Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът трябва да се живее с радост, смята учителката от Чипровци Вера Горанова

7
Вера Горанова с нейни ученици
Снимка: личен архив
Този път предаването "Калейдоскоп" е посветено на учителската професия  - призвание ли е тази професия, съдба или може би любов. След няколко дни е 24 май, най-истинският български празник, празник,  който е апотеоз на българската просвета  и на българската книжовност. Едва ли случайно в своя поетичен "Проглас към Евангелието" Свети Константин-Кирил Философ  е написал:

"Голи са без книги всички народи,
не можейки да се борят без оръжие
с противника на нашите души,
и готови са за плена на вечната мъка."


Олицетворение на българския учител в  Вера Горанова - учител по български език и литература в прогимназиален етап, в най-старото училище в България - ОУ "Петър Парчевич" Берковица (п
рез 2024 година предстои честването на неговата 400 -годишнина).  Педагогическият ѝ стаж като учител е 37 години, много ученици са минали през учителската  ѝ практика, на много неща са я научили децата, най-важното може би -  как да съхранява детския си поглед към света  и оптимизма си. Вера Горанова е изключително силно свързана с родния си град Чипровци. Родена в Чипровци през 1962 година. Завършва основното си образование в училище "Петър Парчевич". Продължава образованието си в Икономическия техникум в град Монтана. Неин класен ръководител е Генади Генадиев, преподавател по математика, който е един от учителите, които тя помни за цял живот. Продължава да учи в полувисшия учителски институт в град Смолян. Три години продължава обучението ѝ. След което се връща в Чипровци, където започва работа като преподавател по български език и литература. И така 37 години в родния град Чипровци, в родното училище, където  работи с прекрасни деца. Има моменти на  радости и  трудности, но животът я учи да гледа с оптимизъм на случващото се и да върви напред.

 
За 2020 година получава приза "Учител на годината" и почетно отличие "Неофит Рилски", което  е най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България.


Вера Горанова с нейни ученициПрез изминалите 37 години - времето, през което тя преподава, се променят много неща - броят на учениците в училището намалява 10 пъти, мотивацията за учене е по-слаба. Затова Вера Горанова се опитва да мотивира децата да продължават да учат и да разберат колко ценно е образованието:


"Опитвам се да ги мотивирам да четат освен уроците си и книги. Обяснявам им, че това ще обогати речника им. Стремя се да използвам иновативни и традиционни методи на преподаване. Стремя се да използвам съвременни методи - обърната класна стая, когато аз не преподавам, а децата на екипи представят темата, метод на проектите, изследователски метод също използвам... Презентации и видеа използвам при онлайн обучението, защото визуализацията им помага по-лесно да запомнят... Тази награда за мен е огромно признание за моя дългогодишен труд и голямо задължение и отговорност."
Вера Горанова в клас

ДЕТСТВОТО

"Като малка бях много свито и срамежливо  дете. Когато постъпих в първи клас, ми беше  класна една чудесна госпожа, другарката Марийка Йорданова. И тя ме вдъхнови да стана учителка. Понеже ми е обръщала по-специално внимание и ме накара да се почувствам сигурна и спокойна... Още от първи клас аз знаех, че искам да стана учителка... Най-много обичах литературата и да чета книги. Това хоби ми е останало до ден днешен... Детството ми беше вълшебно. То премина освен в училище и в много игри. Тогава имаше много деца в Чипровци. "

МЕЧТАТА

"Радвам се, че сбъднах детската си мечта - станах учителка по български език и литература и фактът, че превърнах това свое хоби в професия, ми носи много голямо удовлетворение. "

УЧИТЕЛИТЕ
"В Икономическия техникум беше другият учител, който оказа много голямо влияние върху мен да избера учителската професия. Моят класен ръководител Генади Генадиев. Той беше математик, но рядко добър човек, който имаше подход към учениците. Приемаше ни като свои деца, беше като наш баща... Той остана в моето съзнание като една ярка личност, която ме е вдъхновила да избера професията на учителя."

 
Вера Горанова с нейни ученициРОДОПИТЕ
"И до днес Родопите са ми в сърцето. И днес като чуя родопска песен, настръхвам. Нося планината в сърцето си, както и хората, които живеят там... Завладя ме оня край..."

ЧИПРОВЦИ

"Обичам да си се прибера в Чипровци. Сутрин като стана да си погледна трите чуки, въздухът да ми е чист, птичките да ми пеят, и по това да позная, че е дошла пролетта, много си ми харесва тука и си обичам всичко в Чипровци. И не съжалявам, че не съм го напуснала някога. До моята къща започва борова гора. Дори и на площада да стоиш, отвсякъде виждаш планината. Ние тук сме някак си закътани. Планината ни пази от сняг, навеища... Обгърнати сме от планината като малко дете..."

УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ

"И днес не бих избрала друга професия, пак бих станала учителка. Това ми е в кръвта явно, защото и в моя род , аз съм от рода на Виачевите, един от изтъкнатите чипровски родове, в рода ми е имало учител... С радост отивам на работа... Винаги гледам хубавото в постъпките на децата, гледам да съм толерантна... Децата знаят, че след часовете могат всичко да споделят с мен, но знаят, че в час аз съм много взискателна и много строга. Те се научават, че в час трябва да учат, да пишем, винаги да имат домашно, със странични неща да не се занимаваме... Днес успявам да се справя с децата като търся техните интереси... Училището ни е като едно семейство, познаваме проблемите на всеки, всички се стремят да помогнат на другия, колективът ни е много сплотен... Това се отразява и на учениците, приемат ни като близки хора и това ги мотивира да учат..."


Вера Горанова с нейни ученициУЧЕНИЦИТЕ
"Освен знанията по български език и литература, аз се опитвам да ги науча да бъдат хора. И това им го повтарям непрекъснато да уважават другия, да му съчувстват, да са толерантни, да не са егоисти... Децата пък ме учат да не забравям, че и аз съм била дете и да бъда по-спонтанна, духът ми да е вечно млад, с тях се чувствам млада."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31