Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Земеделието в условията на пандемия- възможности и перспективи (Видео)

Снимка: Радио ВИДИН


Как Европа помага на селското стопанство в условията на пандемия? Това бе темата на онлайн семинар, който организира Радио Видин преди седмица. Идеята бе да срещнем мненията на хора, които са пряко свързани или зависими от това, което прави Европейският парламент, за да подпомогне земеделския сектор в условията на пандемия. 

В уебинара "Селско стопанство в условията на пандемия. Реформата в селскостопанския сектор в ЕС – синергия между конкурентоспособност и екологизация на земеделието" участваха Атидже Алиева Вели- евродепутат и член на комисията по земеделие, Емилиян Енчев, директор на Областна дирекция "Земеделие"- Видин, Мариела Савкова,  управител на  Областен информационен център - Видин, Мария Великова, представител на видинското пчеларско дружество „Димитър Балев“ и Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство и преподавател в Средно училище „Христо Ботев“ Арчар, заедно със свои ученици от паралелката по Лозаровинарство. 



Не може да се отрече, че земеделският сектор е сред най-подпомаганите с европейски средства, въпреки че е най-малко пострадалият сектор на икономиката. Евродепутатите имат визия за развитието на селскостопанския сектор през следващите години, залага се на мерки, с които да се отговори както на изискванията на Зелената сделка, така и на условията за конкурентоспособност на българските фермери в условията на пандемия, увери евродепутатът Атидже Вели:

"Пандемията засилва необходимостта от реализирането на Зелената сделка и на всички политики, които са заложени. Средствата по Плана за възстановяване, освен да подпомогнат земеделците да се възстановят от кризата, трябва да им осигурят плавен преход към зелените мерки и към новия модел, който предстои да прилагаме в земеделието."

Да се осигури баланс между отделните стълбове на Общата селскостопанска политика- екологичен-икономически и социален, което ще гарантира освен продоволствената сигурност, и справедливи доходи на земеделците  - към това са насочени усилията на групата на евродепутата Атидже Алиева Вели. Според нея обаче Общата селскостопанска политика не може да съществува сама за себе си:

"Няма как в случая да говорим само за ОСП, без да засегнем другите основни документи от Зелената сделка, които ще бъдат основна част от земеделските политики- стратегите "От фермата до трапезата" и стратегията за опазване на биоразнообразието. Общият успех на реформата наистина зависи от силната синергия, която България ще трябва да направи между различните политики и програми. Досега ако земеделците бяха съсредоточени само в Общата селскостопанска политика и в Програмата за развитие на селските райони, оттук нататък ще говорим за един по-широк поглед, така че наистина земеделците да бъдат адекватни и конкурентоспособни на своите колеги от Европа..." 

Евродепутатите чертаят визията за развитието на селскостопанския сектор, а политиките на европейския съюз се пречупват през националните политики. На местно ниво Областна дирекция „Земеделие“ е службата, която е най-близо до фермерите. Според директора й Емилиян Енчев, селското стопанство, като един от водещите отрасли в региона, се развива добре, благодарение на финансовата помощ от ЕС. 

Милион и 100 хиляди декара е обработваемата земя във Видинско, около 10 хиляди декара са заети с трайни насаждения, още толкова с лозя, голяма част от тях новосъздадени, с нови сортове, има новосъздадени и ферми за животни... Работи се с нова и качествена техника, земеделските стопани са заинтересовани и търсещи. 

"Свидетели сме на съживяване на селскостопанския сектор, във всичките му отрасли, въпреки това има още какво да се направи"- категоричен е Емилиян Енчев. 

Нова ракетна площадка ще защитава Златорожието от градушки, според Емилиян Енчев земеделието се развива, необходимо е обаче да се направят инвестиции в сферата на хидромелиорациите, необходимо е и производителите да се сдружават, за да могат да отговорят на изискванията на глобалния пазар. 

Областен информационен център е мястото, от което хората получават информация за актуални и предстоящи възможности за финансиране, а голяма част от хората, които търсят информация, са такива, които се занимават със земеделие. 

"До 26 юли е отворена инвестиционна мярка 4.1, по нея могат да бъдат финансирани изграждането на съоръжения ан хидромелиорациите- това е важно за едрите земеделски стопани. За 2021 година предстоят три допълнителни подмерки... Нашият фокус е насочен основно към малките земеделски стопани, както и привличането на инвестиции за създаването на Местни инициативни групи.  Идеята на политиката на Европейския съюз, насочена към развитие на селскостопанския сектор, е да се осигурят доходи за хората, но и да се развиват селските райони. Предвидени са няколко земеделски мерки... Европа трябва да помисли за по-дребните производители, така ще се съживят и селските райони", коментира управителят на Областния информационен център във Видин Мариела Савкова. 

В известна степен пандемията накара хората да се обърнат към корените, към селото, а там намират добри условия пчеларите- пчеларството е и един от развиващите се сектори в региона. Съживяване има и в лозарството, а най-хубавото е, че в региона вече се подготвят и кадри за лозарския сектор.   На семинара ни преди седмица присъстваха и Мария Великова, представител на видинското пчеларско дружество „Димитър Балев“ и Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство и преподавател в Средно училище „Христо Ботев“ Арчар, заедно със свои ученици от паралелката по Лозаровинарство. Тях ще чуем в следващото предаване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25