Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

Снимка: БГНЕС

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната". Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев:

- Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва трудно. Предстоящите избори едва ли ще доведат до по-лесно съставяне на правителство, но това е начинът и политическите партии, и избирателите да започнат да се ориентират и да започнат да разбират, че гласуването е изключително важно за развитието на страната. Има с какво да се запомни това Народно събрание, не само че е най-късото, но и с опита за начало на реформи и промяна.

Радио ВИДИН: То е и първото, което не излъчи правителство.

- При тези резултати от изборите нямаше възможност за това, не беше реалистично да се излъчи правителство.

Ако се повтори тази ситуация и след 11 юли?

- Малко или повече ще се повтори. Картината няма да бъде коренно различна. Не можем да очакваме, че някой ще вземе абсолютно мнозинство или че лесно две партии ще имат достатъчно, за да направят над 120 гласа. Очаква ни трудно съставяне на правителство, но аз се надявам, че поуката хората са си я направили и като гласуващи, и политиците. Те трябва да престанат да чертаят своите прословути червени линии и да разказват кой с кого колко не може да работи, а да започнат да казват кой с кого какво точно може да направи, т.е. да минат изцяло на една позитивна риторика с оглед това след изборите да може по-бързо голяма част от диалога да е проведен и да се върви към решения.

Какво очаквате да се случи в оставащите до изборите два месеца? Служебното правителство ще повлияе ли по някакъв начин?

- Не считам. Преувеличава се ролята на служебното правителство, тя е точно дефинирана, изборите са приоритет №1 на това правителство.

Какво ще бъде политическото говорене преди изборите?

- Не мисля, че ще се различава коренно от това, което беше преди два месеца. Ще има конкурентна борба, ще има обвинения, надявам се политиците да са се убедили, че много по-важно е не негативното, а позитивното говорене какво и с кого ще се свърши по-най-бързия начин след изборите.

Казахте, че сме навлези в нов период, но това означава ли, че с ГЕРБ е приключено?

- Не, партията има своите гласоподаватели. Приключено е с един етап на управление и доминация на ГЕРБ. Без да доминира оттук нататък, ГЕРБ ще присъства в българския политически живот и в зависимост от това как присъства ще бъде и неговият резултат.

Промените в Изборния кодекс за добро ли са?

- Да, за добро са. Преувеличава се тяхната роля и значение, те не са чак толкова дълбоки. Знам за споровете за машинното гласуване и че в Европа едва ли не никъде не се гласувало машинно, на което винаги отговарям по един и същи начин: "В Европа никъде не се крадат изборни гласове така, както това се прави в България". Очевидно е, че в България това е напълно необходимо да се свърши, тъй като ние минахме през цял цикъл от избори, когато броят на невалидните бюлетини се измерваше със стотици хиляди, даже достигна 300 000. Какви избори правим ние, когато 300 000 гласа не се зачитат?! Това е пълно безобразие! С машини трябва да се гласува, разбира се, за да се избегне това безобразие.

"Случаят Илчовски" как го коментирате и очаквате ли нови подобни разкрития?

- Най-вероятно ще се вързи в тази посока със скандали. Случаят няма да заглъхне. Прокуратурата обяви, че има някакви действия по разследване и всъщност не е безкрайно много времето, в което прокуратурата трябва да даде посока, да каже дали има основание за разследване или няма основание за разследване.

Позитивна ли е посоката, в която се движи българската политическа действителност?

- Аз съм оптимистично настроен. Да, ние влизаме в турбулентно време. Изборите, които ни очакват след два месеца, едва ли ще са последните. Считам, че ще има честа смяна на правителства, но така или иначе България тръгва по линията на промяна на един модел на управление, а тази промяна винаги е търсене на друг модел и това е най-важният въпрос, на който ще ни отговорят резултатите от следващите избори. За определяне на посоката на дадено развитие са необходими минимум две точки, така че ако приемем, че отминалите избори са едната точка, следващите ще са другата. Тогава ще можем да очертаем правата, по която ще се движи България.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00