Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин и болницата в града получиха дарения от Швейцария

Предоставени са обзавеждане, техника, консумативи и дрехи

Снимка: Радио Видин

Дарения за Община Видин и болницата в града предостави професор Валентин Джонов, който е родом от дунавския град, но от години живее в чужбина. Хуманитарната помощ е от Швейцария осигурена е със съдействието на посолството на България, чрез Българския червен кръст. Получени е  техника за общинското предприятие по чистота, както и обзавеждане  и болнични легла. С помощта на професор Джонов, който живее в Швейцария и от години помага на родния си град, Община Видин вече разполага с верижен багер, мотоблок с ремарке, трактор с челна товарачна уредба, тракторна косачка, както и 18-местен пътнически бус, каза кметът Цветан Ценков:


"Благодаря на проф. Джонов, който от дълго време е мой приятел, за всички усилия, които полага, за да подкрепя Община Видин. След като бях избран за кмет, го помолих през комуналните служби на Швейцария да ни помогне с техника. Знаете отколешното желание на видинчани да си имаме собствено предприятие по чистота и озеленяване, което вече е факт – с решение на Общинския съвет от 1 януари 2021 година Общината сама се грижи за зелените площи, за чистотата в града и в останалите населени места. Ефектът е осезаем и нашите съграждани се радват на резултатите."


Микробусът, който е предоставен на Общината, ще се ползва от спортните клубове и театъра. Новата техника, както и останалите дарения, осигурени от Швейцария бяха показани на медиите в присъствието на професор Джонов. От своя страна той изрази задоволството си, че дарената техника се използва интензивно и обеща подкрепа и в бъдеще. Отбеляза, че не е сам в  усилията си, а работи с различни организации в Швейцария, една от които е "Малтийският орден":


"Изисква време, изисква усилия, но си заслужава. С удоволствие го правя, инвестирам време в тази дейност и се радвам, че предоставената помощ намира добър прием."


Дарението от професор Джонов включва също офис оборудване и обзавеждане – над 230 заседателни и работни маси, над 430 бр. офис шкафове, над 220 бр. офис столове, както и 70 бр. монитори, 35 флипчарта, близо 250 кашона с дрехи, които в момента се съхраняват в складове. С част от мебелите ще се обнови обзавеждането в кабинетите в общинската администрация, което не е подменяно от десетилетия, а други ще бъдат предоставени на кметства, училища, детски градини и на други места, където има нужда, обясни кметът Цветан Ценков:


"Почти цялото обзавеждане в Община Видин е на повече от 70 години и доста мебели са силно амортизирани. След като тази есен по проект за енергийна ефективност стартира ремонтът на сградата на Общината и тя придобие модерна визия, ефектът ще се допълни и от новите мебели."


Заместник-кметът Борислава Борисова припомни, че в края на 2019 година нуждаещи се жители на Община Видин получиха пакети с помощи, също предоставени от професор Джонов. Тя подчерта, че настоящото дарение също включва неща, които ще са от полза както за Общината, така и за видинската болница и за хората в уязвимо положение.


На Многопрофилната болница за активно лечение във Видин са дарени  40 болнични легла, както и матраци, шкафчета и 150 кашона с консумативи, работно облекло и завивки. Заместник-директорът на лечебното заведение д-р Богдан Томов благодари за подкрепата.


Професор Джонов отбеляза, че от болницата във Видин е започнала кариерата му. Той обясни, че помага на много болници в България, но пое ангажимент да бъде предоставена с приоритет подкрепата, нужна на МБАЛ "Света Петка":


"За мен е голямо удоволствие да бъде отново тук и да помогна с каквото мога на тази болница."


От болницата във Видин представиха на професор Джонов списък с медицинска апаратура, от която лечебното заведение се нуждае.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00