Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Снимка: Радио Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че центърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:


"Новите центрове "Европа директно" в много от случаите не са всъщност нови, тъй като както и тук,  предишните центрове продължават да изпълняват тази функция, само че с повече задължения, с повече отговорности, повече работа и за петгодишен период, което в крайна сметка дава и една голяма доза сигурност, а не както преди, когато трябваше много често да се подновяват тези договори.  Моментът е много отговорен, моментът е и много труден, защото всички виждаме, че има и една сериозна вълна от критики към Европейския съюз. Говори се за ваксините, за отговора на пандемията, какво става с ваксините, така че това е много труден и отговорен момент- как точно комуникираме за Европейския съюз, какво се прави. Тук аз се присъединявам отново към колегите от Европейската комисия, които започнаха една кампания точно за увеличаване на осведомеността и засилване на интереса към ваксинирането, което е комуникационен приоритет през следващите няколко месеца, защото при всички критики, някои от тях основателни, ваксини има…Надявам се да се завърнем колкото се може по-бързо към по-нормална ситуация чрез ваксиниране. Ние подкрепяме тези усилия за ваксинирането. Предполагам, че и вие ще го направите. Европейската комисия договаря и нови количества, защото подозирам, без да съм лекар или специалист, че  ще се налага през известен период да се ваксинираме. Това е изключително важно, защото икономиката трябва да тръгне нормално. Трябва да тръгне и туризмът, трябва да тръгнат въобще всички сектори от живота ни."


Ръководителят на Бюрото на ЕП в България изтъкна още, че европейските средства помагат на региони като Видин да се възстановяват и се надява това да се случва колкото се може по-бързо.


"Европа директно"-Видин вече от години има дейност в града и областта, подчерта Андриан Александров, директор на Фондация за регионално развитие и отбеляза, че новото предстои и се обърна към присъстващите:


"Вие ще бъдете свидетели на това ново и аз ви каня да можете да задавате своите въпроси, да можете да се интересувате от всичко, което се отнася до общото ни бъдеще, за да може заедно да го изграждаме."


Заместник-кметът на Видин по европейската политики и инвестиции Десислава Тодорова  със съжаление отбеляза, че жителите на областта не се чувстват достатъчно граждани на Европа:


"От дългата ми практика в управлението и изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства, в мен остава тъжното чувство, че за жителите на Община Видин Европейският съюз е доста далечно понятие. Ваша, а и наша задача е това да се промени." 


Десислава Тодорова обяви, че Европейският съюз оказва влияние върху живота на всеки един от нас и като пример посочи някои от най-значимите проекти с европейско финансиране, които се изпълняват в общината. 


"Благодарение на това, че сме част от голямото европейско семейство, в момента реализираме и до две години ще приключи реставрацията на Синагога – Видин, един знаков паметник на културата. Благодарение на оперативните програми ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни сгради, ще бъде реконструирана четвъртата част на централната пешеходна зона, ще бъдат изградени 37 броя социални жилища в град Видин", каза заместник-кметът. Припомни също, че в момента се изпълнява проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух, който ще помогне над 3400 домакинства във Видин да подменят отоплителните уреди на дърва и въглища с алтернативни. Допълни, че тези домакинства ще усетят ползата от членството ни в Европейския съюз директно в домовете си.


Сабрина Калъчова от "Европа директно"- Видин изтъкна, че в информационния център ще продължават да работят все така за каузата да са мост между европейските институции и гражданите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота , където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин . Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде..

публикувано на 18.03.24 в 17:14
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването...

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Полярни мнения за отпадането на таксите за студенти и докторанти

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема..

публикувано на 18.03.24 в 14:00

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев.  Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората..

публикувано на 18.03.24 в 13:30

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора. Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за..

публикувано на 18.03.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме изпълнителите с най-странни навици и капризи

 И звездите са хора, и те си имат странности!  Кой не е чувал за разсеяния професор, който си събувал обувките, преди да влезе в трамвая. Или за Айнщайн, който за нищо на света не се разделял с любимия си пуловер - дори и когато се налагало да присъства на официални вечери. А що се отнася до звездите от световната поп сцена- и те са хора,..

публикувано на 18.03.24 в 09:00

"Неделник" от 17 март 2024 година

Пролетен "Неделник". Не го пропускайте. Нека да довършим разговара ми с Ралица Аврамова , която е един от най - новите членове на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти с център Враца. Тя се занимава с глиптика /изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни/. Представям ви и новата книга на писателят от..

публикувано на 17.03.24 в 14:01