Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 политически сили за избори се стягат, 6 от тях влизат, сочи проучване

Снимка: БГНЕС

19 партии и 9 коалиции подадоха документи в ЦИК за участие в предстоящите избори. Комисията обаче заличи регистрациите на четири партии, защото проверката на документите им е показала по-малък действителен брой от изискваните 2500 подписи за подкрепа. Става дума за Национално движение "Единство", партия "Правото", партия "Съюз за отечеството" и партия "Благоденствие-Обединение-Градивност". По този начин засега са утвърдени зявленията на 15 партии и 9 коалиции или с 6 по-малко от редовните избори преди два месеца.

Допуснатите от ЦИК за участие в изборите на 11 юли:

15 партии: "Подем", "България на труда и разума", "Български национален съюз "Нова демокрация", "Глас народен", "Републиканци за България", "Гражданска платформа "Българско лято", "Има такъв народ", "Бригада", "Възраждане", "Движение за права и свободи", "Пряка демокрация", "Свобода", "Партия на ЗЕЛЕНИТЕ", АТАКА, "МИР";

деветте коалиции са следните: "Изправи се! Мутри вън!", "Българските патриоти- ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ", "Ляв съюз за чиста и свята република", Движение "Заедно за промяна", ГЕРБ-СДС, "Демократична България- Обединение", "БСП за България", "Национално обединение на десницата", "Средна европейска класа".



Резултатът от изборите на 11 юли общо взето ще повтори този от вота на 4 април и в новото Народно събрание се очаква да влязат същите 6 партии. Това сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг с уговорката, че по време на анкетирането не беше сформирана новата патриотична коалиция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но плътно следвана от "Има такъв народ".

ГЕРБ остава първа политическа сила с 23,8% от гласовете на хората, за "Има такъв народ" биха гласували 20,9 на сто, БСП са трети с 18 процента, Демократична България с 11,4, ДПС с 10,5 и "Изправи се! Мутри вън!" с 4,4. Патриотичните организации са тествани поотделно и затова коалиция между ВМРО и НФСБ би събрала 3,2%, а Воля - 0,5.

"Развръзката на изборите тепърва предстои и резултатът на изборите зависи от това какво тепърва ще се случи в оставащия период до изборите, като тук се има предвид както поведението на политическите партии, така също и действията на служебното правителство", обясни социологът Петър Живков от Центъра за анализи и маркетинг .

Изследването е проведено в периода 14-21 май и е реализирано със собствени средства на Центъра за анализи и маркетинг.


Листите на коалицията ГЕРБ-СДС няма да са копие на предишните, но ще има приемственост, заяви след внасянето на документите в ЦИК зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов:

"Отиваме на тези избори с енергията и самочувствието на коалицията, спечелила предишните парламентарни избори и очакваща да спечели и следващите. Може би ще наблюдаваме определени опити на служебния кабинет да се намесва в кампанията."

 "Има такъв народ" също внесе документи за регистрация в ЦИК за предстоящия парламентарен вот. Зам-председателят на партията Тошко Йорданов отново бе лаконичен:

"Резултатът ще го покажат изборите и хората. Каквото кажат хората, това ще е. Единствената нагласа е, че тези избори би трябвало да са по-честни от предишните."

Тръгваме с нови сили и с нова енергия в голямото ляво обединение- организирани и подготвени. Целите ни са две- промяна и стабилност. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова при внасянето на регистрацията за предстоящите избори в Централната избирателна комисия:

"Да сложим край на политическата криза, за да започнем да работим по икономическата и социалната. Вече е въпрос не само на "искам промяната", въпросът е кой може да я направи и как да я направим. Ние тръгваме с амбицията, че можем."

Пред нас стоят едни важни избори. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след регистрирането на партията в ЦИК:

"Отиваме на избори, които да произведат необходимото, за да има стабилност в страната. 4 април бяха едни нужни избори, една голяма крачка се направи в посока на възстановяване на демокрацията и рестарт на държавността, но беше само една крачка."

С какви амбиции влиза в предизборната кампания "Демократична България", обяви съпредседателят на обединението Христо Иванов:

"С амбиции да разширим подкрепата на "Демократична България". Очаквам електронното гласуване всички ние да го превърнем в залог за едни по-честни избори. Очаквам тези избори да бъдат много по-свободни. Голямата ни цел е да излъчим едно управление на промяната, което наистина да може да стъпи на трите големи национални програмни цели, които си поставя "Демократична България"- свобода, законност, модернизация."

Решени сме да изпълним целите си в същия формат и със същия ентусиазъм, заяви председателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова при регистрацията на обединението в ЦИК за предстоящия предсрочен вот:

"Ще влезем в парламента с повече депутати и ще продължим целите, които си поставихме- разграждане на мафиотския модел, освобождаване на бизнеса от рекета, свободна пазарна икономика, свобода за гражданите, връщане на демокрацията, съдебна реформа, осигуряване върховенство на правото, повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, зелени политики. Да изхвърлим боклука във всичките му разновидности."

Коалицията „Българските патриоти“ ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ внесе документите в комисията без лидерите на трите партии, за които вече стана ясно, че ще участват в предизборната кампания, но няма да фигурират в депутатските листи. Вместо тях това направиха Юлиан Ангелов, Пламен Христов и Борис Ячев:

"Обществото има нужда от стабилно патриотично обединение. Разчитаме на това българите да подкрепят коалицията "Българските патриоти", за да може в следващия парламент българските патриоти да са представени и да не допускат по никакъв начин, както в предходния кратък парламент, да бъдат продадени националните български интереси."

Дo 8 юни партиите и коалициите тpябвa дa peгиcтpиpaт и ĸaндидaтcĸитe cи лиcти зa вoтa. Дeн пo-ĸъcнo, нa 9 юни, щe ce тeгли и жpeбият c нoмepaтa нa фopмaциитe в бюлeтинaтa. В края на следващата седмица- на 11 юни, oфициaлнo зaпoчвa пpeдизбopнaтa ĸaмпaния, ĸoятo пpиĸлючвa нa 9 юли. 10 юли e дeн зa paзмиcъл, a нa 11 юли щe ce пpoвeдaт пpeдcpoчнитe избopи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00