Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Снимка: www.europarl.europa.eu

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България.

Маргрете Аукен от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент подчерта, че в основата на бъдещия успех на Зелената сделка стои намаляването на консумацията на суровини и материали. "Оказа се, че консумираме колкото три планети. Какво ще оставим на децата си, на внуците си и на правнуците си, ако не намалим консумацията си на ресурси", попита тя:

"Агенцията за околна среда на Европейския съюз от години изследва този проблем и говори за устойчиво развитие, за възможностите, които предоставя кръговата икономика. Още през 2015 година имаше План за действие в областта на околната среда, в който се говореше за намаляване на пластмасите за еднократна употреба и разбира се за много други аспекти. През март 2020 година Комисията прие своя нов План за действие за кръгова икономика или така наречената "Зелена сделка", за да се осигури по-добро рециклиране, да се промени нагласата на хората, въпреки че в съзнанието на доста от европейските граждани това не е залегнало като основен приоритет. Този план за действие има 35 законодателни и незаконодателни мерки, които обхващат периода 2020-2023 година. Мерките касаят дизайна на продуктите, устойчиво потребление, така наречените "зелени обществени поръчки", износ на отпадъци, вторична употреба на материалите. Относно продуктите е обърнато внимание на електрониката, акумулаторните батерии, пластмасите, текстил, опаковките, строителните материали, както и на храни, води и хранителни вещества. Така или иначе, имаме обвързващи цели, които са до 2030 година. Крайната цел е значително да се намали тежеста на Европейския съюз относно употребата на суровини и материали, да се намали продукцията на отпадъци, не само да се рециклира, но да има и повторна употреба. В нашия доклад отбелязваме, че кръговата икономика не трябва да стимулира циркулацията на токсични материали. Това е много важна цел. Освен това трябва да се сведе до минимум  изгарянето на отпадъците. Необходимо е въвеждането на карти за безопасност на потребителя. Освен това, всеки трябва да има правото да си даде разваления уред за поправка вместо да го изхвърли. Искаме да се въведат паспорти на продуктите и да спрем с ранното изхвърляне на уреди, за които смятаме, че са морално остарели. Пример за това са мобилните телефони."


Добър пример за успешното партньорство между българските общини и бизнеса даде Сирма Желева, ръководител „Устойчиво развитите“ в TexСycle. Тя подчерта важността от рециклирането на текстилни отпадъци и защо рециклирането на текстил е един от приоритетите на ЕС в плана му за кръгова икономика, като посочи, че България е готова да направи своите следващи стъпки в прехода към такава.

Нина Санкович от дружество за управление на отпадъците на община Любляна, разказа за успешния модел за рециклиране на отпадъци в Словения и как Любляна се е превърнала в европейски шампион в сферата на рециклирането. Тя обобщи четирите основни стълба, водещи към постигане на добри резултати: първият е инфраструктура, ориентирана към потребителите, вторият – надеждни услуги, третият е обвързан със силно законодателство, а последният изтъква нуждата от политическа воля, която помага за промяна на манталитета на хората.

Българските общини са натоварени не само със сериозни отговорности по управлението на ресурсите, но също и с промяната в обществената нагласа, подчертаха участниците в дискусията. Ръководството на Община Видин работи за въвеждане на модерна компостираща система в регионалното депо за битови отпадъци, която значително да намали количеството депониран боклук, а в същото време ще даде възможност за производство на енергия, обясни кметът Цветан Ценков.

Вижте още

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45

Организират разходка до водопада "Женската вода"

  Преход до водопада "Женската вода"  организират в  неделя, на 20 юни,  Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" . Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко". "Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над..

публикувано на 17.06.21 в 16:31

"Образцов дом" търсят в Георги Дамяново

Община Георги Дамяново провежда кампанията "Образцов дом". Идеята на инициативата е да се стимулира населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние- чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията трябва да изпратят до 5 броя снимки на общите части на имота, двора и..

публикувано на 17.06.21 в 16:29

Зелено училище край река Ботуня до Вършец

Риболовен клуб "Балканка" проведе еднодневно зелено училище край река Ботуня във Вършец. Освен че почистиха  реката, децата се включиха в зарибяване, учиха за рибното разнообразие и риболова, както и защо и как да опазваме реките. Участваха близо 60 деца. "От Общината го обявиха като почистване, но самата акция е част от нашата кампанията, в..

публикувано на 17.06.21 в 16:24

Занимания по интереси ще радват децата в Оряхово

Разучаване на български народни хора, театрални постановки, както и забавни игри от времето на баба и дядо, са част от летните занимания по интереси с деца, които организират в Оряхово. Инициативите са на местното читалище "Надежда1871". Заниманията започват на 1 юли, а в лятната програма е включена и фото изложба на домашни любимци, каза..

публикувано на 17.06.21 в 15:55