Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обучаваха учители по медийна грамотност

онлайн семинар по медийна грамотност
Снимка: фейсбук
Обучителен семинар по медийна грамотност за учители се проведе онлайн. В обучението се включиха учители от цялата страна, както и учители от Видин. 
Организатор на събитието е Фондация „Европейски институт“ - каза Огнян Бояджиев, бивш журналист, експерт във Фондация „Европейски институт“:


 " В 14 града провеждаме такива обучителни семинари. Интересът е голям...Учителите се интересуват от гражданското образование...Медийната грамотност е темата,  всичко, свързано с четвъртатат власт, медиите..Ние се опитваме на базата на опита на учителите от различни европейски държави да дадем технически умения на учителите, които когато работят със своите ученици какви задачи и модули да включат по темата...Разпознаване на различните жанрове, практически съвети как се търси информация в интернет и как да се прецени достоверността на различни новинарски  сайтове..."
 
Посланието към учителите е да разширят кръгозора на учениците и да се научат да разпознават медиите, което е важно за  получаване на достоверна информация. Обученията по медийна грамотност са наистина необходими, смята Цецка Александрова, преподавател по изобразително изкуство:

"Човек се учи докато е жив и съответно този семинар беше изключително  полезен от гледна точка на това, че журналист ни говори за медии... ..От първо лице ни обясняват как стоят нещата, как да различаваме достоверна  от невярна информация ..Това беше много полезно и съответно да научим децата и тях, особено как получават информация от интернет...За да имат тези умения, те трябва да ги научат от нас ...Вече става по-трудно да се разграничи моментът на мнение и спекулация..."

 Проектът КЛАС [Критични: Любознателни: Активни: Смели] се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 186 866 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проектa е насърчаването на медийната грамотност и гражданското образование.

Вижте още

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48