Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Параход Радецки" отново плава с пътници

Снимка: Радио Видин

Днес се навършват 55 години от първия рейд на единствения плаващ музей в България  - Национален музей "Параход Радецки". Корабът е реплика, но максимално наподобява оригиналният параход, от който Ботев и неговите четници слизат на козлодуйският бряг, каза за Радио ВИДИН Михаил Симов, ръководител на отдел "Възраждане" към Националния Исторически музей, под чиято шапка е и музейя - кораб:


"Оригиналният параход е унищожен още през 1914 г., след като изчерпва експлоатационният си ресурс е нарязан за скрап, с което тази историческа реликва е безвъзвратно унищожена. Но през 1966 година в корабостроителният завод в Русе слиза реплика на "Радецки". Като е взета за основа корпуса и механичната част, парната машина на един кораб, който също е построен в корабостроителницата, където е построен и оригиналният "Радецки"... Още изначално той е замислен да бъде едновременно действащо плавателно средство, което да извършва плавания по река Дунав. Нали вече не с комерсиална, а с чисто така цел, свързана с историческата памет и едновременно с това да бъде музей, посветен на Ботев и неговата чета. Тези си функции "Радецки" продължава да изпълнява и днес, макар че историята му през последните 55 г. е изпълнена с така доста трудни моменти. Недостиг на средства, организирани са множество кампании за набиране на финанси, да може да се подържа плавателното състояние на кораба и така добрия му външен вид. Преди година и половина за пореден път "Радецки" премина планов преглед и ремонт, този път той беше извършен в град Браила, Румъния и след него корабът отново получи лиценз за плаване, и в момента той може да извършва своите традиционни кратки плавания по Дунав. Освен това беше основно обновена и музейната експозиция, от която посетителите могат да научат така някои, надявам се, нови и интересни факти за похода на Ботевата чета, както и историята на самият кораб, за онзи австрийски параход, така и за съвременната реплика, която и днес може да бъде видяна и посетена."


Национален музей "Параход Радецки" също така плава днес за първи път с пътници след планов ремонт извършен в Румъния преди година и половина, разкрива Михаил Симов:


"През миналата година не се извършваха тези туристическите плавания по Дунав, тъй като нали, заради ограничителните мерки във връзка с ковид пандемията. Днес ще плава корабът за пръв път с пътници, откакто е ремонтиран, като част от тържествата - Ботевите дни в Козлодуй. Предвидена е и да се направи възстановка на историческото слизане на козлодуйският бряг. И всеки, който желае да посети кораба, може да го направи. Той работи без почивен ден, става въпрос за музейната експозиция... Самият кораб се намира на изградения специално за него пристан в Козлодуй, към който така има един много хубав парк, с места за отдих, беседки, пейки, барбекюта. Едно приятно място за почивка..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48