Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Снимка: Румяна Цветева

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията, която е за ученици и студенти. Тя е национална изява от календара на Министерството на образованието и науката за тази учебна година.

"Гордост е за мен постижението на моите ученици - Цветислава Каменова и Мая Бисерова от 12. клас, които успяха, макар и дебютирайки, да достигнат до първата призова позиция в тази конференция", каза Румяна Цветева.

Условието е било да бъде подготвена презентация или постер с направление "Черно море - замърсяване, опазване, бъдеще". Заради извънредното епидемиологично положение, конференцията е проведена онлайн.

Снимка: Румяна ЦветеваЦветислава Каменова и Мая Бисерова подготвят презентацията като работят в екип, представят я и печелят първо място:

"Сега сме много щастливи и сме горди с нашия успех. Участвали сме в много състезания и конкурси, но това е едно от малкото, които сме печелили и сме на такова престижно място. Работихме като един двете. Презентацията беше една, която се представи и от двете ни. Една или две седмици се подготвяхме... След което прегледахме готовия продукт и бяхме готови да го изпратим и се подготвяхме за негово презентиране, което се случи малко на по- късен етап. Тъй като сме част от еко клуб и от дълги години участваме в различни кампании и сме заинтересовани от биологичното разнообразие, решихме да представим биологичното разнообразие в Черно море, като разгледахме видове от флората и фауната, като избрахме да говорим за широко разпространени, застрашени и вече изчезнали видове, след което разгледахме проблемите и евентуално някои решения."

Успехът на двете момичета от Лом е равностоен на отлично представяне (оценка "Отличен" 6) на предварителен кандидат-студентски изпит. С тази оценка могат да участват в класирането за специалностите "Екология и опазване на околната среда" или "Екология и екологичен мениджмънт" на Бургаския университет.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45

Организират разходка до водопада "Женската вода"

  Преход до водопада "Женската вода"  организират в  неделя, на 20 юни,  Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" . Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко". "Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над..

публикувано на 17.06.21 в 16:31

"Образцов дом" търсят в Георги Дамяново

Община Георги Дамяново провежда кампанията "Образцов дом". Идеята на инициативата е да се стимулира населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние- чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията трябва да изпратят до 5 броя снимки на общите части на имота, двора и..

публикувано на 17.06.21 в 16:29

Зелено училище край река Ботуня до Вършец

Риболовен клуб "Балканка" проведе еднодневно зелено училище край река Ботуня във Вършец. Освен че почистиха  реката, децата се включиха в зарибяване, учиха за рибното разнообразие и риболова, както и защо и как да опазваме реките. Участваха близо 60 деца. "От Общината го обявиха като почистване, но самата акция е част от нашата кампанията, в..

публикувано на 17.06.21 в 16:24

Занимания по интереси ще радват децата в Оряхово

Разучаване на български народни хора, театрални постановки, както и забавни игри от времето на баба и дядо, са част от летните занимания по интереси с деца, които организират в Оряхово. Инициативите са на местното читалище "Надежда1871". Заниманията започват на 1 юли, а в лятната програма е включена и фото изложба на домашни любимци, каза..

публикувано на 17.06.21 в 15:55

Северозападна България е в изключително тежка криза, само държавна помощ може да обърне тенденциите

Северозападна България е с безвъзвратно висок интензитет на обезлюдяване. Това се казва в изследването "Регионалните демографски дисбаланси в България", представено от доцентите Надежда Илиева и Георги Бърдаров- водещи български демографи. В северозападния регион, който иначе разполага с отлични природо-климатични ресурси, богати традиции и..

публикувано на 17.06.21 в 15:40

Следи от четири епохи разкриха край село Дърманци

Останки от 4 епохи са разкрити при спасителни археологически проучвания край мездренското село Дърманци. Разкопките се намират по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. За да бъде извлечена цялата информация за археологията, паралелно със спасяването на движимите културни ценности, районът е заснет и..

публикувано на 17.06.21 в 12:20