Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лекарствата по здравна каса- само с е-рецепта

Снимка: БГНЕС

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни рецепти.

Рецептите, издадени преди първи юни, ще продължат да се изпълняват от аптеките. Хартиената засега не се премахва- тя остава за лекарствата, които изцяло се заплащат от пациентите, гласят част от промените.

Наясно ли са с промените жителите на Видин? 

"Не, изобщо нямам представа... На три аптеки ходих и ме връщаха и накрая си ги купих за 105 лв. всички лекарства на свободно, защото не знаеха още как да стане, пък от другия ден почнаха пак с тези книжните, но аз нямах време да чакам и си ги купих на свободно... Ами не знам каква ми дадоха днес. Личният лекар там по компютъра нещо на някакви листчета изряза ги и ги залепи за книжката. Никакво номерче- рецептурната книжка дадох и в нея пишат там. Да, чух че и рецептурните книжки от другия месец ще минат също в електронен вариант, но личната ми лекарка каза, че нищо не се знае. Здравната каса нищо не им е казала още... Нямам никаква представа. Със сигурност трябваше да има по-добра информационна кампания, щом не съм и чувал за тях... Не мога да кажа нищо за електронните рецепти. Моята е от днес - хартиена е и е от невролог... Отидох при личния лекар, после в аптеката и тя каза, че ще уреждат между тях рецептите... Отиваш директно на аптеката, влизат в компютъра с данните ти и там по това, което е предписано от личния лекар, си получаваш лекарствата, което е едно облекчение за самите пациенти... Няма лекарите да пишат на хартиени носители и т.н. Сега отиваш на аптеката, те те проверяват в компютъра и ти пишат в здравната книжка... Това е и едно удобство. Дори лекарят може да ти даде рецептата за по-продължителен период от време, а не всеки месец да му клечиш на вратата. ЕГН-то си даваш от личната карта и за нула време те обслужват... ", коментираха новите рецепти и предимствата им жители на Видин.  


Аптечният софтуер също е готов и вече е свързан с електронния  регистър, като техническите проблеми също са решени, коментират фармацевти. А дали проблемите са изчистени и с пациентите, проверихме в една от видинските аптеки. Фармацевтът Иванка Стефанова обясни ситуацията с новите правила:


"Има проблеми, но хората вече са научени, знаят, отиват при личния лекар и всичко е същото, само че без хартия. Все още в хартиената рецептурна книжка лекарят нанася лекарствата без да издава хартиена рецепта, идват при нас, ние вписваме ЕГН, зареждаме рецептата и виждаме какво е изписано. За пациенти без рецептурни книжки важат и електронни, и бели рецепти. Все още са малко електронните, но важат и двете. Така че, няма проблем. Пациентът идва с рецептурната си книжка, там има ЕГН, има и специален номер на изписване, който е вписан. Но най-лесно е чрез ЕГН-то. Вписваме ЕГН-то и така излиза рецептата..."  


Потърсихме мнението и на личен лекар. Д-р Емил Мушанов е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин:

Д-р Емил Мушанов"Има два основни вида рецепти. Едните са тези, в които частично или напълно медикаментите се изплащат от Здравната каса. Тези медикаменти, които вървят на рецептурна книжка, се издават единствено и само чрез електронна рецепта. За пациента не се променя абсолютно нищо, с изключение на това, че няма да носи рецепти на хартиен носител. Той идва с рецептурната книжка и ние слагаме едни номерца в нея, след което с тях отива в аптеката и си взима лекарствата.

Що се отнася до тези рецепти, които досега бяха на "бели" рецепти, те също остават като вариант, но може да се предпише и електронна такава. Ако стане вариантът "бяла" рецепта, т.е. както беше досега, на обикновена бяла рецепта се написва медикамента и пациентът отива с рецептата в аптеката. Ако се избере вариантът "електронна бяла рецепта", то тогава по същия начин- по ЕГН или по едно номерче, което се дава на пациента, той може да иде в аптеката и да си вземе лекарствата. Така за пациентите само се улесняват нещата..."  


Всъщност, електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк.

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса. Въвеждането им ще улесни пациентите и лекарите, защото ще даде възможност при допусната грешка при изписването на лекарствата тя да бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря. Очаква се да се подобри и контролът по предписване и отпускане на медикаменти, като те ще се следят в реално време.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г.

Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР