Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филиалът на Русенския университет във Видин навършва 4 години

Автор:
Снимка: Полина Тодорова









Русенският университет "Ангел Кънчев" е основан на 12 ноември 1945 година, като тогавашната му форма е Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство. Впоследствие е преименуван на Висше техническо училище "Ангел Кънчев" и преобразуван в университет на 21 юли 1995 г. Русенският университет има филиали в Силистра, Разград и Видин. 

Филиалът във Видин днес навършва официални 4 години, като всъщност практически съществува от 5, но първият випуск е приет в така наречения Обучителен център. С инициатива от областната и общинската администрация във Видин, с подкрепата на народните представители и бизнеса от региона и след интензивна кореспонденция с Министерството на образованието и науката, на 3 май 2017 година Министерският съвет издава Постановление и официално Филиалът е факт. Как се стигна до създаването на филиала, какви бяха трудностите, кой съдейства, как се справят видинските студенти и за обучението в онлайн среда - попитахме професор д-р инж. Пламен Кангалов, заместник ректора по учебната работа на Русенски университет "Ангел Кънчев" и директор на Филиал Видин.

"Идеята за създаване на Филиал на Русенския университет във Видин е от 2012 година. Има решение на Академичния съвет и са определени професионалните направления, в които, евентуално, ще се обучават студенти... 2016 година подписахме един Меморандум между управителите на областите по поречието на Дунав за активна работа по създаване на филиала. Огромна помощ получихме от областната и общинската администрация във Видин, също така всички народни представители подкрепиха тази идея, бизнеса в региона. Имаше една година, може би, интензивна кореспонденция както с Министерството на образованието - съгласуване, съответно Акредитационна процедура и като резултат на 3 май 2017 година с постановление на Министерски съвет тази структура - Филиал Видин на Русенския университет - стана факт... Ние започнахме работата във Видин с един Обучителен център и миналата година дипломирахме първия випуск, тази година ще дипломираме първият официален випуск, който е приет във Филиал Видин".


Какво привлича видинчани да следват там попитахме абсолвентът Владислав Борисов.

"Аз съм работещ човек, в момента съм на възраст, която не ми позволява да ходя, да пътувам, това за мен може да бъде един старт в кариерата или да се развивам допълнително в службата си... Може би това трябваше да бъде един от основните критерии на Видин - да се направи Филиал в града ни - нещо, което да подпомогне бъдещото поколение, младите хора във Видин, да могат да се реализират в сфера, в която те искат да работят. Аз съм "За" да има такъв филиал в града ни и то това е много добре за развитието ни. Даже в момента има програма, с която стимулират точно нуждите на самия град - точно тези професии, точно тези специалности, които се предлагат в момента, може би са най-търсените за града ни". 

През 2018  Националната агенция за оценяване и акредитация дава институционална акредитация на Русенски университет на основание на обща оценка по критериите 9.44. Срокът на акредитацията е 6 години, а капацитет на висшето училище е 19 555 студенти и докторанти.

Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23