Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Атанасов, ИТН: Статуквото изпитва страх само от "Има такъв народ"

Снимка: ПП "Има такъв народ" Видин
ПП "Има такъв народ" регистрира листата си с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия във Видин. Само една е промяната в сравнение с редовните избори на 4 април. На мястото на педадога Цецка Хаджигеоргиева е включен Ивайло Милушев- педагогически съветник в ППМГ "Екзарх Антим I" и председател на Видинския комитет "Васил Левски". Водач на листата отново е юристът Иво Атанасов, на втора позиция е д-р Снежана Йоханова, следват: Светлана Стойкова- икономист, Милен Милчев- спортист, развива бизнес в сферата на земеделието, певецът Ивайло  Гюров, местният предприемач Светослав Цветанов и бизнесменът Владимир Боев.
   
"Листата е съставена от експерти в областта на правото, икономика и финанси, здравеопазване и образование. Имаме в листата безнесмени, земеделци, млади хора, които трябва да направят промяната в държавата. Нашият проект е обърнат към младите, образованите, хора, които със своята експертиза ще могат да променят тежката ситуация в страната. Обединява ни идеята за промяна. Виждаме ситуацията в страната. От всяка една сфера на обществения живот излизат безобразията, които са вършени по времето на управлението на Борисов. Целите на партията и хората в нашата листа са тези неща да се променят и България да бъде една достойна, нормална държава. Политиката да бъде обърната към гражданите", каза за Радио ВИДИН Иво Атанасов.

Радио ВИДИН: Имате ли конкретни идеи за развитието на Видин?

- Няма да използвам клишета и да казвам, че за мен "Видин е кауза", както ги използват някои други. Видинска област е най-бедната област в Европейския съюз, с най-ниски доходи, с най-голяма заболеваемост на населението, с най-ниски пенсии, с най-голяма безработица... Политиките в социалната сфера, във финасите, в образованието, ще бъдат обърнати към гражданите на видинска област. Ще бъда последователен в отстояването на исканията на видинчани за магистралния път до Ботевград и тунел под "Петрохан". Запознах се с едно решение на министъра на екологията за спиране на процедурата по ОВОС на проекта, което за мен е незаконосъобразно. Именно с ОВОС трябваше да се докаже наличието на защитени зони. За мен това е едно безобразие, което е извършено, и би трябвало министърът на околната среда да отмени това свое решение, да възложи доклада за ОВОС и този проект да продължи. Информацията ни е, че има и чуждестранни инвеститори, и български фирми, които са заинтересовани за строителството на този тунел. За видинските граждани това е едно отваряне не само към България, но и за чуждестранни инвестиции.

Казахте, че проблемите в страната са наистина много, каква информация имате за състоянието на държавата?

- За положението в страната се вижда от действията на служебното правителство. Много от тези действия няма да могат да доведат до окончателен резултат поради наличието на един главен прокурор Гешев, който е имал цялата тази информация при него, но не е предприемал действия. Много скелети ще излизат от шкафовете след стъпките и на министъра на икономиката, и на финансите, и на вътрешните работи, и във всяка една сфера. Прокуратурата ще трябва да си свърши работата.


Бяхте, макар и за кратко, народен представител. Как Ви се стори атмосферата в Народното събрание?

- Да Ви кажа, че съм очарован- не, не съм. Ситуацията беше доста напрегната. Още от първите дни от функционирането на парламента ми стана ясно, че има задкулисни договорки между партиите от статуквото. Те го демонстрираха в деня, в който провалиха дневния ред и ни казаха: "Кои сте вие, за да искате промяна? Ние сме партиите, които диктуват условията." Знаете нашето рашение, то беше правилното- отстояхме обещанието си към избирателите да не правим правителство с тези партии. Успяхме да променим изборния кодекс, което да гарантира свободни и демократични избори. Даде се възможност на българските граждани в чужбина да гласуват- увеличи се броят на секциите. Бяхме атакувани, че по този начин се дава възможност на българските граждани в Турция да гласуват. Ние не делим гражданите в чужбина на такива, които са в Турция и тези, които са в Англия, в Западна Европа, в Канада или в САЩ. За демократични избори трябва да се даде възможност на повече български граждани да дадат своя глас. В някои случаи останахме неразбрани и относно електронното гласуване, относно субсидията от 1 лев, относно мажоритарните избори. Дори и партии от протеста са против. Това е процес на широко обществено обсъжадне, което ще се проведе в новия парламент и предполагам, че ще бъдем разбрани и ще успеем да постигнем целите си от референдума.

Ще продължите ли линията да не се коалирате с "партии на статуквото"?

- От нашето ръководство е заявявано- и от г-н Трифонов, и от г-н Йорданов, че с партиите на статуквото не може да правим коалиции.

Защо видинските избиратели да гласуват за "Има такъв народ"?

- Призовавам видинските избиратели да гласуват за "Има такъв народ". Ще проведем позитивна кампания с пълно разясняване на програмата на "Има такъв народ" във всяка една сфера. Ние сме основната партия на промяната. Партиите на статуквото не изпитват стрях от никого, дори и от партиите на Христо Иванов и Мая Манолова. Те изпитват страх от "Има такъв народ". Разполагаме с програма за промяната. Тази промяна ще се осъществи. Реформите, които предвиждаме, ако ни се даде възможност да управляваме, ще бъдат в интерес на гражданите и спиране на корупцията, която съществуваше по времето на Борисов.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ясни са новите депутати от Северозапада

Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" -..

публикувано на 15.07.21 в 12:14

Днес е ден за размисъл, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди парламентарните избори утре. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи. На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи..

публикувано на 10.07.21 в 07:38

Шест СИК в община Видин за гласуване на хора с увреждания

Със заповед на кмета на Община Видин  Цветан Ценков са определени следните избирателни секции, предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването: 1.Избирателна секция № 050900013, гр. Видин, ул. “Екзарх Йосиф І” № 17, ОУ „Св. Климент Охридски“; 2. Избирателна секция № 050900015, гр. Видин, ул...

публикувано на 09.07.21 в 16:53

Десетки са сигналите за купен вот във Врачанско

Създадени са перфектни условия за провеждане на изборите, а усилията ни са насочени към гарантиране на честния вот, това каза областният управител на Враца Иван Сълов. „Отстрани изглежда лесно, но стана с много усилия. Срещнахме и разбиране, но това, което виждате тук е направено с усилията на областна администрация, а трябваше РИК да го..

публикувано на 09.07.21 в 16:41

Почти 157 000 са избирателите в област Враца

156 819 са избирателите в област Враца, които в неделя имат право на глас при избора на народни представители в VІ Многомандатен избирателен район. 322 са секциите в областта, като в 232 от тях вотът ще е машинен, а в 90 – с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на РИК Албена Коцанкова. „Подвижните СИК-ове в областта са 22, те са разкрити на..

публикувано на 09.07.21 в 16:37

В Белоградчик готови за предстоящия вот

Областният управител Огнян Асенов проведе работна среща с кмета на община Белоградчик Борис Николов във връзка с предстоящите избори за народни представители, съобщават от пресслужбата на Областната администрация. На територията на община Белоградчик е създадена необходимата организация за нормалното протичане на изборния ден. Жителите са..

публикувано на 09.07.21 в 14:59

„Галъп“: ИТН с по-голям шанс от ГЕРБ-СДС за победа на изборите

Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при "Има такъв народ" – заради тенденциите в последните месеци и седмици. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за електоралните нагласи, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР) дни преди изборите..

публикувано на 08.07.21 в 15:45