..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Искрен Красимиров представя книгата си "Да убиеш Ботев" във видинската библиотека

Режисьорът Искрен Красимиров ще представи новата си книга "Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи" във Видин. Часове преди срещата с видинската публика авторът  гостува на Радио Видин, за да разкаже за неизвестни, но важни  моменти от смъртта на Христо Ботев: "Бяхме запланували малко по-голямо турне и в други градове на България,..

публикувано на 28.06.22 в 16:10

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има,..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

Руши се къщата на проф. Иван Фунев в Горна Бешовица

В разруха тъне  родната къща на големия български художник и скулптор проф. Иван Фунев в село Горна Бешовица. Това споделят местни жители, които се възмущават от безхаберието на институциите, които отговарят за този паметник: "Това е къщата на проф. Иван Фунев... Имаше доста скулптури тука, сега не знам каква им е съдбата... Подари я тая къща на..

публикувано на 28.06.22 в 14:00

Скъсани жици запалиха пожар в село Шишенци

Скъсани електрически проводници  за втори път причиниха пожар в село Шишенци.  Местните хора се притесняват, че подобни пожари стават по-чести, тъй като проводниците се късат от неподкастрени клони на дървета,  обяснява Нарциса Микова, жител на селото, която е очевидец на огъня: "Видях, че гъст дим се вдига и мислех, че едни хора си горят нещо..

публикувано на 28.06.22 в 13:30

Промени в местни наредби гласуваха общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин промени текст от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, който беше в разрез със Закона за местните данъци такси. Касае се за срока за подаване на декларациите за освобождаване от таксата за битови отпадъци за имоти, които не се ползват. В Закона за местните данъци и такси е..

публикувано на 27.06.22 в 18:00
Д-р Сашо Цветков

Северозападна България е ендемична зона за бъбречно-каменната болест

Начинът на живот е един от основните рискови фактори за бъбречно-каменната болест, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Сашо Цветков, специалист по урология, онкология и акушерство и гинекология в трите области - Видин, Враца и Монтана: "Северозападна България е ендемична зона, тоест реално има много повече пациенти, които боледуват..

публикувано на 27.06.22 в 17:52