Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят ваксинационни кампании

Обсъдиха COVID ситуацията в област Видин

Снимка: Областна администрация - Видин

Изпълнението на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и епидемиологичната обстановка в областта бе основна тема на проведеното заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин, съобщават от пресслужбата на областна администрация.  

В началото на заседанието областният управител Огнян Асенов представи заместник - областния управител Шишман Чаушев, който преди дни встъпи в длъжност. Директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински докладва за извършените имунизации срещу COVID-19 на населението от област Видин. Стана ясно, че до момента 12 439 души са с поставена първа, а 5541 човека от област Видин са със завършен ваксинационен цикъл. 
От РЗИ-Видин информираха, че до всички кметове на общини от област Видин са изпратени писма във връзка с обхвата на възрастни хора на и над 65-годишна възраст, както и лица с придружаващи хронични заболявания. С писмото е изискано съдействие от тяхна страна за извършване на необходимата организация за информирането на населението в ръководената от тях Община. Проведени са разговори със здравните медиатори към община Видин, при които е изискано съдействие от тяхна страна за популяризиране на имунизациите срещу COVID-19 в ромските общности. РЗИ-Видин има готовност мобилни екипи да осъществяват ваксинация в по-малките населени места от областта.
 
Във връзка с изпълнението на Националния ваксинационен план срещу COVID-19, бяха представени и обсъдени предстоящи дейности, целящи по-голяма информираност на населението. Предвижда се организиране и провеждане на информационна кампания с участието на регионални медии. Ще бъдат изготвени и разпространени информационни материали за имунизациите срещу COVID-19.  Ваксинационни кампании ще бъдат проведени и на открито в паркове, намиращи се на територията на град Видин. Предстои провеждането на среща с пасторите, провеждащи служби в ромските махали, с цел популяризиране на имунизациите срещу COVID-19 в ромските общности. Стана ясно, че продължават разговорите с управителите на големи фирми на територията на област Видин, с цел по-голям обхват с имунизации срещу COVID 19 на персонала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48