Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7 май - Ден на радиото и телевизията

Снимка: Радио ВИДИН

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана медия, показва анкетата сред видинчани:

"Винаги, всеки път, когато съм на работа радиото чурулика и разбирам какво става в града, в областта, че даже ходите и извън областта. Браво, браво на вас. Само адмирации. Всичко ми харесва. Вие обикаляте на всякъде. Научавам всичко, което ме интересува на момента. Вие пускате и хора от парламента... Много сте контакти и така, както и аз и другите слушатели не пускаме друго радио... Много добри специалисти имате. Обхващате всичко... Слушам радио Видин всеки ден. Всичко ми харесва във вашето радио. Слушам и новините с голям интерес и музиката... Работният ми ден започва с радио и докато не приключа не го изключвам...".

Малко история: На 7 май 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие - първия радиоприемник в света. Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио. През 1899 г. Попов включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Честит празник.


Вижте още

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да..

публикувано на 14.06.21 в 15:10
Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“

Проф. Георги Рачев: Лятото ще е с нормални температури, които ще се сторят по-хладни

Топли дни с все по-високи температури, потенциално опасен вятър с обявен жълт код, дори силен, но кратък дъжд: това ни предлага от началото си месец юни като атмосферни условия. Същинското лято започна, макар и хладно, обясни климатологът професор Георги Рачев . "Засега температурите са под нормата почти в цяла България. Днес ще е много..

публикувано на 14.06.21 в 15:07

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий. "Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с..

публикувано на 13.06.21 в 08:00

Best Niya или какво е да си влогър на 10 години

Ния Бурдашка е на 10 години. Учи във видинското училище "Цар Симеон Велики", където наесен ще бъде в 4. клас. През свободното си време обича да танцува, да рисува и всичко друго, което децата харесват - игри, забавления и всякакви щуротии. Едно от любимите ѝ занимания е да гледа видеоклипове в YouTube и да създава такива, защото отскоро..

публикувано на 11.06.21 в 17:50

"Село назаем" привлича младите в Долни Вадин

Малко село на брега на Дунав в Северозапад за шеста година ще е "назаем". Долни Вадин, община Оряхово ще посрещне млади хора от големите градове през лятото. Те ще бъдат настанени в семейства в селото. Ще помагат на възрастните и ще опознават местните бит, история и занаяти. Инициативата "Село назаем" е на местното читалище "Съзнание- 1927",..

публикувано на 11.06.21 в 17:30

Силаги Тодоров: Традициите трябва да се спазват

В "Думата имат старейшините" ви срещаме със 68-годишният Силаги Тодоров. Той е родом от видинското село Кутово. От 3 години е в самодейният състав на местното читалище, но народните танци го съпътстват през целия му живот. Работил е над 20 години в завода за помпи във Видин и над 20 към общината. Запалва се по народните танци като ученик в..

публикувано на 10.06.21 в 16:30

Спасиха пострадал щъркел в Лом

Учител и ученик в СУ "Димитър Маринов" град Лом спасиха малко щъркелче. След часовете учителят по математика Борислав Чакъров си тръгва към вкъщи. По пътя е и седмокласникът Владимир Аврамов, тъй като живеят в една посока. Дочуват странни звуци от един храст под стълба, където е гнездото. Владимир открива източника на звука - малко щъркелче,..

публикувано на 10.06.21 в 16:06