Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Снимка: Радио Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че центърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:


"Новите центрове "Европа директно" в много от случаите не са всъщност нови, тъй като както и тук,  предишните центрове продължават да изпълняват тази функция, само че с повече задължения, с повече отговорности, повече работа и за петгодишен период, което в крайна сметка дава и една голяма доза сигурност, а не както преди, когато трябваше много често да се подновяват тези договори.  Моментът е много отговорен, моментът е и много труден, защото всички виждаме, че има и една сериозна вълна от критики към Европейския съюз. Говори се за ваксините, за отговора на пандемията, какво става с ваксините, така че това е много труден и отговорен момент- как точно комуникираме за Европейския съюз, какво се прави. Тук аз се присъединявам отново към колегите от Европейската комисия, които започнаха една кампания точно за увеличаване на осведомеността и засилване на интереса към ваксинирането, което е комуникационен приоритет през следващите няколко месеца, защото при всички критики, някои от тях основателни, ваксини има…Надявам се да се завърнем колкото се може по-бързо към по-нормална ситуация чрез ваксиниране. Ние подкрепяме тези усилия за ваксинирането. Предполагам, че и вие ще го направите. Европейската комисия договаря и нови количества, защото подозирам, без да съм лекар или специалист, че  ще се налага през известен период да се ваксинираме. Това е изключително важно, защото икономиката трябва да тръгне нормално. Трябва да тръгне и туризмът, трябва да тръгнат въобще всички сектори от живота ни."


Ръководителят на Бюрото на ЕП в България изтъкна още, че европейските средства помагат на региони като Видин да се възстановяват и се надява това да се случва колкото се може по-бързо.


"Европа директно"-Видин вече от години има дейност в града и областта, подчерта Андриан Александров, директор на Фондация за регионално развитие и отбеляза, че новото предстои и се обърна към присъстващите:


"Вие ще бъдете свидетели на това ново и аз ви каня да можете да задавате своите въпроси, да можете да се интересувате от всичко, което се отнася до общото ни бъдеще, за да може заедно да го изграждаме."


Заместник-кметът на Видин по европейската политики и инвестиции Десислава Тодорова  със съжаление отбеляза, че жителите на областта не се чувстват достатъчно граждани на Европа:


"От дългата ми практика в управлението и изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства, в мен остава тъжното чувство, че за жителите на Община Видин Европейският съюз е доста далечно понятие. Ваша, а и наша задача е това да се промени." 


Десислава Тодорова обяви, че Европейският съюз оказва влияние върху живота на всеки един от нас и като пример посочи някои от най-значимите проекти с европейско финансиране, които се изпълняват в общината. 


"Благодарение на това, че сме част от голямото европейско семейство, в момента реализираме и до две години ще приключи реставрацията на Синагога – Видин, един знаков паметник на културата. Благодарение на оперативните програми ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни сгради, ще бъде реконструирана четвъртата част на централната пешеходна зона, ще бъдат изградени 37 броя социални жилища в град Видин", каза заместник-кметът. Припомни също, че в момента се изпълнява проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух, който ще помогне над 3400 домакинства във Видин да подменят отоплителните уреди на дърва и въглища с алтернативни. Допълни, че тези домакинства ще усетят ползата от членството ни в Европейския съюз директно в домовете си.


Сабрина Калъчова от "Европа директно"- Видин изтъкна, че в информационния център ще продължават да работят все така за каузата да са мост между европейските институции и гражданите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00