Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на селото са разкрити останки от средновековно селище, датирано във времето от XI до XIV век. А според различни предания може да се заключи, че първите заселници на Гложене и съседните села са пристигнали от Балкана и Предбалкана, търсейки по-сигурно препитание в земеделието, скотовъдството и риболова.  С днешното си име селото се споменава в турски документ от 1674 г. При първото преброяване на населението на Княжество България на 1 януари 1881 г. броят на жителите на селото е 1177 души. През 1962 г. е наброявало 3696 жители. В селото през 1894 г. е построено първото училище.
 
Днес село Гложене е едно от големите села в община Козлодуй, в него живеят около 2 700 души. Кмет на селото четвърти мандат е  Петко Петков. Познава селото и проблемите на хората, работи в посока благоустрояването на населеното място:

"Много задачи си поставяме, но пари няма. задачите са   рехабилитация на пътната система, инфраструктурата, ВиК системата, площада да се реновира, но няма пари... В селото има и млади семейства, не е като някои западнали села... Повечето работят в Атомната... Ако не е централата, не знам как ще я караме... Хората, които работят в централата са добре и се открояват къщите им... Има 5-6 по-големи арендатори, животновъди има 5-6 по-големи, останалите гледат за собствени нужди, едно семейство гледа биволи.."


В село Гложене  има училище, детска градина, читалище, децата учат до седми клас - казва кметът Петков:


"След 7 клас децата продължават да учат в Козлодуй, Мизия, Бутан, Враца... на този етап го имаме училището. Имаме и детска градина, посещават я около 100 деца, детската ни градина е много голяма, обширна..."


Сградата на читалището в село Гложене изгоря при пожар преди две години. Наскоро приключи ремонтът на читалището, който възлиза на 1 млн. и 200 хил. лв - разказва кметът Петко Петков:


"Направихме ремонта и открихме читалището на 22 април, сега ще почнем да го обзавеждаме, имаме дарени над 22 000 книги. Салонът ни като мебелировка е обзаведен, но ще ни трябват още декори, пердета за  сцената,  облекла за танцьорите, но ще се справим... Нашето село се различава с хубави и трудолюбиви хора и всичко ни е най-най... Аз не се гордея, доволен съм, че всичко се реновира- училището се санира, покривът се направи, църквата също, детската градина се санира, парна инсталация нова  направихме, кметството - покрива се направи, част от стаите се обновиха, старото кметство се направи на Дом за хора с умствена изостаналост, две защитени жилища, заградено игрище за хандбал и футбол, 3-4 детски площадки ,кът за отдих на две-три места."


В този четвърти мандат приоритет е рехабилитацията на пътищата и част от площада  на селото, казва кметът Петков.

В Основно училище "Христо Ботев" село Гложене учат 145 деца от първи до 7 клас - казва директорът Цветелина Опрова:


"Основната ни цел е всички деца да бъдат обхванати в училище, педагогическият екип е от 16 специалисти... С цел обхващане на всички ученици училището предостави голям брой лаптопи и таблети и карти... Проектът "Подкрепа за успех" имаме сформирани 4 групи... Имаме занимания по интереси... Включваме се в конкурси и състезания и имаме и награди и грамоти... Засадихме 10 фиданки... За 24 май в училище тече трескава подготовка за училищния празник, който ще се проведе на 21 май.."

Фестивалът "Огоста пее" ще се проведе на 22 май, той съвпада и с празника на село Гложене. За фестивала са поканени да участват самодейни състави и колективи от читалищата в съседните населени места. Организатор на събитието е кметството, както и  читалището  "Яким Деспотов". Приемствеността между поколенията е основното, което дава възможност на читалището да съхранява самобитния бит и култура на региона  - казва председателят  Виолета Маринова:

"Имаме танцови състави, певческа детска група "Клуб приятели на книгата" и др., някъде над 70 са самодейците ни... В момента сградата на читалището ни е много красива, просторна и уютна... Кметът на селото направи доста неща заедно с общинския кмет... но отправям апел към жителите на Гложене - това, което е направено да се пази!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45