Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

Снимка: БГНЕС

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната". Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев:

- Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва трудно. Предстоящите избори едва ли ще доведат до по-лесно съставяне на правителство, но това е начинът и политическите партии, и избирателите да започнат да се ориентират и да започнат да разбират, че гласуването е изключително важно за развитието на страната. Има с какво да се запомни това Народно събрание, не само че е най-късото, но и с опита за начало на реформи и промяна.

Радио ВИДИН: То е и първото, което не излъчи правителство.

- При тези резултати от изборите нямаше възможност за това, не беше реалистично да се излъчи правителство.

Ако се повтори тази ситуация и след 11 юли?

- Малко или повече ще се повтори. Картината няма да бъде коренно различна. Не можем да очакваме, че някой ще вземе абсолютно мнозинство или че лесно две партии ще имат достатъчно, за да направят над 120 гласа. Очаква ни трудно съставяне на правителство, но аз се надявам, че поуката хората са си я направили и като гласуващи, и политиците. Те трябва да престанат да чертаят своите прословути червени линии и да разказват кой с кого колко не може да работи, а да започнат да казват кой с кого какво точно може да направи, т.е. да минат изцяло на една позитивна риторика с оглед това след изборите да може по-бързо голяма част от диалога да е проведен и да се върви към решения.

Какво очаквате да се случи в оставащите до изборите два месеца? Служебното правителство ще повлияе ли по някакъв начин?

- Не считам. Преувеличава се ролята на служебното правителство, тя е точно дефинирана, изборите са приоритет №1 на това правителство.

Какво ще бъде политическото говорене преди изборите?

- Не мисля, че ще се различава коренно от това, което беше преди два месеца. Ще има конкурентна борба, ще има обвинения, надявам се политиците да са се убедили, че много по-важно е не негативното, а позитивното говорене какво и с кого ще се свърши по-най-бързия начин след изборите.

Казахте, че сме навлези в нов период, но това означава ли, че с ГЕРБ е приключено?

- Не, партията има своите гласоподаватели. Приключено е с един етап на управление и доминация на ГЕРБ. Без да доминира оттук нататък, ГЕРБ ще присъства в българския политически живот и в зависимост от това как присъства ще бъде и неговият резултат.

Промените в Изборния кодекс за добро ли са?

- Да, за добро са. Преувеличава се тяхната роля и значение, те не са чак толкова дълбоки. Знам за споровете за машинното гласуване и че в Европа едва ли не никъде не се гласувало машинно, на което винаги отговарям по един и същи начин: "В Европа никъде не се крадат изборни гласове така, както това се прави в България". Очевидно е, че в България това е напълно необходимо да се свърши, тъй като ние минахме през цял цикъл от избори, когато броят на невалидните бюлетини се измерваше със стотици хиляди, даже достигна 300 000. Какви избори правим ние, когато 300 000 гласа не се зачитат?! Това е пълно безобразие! С машини трябва да се гласува, разбира се, за да се избегне това безобразие.

"Случаят Илчовски" как го коментирате и очаквате ли нови подобни разкрития?

- Най-вероятно ще се вързи в тази посока със скандали. Случаят няма да заглъхне. Прокуратурата обяви, че има някакви действия по разследване и всъщност не е безкрайно много времето, в което прокуратурата трябва да даде посока, да каже дали има основание за разследване или няма основание за разследване.

Позитивна ли е посоката, в която се движи българската политическа действителност?

- Аз съм оптимистично настроен. Да, ние влизаме в турбулентно време. Изборите, които ни очакват след два месеца, едва ли ще са последните. Считам, че ще има честа смяна на правителства, но така или иначе България тръгва по линията на промяна на един модел на управление, а тази промяна винаги е търсене на друг модел и това е най-важният въпрос, на който ще ни отговорят резултатите от следващите избори. За определяне на посоката на дадено развитие са необходими минимум две точки, така че ако приемем, че отминалите избори са едната точка, следващите ще са другата. Тогава ще можем да очертаем правата, по която ще се движи България.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15