Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Синдикат "Образование": Крайно време е всички ученици да се върнат в клас

Снимка: Радио ВИДИН

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа", заяви председателят на организацията Юлиян Петров и добави:

"Мисля, че това ще бъде по-полезният формат, защото прогимназия и гимназия бяха големите ощетени тази година, те работеха предимно в онлайн среда и всъщност дефицитите са по-скоро по отношение на социализация, по отношение на психиката на тези ученици, защото все пак начален етап по-голямата част учиха. Това беше правилно за тях, но то беше пак правилно политическо решение по отношение на това, че нямаше кой да ги гледа, а не заради възрастта им. И всъщност за всеки един ученик, разбира се, така дефицитите по отношение на тематичния план, по отношение на знания са минимални."

Синдикат "Образование" настоява също да се отмени националното външно оценяване в четвърти клас, каза Юлиян Петров:

"Българските учители биха искали да има такова външно оценяване, но експертната гледна точка към него е недостатъчно мотивирана. Тоест трябва наистина да помислим, ако това външно оценяване го има, то да бъде врата за прехода към пети клас, то наистина да изисква преодоляване на определен минимум, и тогава то ще има смисъл и трудът на учители и ученици ще бъде възнаграден. На този етап това не се случва и затова ние настояваме за неговата отмяна."

Все още не е късно Националното външно оценяване в четвърти клас да бъде отменено, смятат от синдиката. Това е мнението и на 90% от участниците в проучване на организацията.

Вижте още

С температури над 30 ºC започва астрономическото лято във Видин

С повишаване на температурите, които ще достигнат до над 30 градуса , започва астрономическото лято във Видин, каза климатологът проф. Георги Рачев . "До края на месеца, започвайки от неделя още, Видин ще има постоянна максимална температура дори над 30 градуса, макар и с нестабилна атмосфера - превалявания в следобедните часове. Астрономическото..

публикувано на 20.06.21 в 16:45

Във Враца организират празник за децата

Творчески работилници, ателиета, много игри и забавления е подготвила за децата Община Враца в четвъртото издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 3 юли, от 10 ч., пред сградата на местната администрация. Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки, рисунки на лице и прически, картини с нудели, стъклопис, квилинг,..

публикувано на 20.06.21 в 15:40

Предлагат превръщането на Видин в свободна икономическа зона

Концепция за превръщането на Видин в Свободна икономическа зона на среща-дискусия ще представи проф. Димитър Тадаръков . "В понеделник ще представя отворена концепция за развитието на община Видин като свободна икономическа зона, заедно с това и очертаването на свободна индустриална зона. Видин ще бъде третия град, който евентуално с решение на..

публикувано на 20.06.21 в 15:05

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов . "Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета, а..

публикувано на 20.06.21 в 14:00

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

За 20-ти път Монтана бе домакин на международна киноложка изложба с ранг CACIB. Изложбата е част от събитията постевени на празника на града „Свети дух”. В лесопарк „Калето” над 10 клуба от страната показаха кучета от породата „Българско овчарско куче”. Дефилирът бе съпроводен от изпълнение на гайда. „За 20-ти път имам честта да поканя да..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00