Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кои трябва да са основните акценти в националния ни План за възстановяване и устойчивост

Доклад ЕК о состоянии данного государства
Снимка: Архив

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027, съчетан със Следващо поколение ЕС / NextGenerationEU/ - временния инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. Как България ще се включи в усвояването на средствата и в какви области трябва да работи, за да получи средствата чрез Планът за възстановяване и устойчивост?

Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с общо 1,8 трилиона евро. Това ще бъде една по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа. В новия дългосрочен бюджет ще бъдат подсилени механизмите за гъвкавост, за да се гарантира, че той разполага с капацитет за посрещане на непредвидени нужди. Този бюджет е подходящ не само за настоящето, но и за неизвестностите, които крие бъдещето.

Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход.

Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост. Това обясни Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисиите по бюджетен контрол и регионално развитие:

"Основните акценти, върху които ние трябва да се фокусираме, аз бих ги определила като три. Проекти и инвестиции в областта на развитието на зелена икономика, проекти за развитието на иновации и технологии, и проекти, които биха подпомогнали прехода, който предстои на пазара на труда.

В първата посока- на зелена икономика, това значи, че ние трябва да помислим за начини, по които да се развива водородната икономика, защото този преход започва и вече предстои. Ние трябва да помислим за всякакви източници на алтернативна енергетика и какви проекти биха могли да се финансират в тази сфера. Има страшно много малки и средни предприятия в България, които работят именно в тази посока. Секторът е наличен и го има в България и той се ръководи предимно от млади предприемачи."

Това е един от начините, чрез този план, да бъдат подпомогнати младите хора, за да намерят възможности и желание за реализация в България, смята Пенкова:

"На второ място- иновации и технологии. Нашата държава може да се възползва от една уникална възможност, защото кадровият потенциал в развитието на информационните технологии определено е наличен в страната. Това е една възможност на държавата и Европа като цяло да подпомогне развитието в тази посока и да даде причина на тези хора да разработват своите проекти в страната ни, защото до този момент, когато има някаква разработка на ниво нови технологии в каквато и да е сфера, обикновено за жалост финансирането на тези проекти идва от чужбина."

И третата задача- държавата да преструктурира пазара на труда:

"Предстоят много промени в тази област, включително и последните 18 месеца ни показаха, че вероятно начинът на работа и обучение ще претърпят много промени с навлизането и на цифровите технологии, и с навлизането на по-гъвкавите форми както на работно време, така и на месторабота. Но ключова, която според мен трябва да започне още сега, освен промените в законодателството, които ще настанат следствие на тези промени, е по какъв начин ние да заложим на обучение и преквалификация на работещите в момента... Тук трябва да се говори за доста мащабни конкретни проекти- как, къде и какво трябва да се случи в тази посока.
Според мен, ако ние на тези три направления заложим, то бихме могли да се възползваме до един сериозен етап и тези средства ще имат отражение върху българската икономика и общество."
 
Планът е възможност за подобряване на живота и в Северозапада, смята Сабрина Калъчова, от Информационен център "Европа Директно - Видин“:

"Засега няма кой знае какъв регионален и местен фокус. Ние очакваме в него да има възможности за развитие на региона и възможности от тази ситуация, в която се намираме на безработица и на икономическа криза, да бъде преодоляна и се поемат достатъчно мерки в регионален мащаб."
Фондът за възстановяване или т.нар. Следващо поколение ЕС е с бюджет от 750 милиарда евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Помощта ще дойде на база на националните планове за възстановяване и устойчивост. България може да получи до 12 милиарда евро.


Вижте още

На Никулден зарибиха с шаран язовир "Дъбника" край Враца

Около 200 кг. жива риба пуснаха днес в язовир "Дъбника" край Враца. Зарибяването е с шаран, а самата кампания се провежда за 5-та година на Никулден.  При набирането на средствата са участвали много хора, а има и такива, които лично са купили риба и са я пуснали в язовира, каза за Радио ВИДИН Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно..

публикувано на 06.12.21 в 14:56

„Музикална зона“: Песни за рибари и моряци

 6-и декември без риба и рибарски песни е като целувка без мустак : )    Никулден е един от най- светлите празници, посветен е на Свети Николай Чудотворец. Той е покровител на моряците, рибарите и банкерите. Спасявал е изпаднали в беда моряци и рибари и затова се почита като господар на необятната водна шир- океаните, моретата, реките и..

публикувано на 06.12.21 в 09:32

Прегърбени души

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина .  Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра,..

публикувано на 05.12.21 в 08:00

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Подкасти от БНР