Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свободен ли е печатът в България

На 3 май честваме Световния ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 година. В България се отбелязва от 1994 година. В тазгодишната класация на "Репортери без граници" България отстъпва с една позиция по свобода на словото и пада от 111 на 112 място. Какво трябва да се промени в българската журналистика и необходими ли са законови промени за коментар потърсихме Снежана Тодорова Председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

"За съжаление тази класация, която е направена от уважаваната международна организация "Репортери без граници" отразява истинското положение на нещата в печата. За съжаление, с болка го казвам, такова е състоянието не само в печата - мога да кажа, че и в електронните медии, това което се случва през последните години е срамно за демократичната журналистика и за традициите на демнократичната журналистика в България. Не може медиите да бъдат в услуга на управляващите, да няма реална критика, да бъдат като еднотипни издания и да говорим, че са много свободни. Всъщност тази класация отразява тъжната картина, плачевната картина на състоянието на българската журналистика днес... Журналистите не са виновни, както казваше предишният председател на СБЖ Милен Вълков, светла му памет, журналистиката е в това състояние, в което е и цялото ни общество, но това, разбира се, по никой начин не може да оправдава и да бъде оправдание за една примиренческа политика на журналистиката. В никакъв случай не искам да казвам, че са виновни журналистите, напротив ние имаме много смели и достойни журналисти, които искат и които показват истината. Друг въпрос, е че тази истина невинаги излиза по този начин формулирана на страниците на печатните издания или в електронните медии, просто защото чорбаджията, този работодателя, този от когото зависи - в много случаи - този който плаща, не позволява и не иска това да се случи. Защото истината е доста горчива, защото тя не може да бъде в услуга на управляващите, в много голям процент от случаите... Ние всички казваме, че закон първи в журналистиката е Истината, истината и само истината - дали се съобщават само истини, или предпочитаме да съобщаваме новини, които са удобни на управляващите".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39