Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на селото са разкрити останки от средновековно селище, датирано във времето от XI до XIV век. А според различни предания може да се заключи, че първите заселници на Гложене и съседните села са пристигнали от Балкана и Предбалкана, търсейки по-сигурно препитание в земеделието, скотовъдството и риболова.  С днешното си име селото се споменава в турски документ от 1674 г. При първото преброяване на населението на Княжество България на 1 януари 1881 г. броят на жителите на селото е 1177 души. През 1962 г. е наброявало 3696 жители. В селото през 1894 г. е построено първото училище.
 
Днес село Гложене е едно от големите села в община Козлодуй, в него живеят около 2 700 души. Кмет на селото четвърти мандат е  Петко Петков. Познава селото и проблемите на хората, работи в посока благоустрояването на населеното място:

"Много задачи си поставяме, но пари няма. задачите са   рехабилитация на пътната система, инфраструктурата, ВиК системата, площада да се реновира, но няма пари... В селото има и млади семейства, не е като някои западнали села... Повечето работят в Атомната... Ако не е централата, не знам как ще я караме... Хората, които работят в централата са добре и се открояват къщите им... Има 5-6 по-големи арендатори, животновъди има 5-6 по-големи, останалите гледат за собствени нужди, едно семейство гледа биволи.."


В село Гложене  има училище, детска градина, читалище, децата учат до седми клас - казва кметът Петков:


"След 7 клас децата продължават да учат в Козлодуй, Мизия, Бутан, Враца... на този етап го имаме училището. Имаме и детска градина, посещават я около 100 деца, детската ни градина е много голяма, обширна..."


Сградата на читалището в село Гложене изгоря при пожар преди две години. Наскоро приключи ремонтът на читалището, който възлиза на 1 млн. и 200 хил. лв - разказва кметът Петко Петков:


"Направихме ремонта и открихме читалището на 22 април, сега ще почнем да го обзавеждаме, имаме дарени над 22 000 книги. Салонът ни като мебелировка е обзаведен, но ще ни трябват още декори, пердета за  сцената,  облекла за танцьорите, но ще се справим... Нашето село се различава с хубави и трудолюбиви хора и всичко ни е най-най... Аз не се гордея, доволен съм, че всичко се реновира- училището се санира, покривът се направи, църквата също, детската градина се санира, парна инсталация нова  направихме, кметството - покрива се направи, част от стаите се обновиха, старото кметство се направи на Дом за хора с умствена изостаналост, две защитени жилища, заградено игрище за хандбал и футбол, 3-4 детски площадки ,кът за отдих на две-три места."


В този четвърти мандат приоритет е рехабилитацията на пътищата и част от площада  на селото, казва кметът Петков.

В Основно училище "Христо Ботев" село Гложене учат 145 деца от първи до 7 клас - казва директорът Цветелина Опрова:


"Основната ни цел е всички деца да бъдат обхванати в училище, педагогическият екип е от 16 специалисти... С цел обхващане на всички ученици училището предостави голям брой лаптопи и таблети и карти... Проектът "Подкрепа за успех" имаме сформирани 4 групи... Имаме занимания по интереси... Включваме се в конкурси и състезания и имаме и награди и грамоти... Засадихме 10 фиданки... За 24 май в училище тече трескава подготовка за училищния празник, който ще се проведе на 21 май.."

Фестивалът "Огоста пее" ще се проведе на 22 май, той съвпада и с празника на село Гложене. За фестивала са поканени да участват самодейни състави и колективи от читалищата в съседните населени места. Организатор на събитието е кметството, както и  читалището  "Яким Деспотов". Приемствеността между поколенията е основното, което дава възможност на читалището да съхранява самобитния бит и култура на региона  - казва председателят  Виолета Маринова:

"Имаме танцови състави, певческа детска група "Клуб приятели на книгата" и др., някъде над 70 са самодейците ни... В момента сградата на читалището ни е много красива, просторна и уютна... Кметът на селото направи доста неща заедно с общинския кмет... но отправям апел към жителите на Гложене - това, което е направено да се пази!"

Галерия

Вижте още

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по електронни..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05

Работни места за младите и по- добро бъдеще си пожелаха жители на Монтана за празника на града

С няколкодневна празнична програма Монтана отбелязва духовния си празник "Св. Дух". Какво си пожелават гражданите на Монтана за празника и как искат да се промени градът им, проверихме с анкета: "За нас е празник, хубаво ни е... Люлки, пързалки, всичко ще обиколим... Добре че си ни е кметът да ни оправи центъра и града... Той е..

публикувано на 21.06.21 в 12:27

Зрелостниците на най-старото видинско училище получиха дипломите си

56 зрелостници от Випуск 2021 на  СУ "Цар Симеон Велики" във Видин  получиха дипломите си. Две пълни шестици на Държавните зрелостни изпити са постигнали възпитаници на училището - Валерия Ангелова по Английски език и Александра Евдокимова по Биология и здравно образование. Ус пехите на випуска са над средните в страната и над средните в областта,..

публикувано на 21.06.21 в 12:15

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00