Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филиалът на Русенския университет във Видин навършва 4 години

Снимка: Полина Тодорова

Русенският университет "Ангел Кънчев" е основан на 12 ноември 1945 година, като тогавашната му форма е Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство. Впоследствие е преименуван на Висше техническо училище "Ангел Кънчев" и преобразуван в университет на 21 юли 1995 г. Русенският университет има филиали в Силистра, Разград и Видин. 

Филиалът във Видин днес навършва официални 4 години, като всъщност практически съществува от 5, но първият випуск е приет в така наречения Обучителен център. С инициатива от областната и общинската администрация във Видин, с подкрепата на народните представители и бизнеса от региона и след интензивна кореспонденция с Министерството на образованието и науката, на 3 май 2017 година Министерският съвет издава Постановление и официално Филиалът е факт. Как се стигна до създаването на филиала, какви бяха трудностите, кой съдейства, как се справят видинските студенти и за обучението в онлайн среда - попитахме професор д-р инж. Пламен Кангалов, заместник ректора по учебната работа на Русенски университет "Ангел Кънчев" и директор на Филиал Видин.

"Идеята за създаване на Филиал на Русенския университет във Видин е от 2012 година. Има решение на Академичния съвет и са определени професионалните направления, в които, евентуално, ще се обучават студенти... 2016 година подписахме един Меморандум между управителите на областите по поречието на Дунав за активна работа по създаване на филиала. Огромна помощ получихме от областната и общинската администрация във Видин, също така всички народни представители подкрепиха тази идея, бизнеса в региона. Имаше една година, може би, интензивна кореспонденция както с Министерството на образованието - съгласуване, съответно Акредитационна процедура и като резултат на 3 май 2017 година с постановление на Министерски съвет тази структура - Филиал Видин на Русенския университет - стана факт... Ние започнахме работата във Видин с един Обучителен център и миналата година дипломирахме първия випуск, тази година ще дипломираме първият официален випуск, който е приет във Филиал Видин".


Какво привлича видинчани да следват там попитахме абсолвентът Владислав Борисов.

"Аз съм работещ човек, в момента съм на възраст, която не ми позволява да ходя, да пътувам, това за мен може да бъде един старт в кариерата или да се развивам допълнително в службата си... Може би това трябваше да бъде един от основните критерии на Видин - да се направи Филиал в града ни - нещо, което да подпомогне бъдещото поколение, младите хора във Видин, да могат да се реализират в сфера, в която те искат да работят. Аз съм "За" да има такъв филиал в града ни и то това е много добре за развитието ни. Даже в момента има програма, с която стимулират точно нуждите на самия град - точно тези професии, точно тези специалности, които се предлагат в момента, може би са най-търсените за града ни". 

През 2018  Националната агенция за оценяване и акредитация дава институционална акредитация на Русенски университет на основание на обща оценка по критериите 9.44. Срокът на акредитацията е 6 години, а капацитет на висшето училище е 19 555 студенти и докторанти.

Чуйте повече в звуковите файлове.
Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39