Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

5
Снимка: Радио ВИДИН
СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се грижат 53 висококвалифицирани преподаватели и 4 външни лектори.

В училището има разширени и профилирани паралелки по изобразително изкуство, музика и хореография, които се изучават  още в ранна училищна възраст - казва директорът Бисерка Каменова:


"За мен е чест и удоволствие, че съм директор на СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин, а чувството е неописуемо, защото сега учениците са тук, в училище, и успяхме да се подготвим на място, и показваме на обществеността, на учители и родители нашата програма... която очакваме втора година... За нас е чест да посрещнем днешния ден, 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето..."

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин е определено като иновативно училище, то е включено в списъка на иновативните училища със своя проект "И нека музиката бъде с нас"  - казва директорът Бисерка Каменова:

"От една година сме иновативно училище, вкарахме учебен предмет по музика и така разширихме обучението си по музика... След 7 клас профил "Музика" и профил "Изобразително изкуство" предлагаме... Ще очакваме учениците... факултативни учебни часове имаме по хореография... В момента тече прием на ученици първи клас с профил музика, хореография, изобразително изкуство..."
 
отбелязване на патронния празник на СУ

 

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 05 август 2021 слушаме Енрико Карузо и Луис Армстронг

На втори август се навършиха 100 г. от кончината на един от най-великите гласове на всички времена – Енрико Карузо, а на четвърти август отбелязахме 120-тата годишнина от рождението на най-влиятелния джаз музикант на 20-тото столетие – Луис Армстронг. Две имена в сферата на класиката и джаза, със специфичен маниер на изпълнение – новатори,..

публикувано на 05.08.21 в 09:00

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията. Повече от 200..

публикувано на 04.08.21 в 13:30