Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

Снимка: БГНЕС

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната". Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев:

- Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва трудно. Предстоящите избори едва ли ще доведат до по-лесно съставяне на правителство, но това е начинът и политическите партии, и избирателите да започнат да се ориентират и да започнат да разбират, че гласуването е изключително важно за развитието на страната. Има с какво да се запомни това Народно събрание, не само че е най-късото, но и с опита за начало на реформи и промяна.

Радио ВИДИН: То е и първото, което не излъчи правителство.

- При тези резултати от изборите нямаше възможност за това, не беше реалистично да се излъчи правителство.

Ако се повтори тази ситуация и след 11 юли?

- Малко или повече ще се повтори. Картината няма да бъде коренно различна. Не можем да очакваме, че някой ще вземе абсолютно мнозинство или че лесно две партии ще имат достатъчно, за да направят над 120 гласа. Очаква ни трудно съставяне на правителство, но аз се надявам, че поуката хората са си я направили и като гласуващи, и политиците. Те трябва да престанат да чертаят своите прословути червени линии и да разказват кой с кого колко не може да работи, а да започнат да казват кой с кого какво точно може да направи, т.е. да минат изцяло на една позитивна риторика с оглед това след изборите да може по-бързо голяма част от диалога да е проведен и да се върви към решения.

Какво очаквате да се случи в оставащите до изборите два месеца? Служебното правителство ще повлияе ли по някакъв начин?

- Не считам. Преувеличава се ролята на служебното правителство, тя е точно дефинирана, изборите са приоритет №1 на това правителство.

Какво ще бъде политическото говорене преди изборите?

- Не мисля, че ще се различава коренно от това, което беше преди два месеца. Ще има конкурентна борба, ще има обвинения, надявам се политиците да са се убедили, че много по-важно е не негативното, а позитивното говорене какво и с кого ще се свърши по-най-бързия начин след изборите.

Казахте, че сме навлези в нов период, но това означава ли, че с ГЕРБ е приключено?

- Не, партията има своите гласоподаватели. Приключено е с един етап на управление и доминация на ГЕРБ. Без да доминира оттук нататък, ГЕРБ ще присъства в българския политически живот и в зависимост от това как присъства ще бъде и неговият резултат.

Промените в Изборния кодекс за добро ли са?

- Да, за добро са. Преувеличава се тяхната роля и значение, те не са чак толкова дълбоки. Знам за споровете за машинното гласуване и че в Европа едва ли не никъде не се гласувало машинно, на което винаги отговарям по един и същи начин: "В Европа никъде не се крадат изборни гласове така, както това се прави в България". Очевидно е, че в България това е напълно необходимо да се свърши, тъй като ние минахме през цял цикъл от избори, когато броят на невалидните бюлетини се измерваше със стотици хиляди, даже достигна 300 000. Какви избори правим ние, когато 300 000 гласа не се зачитат?! Това е пълно безобразие! С машини трябва да се гласува, разбира се, за да се избегне това безобразие.

"Случаят Илчовски" как го коментирате и очаквате ли нови подобни разкрития?

- Най-вероятно ще се вързи в тази посока със скандали. Случаят няма да заглъхне. Прокуратурата обяви, че има някакви действия по разследване и всъщност не е безкрайно много времето, в което прокуратурата трябва да даде посока, да каже дали има основание за разследване или няма основание за разследване.

Позитивна ли е посоката, в която се движи българската политическа действителност?

- Аз съм оптимистично настроен. Да, ние влизаме в турбулентно време. Изборите, които ни очакват след два месеца, едва ли ще са последните. Считам, че ще има честа смяна на правителства, но така или иначе България тръгва по линията на промяна на един модел на управление, а тази промяна винаги е търсене на друг модел и това е най-важният въпрос, на който ще ни отговорят резултатите от следващите избори. За определяне на посоката на дадено развитие са необходими минимум две точки, така че ако приемем, че отминалите избори са едната точка, следващите ще са другата. Тогава ще можем да очертаем правата, по която ще се движи България.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35

Отклоняват тировете от околовръстния път на Видин

"Пътна полиция" отклонява от околовръстния път на Видин тежкотоварните автомобили , чакащи за Дунав мост 2. Временната организация на движение е по разпореждане на пътната агенция. Тировете се пренасочват по бившето трасе за ферибота, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР..

публикувано на 09.06.21 в 16:00

Съюз на международните превозвачи: За решението на проблема при Дунав мост 2 е нужна координация с румънските власти

Над 8 киломeтра е опашката от товарни автомобили на Дунав мост 2 поне от седмица. Колоната от чакащи на граничния пункт е на изхода от страната. Шофьори коментират, че р аботният им ден не стига, за да преминат.   Потокът през граничния пункт превишава в пъти капацитета му, казаха от Главна дирекция "Гранична полиция", но са категорични,..

публикувано на 09.06.21 в 12:35