Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и възможности за живот и развитие, или това ще е поредното угасващо село в Северозапада?

"Нашето село е малко и има доста проблеми за решаване", обяснява кметският наместник Калин Еленков.

"Тук са регистрирани около 39 човека като постоянни жители, от тях 5-6 не живеят в селото. Основният проблем е, че са малко хората и той се отнася за целия район. Виждал съм как живеят хората в други части на ЕС- гледал съм предавания по телевизията, репортажи. Има устроени села и градове, както и такива малки населени места. Доста време и години ще са ни нужни да ги стигнем. Изглежда нещо не е дообмислено, но това зависи от управляващите по-нагоре... Да, за мен би трябвало да има специална държавна програма за пограничните райони в Северозапада, както бе навремето. Би трябвало да се обърне внимание на този въпрос и да се отпуснат някакви средства, за да може да се подпомогнат тези села в нашия пограничен район. Да се направи нещо по-добро за хората, за техния по-добър живот. 
Магазин нямаме от 2 години. Не можем да намерим човек, защото хората тук са малко. Предишният магазинер беше го взел под наем, защото помещението е на бившата кооперация, но се отказа, понеже не може да направи оборот... Говорили сме
с фирмата, която кара хляб да ни зарежда и с хранителни продукти от първа необходимост, но засега нямаме никакъв резултат...

Проблем имаме и с транспорта. Преди пандемията имаше бус, който пътуваше в понеделник, сряда и петък. Сега има само в сряда от Видин и следобед има за връщане от Белоградчик.

За възрастните да живеят тук е добре- на тях им трябва тишина, спокойствие. Има хора, които идват пролетта и есента си заминават. Лошото е, че повечето хора, които искат да купят имот тук, искат да има и магазин и повече разнообразие. Засега това не можем да им подсигурим...Но както казах, тук е тихо, спокойно. Повечето жители са пенсионери, по-малко са младите. За нуждите на възрастните хора има Социален патронаж, чиято кола всеки ден минава и ги обгрижва като им кара храна..."

Двама от тях вече бяха седнали на пейката пред кметството в очакване на храната и на раздумка:


"Седим на пейката и чакаме яденето от Белоградчик. Аз съм тук от 21 години- преселник съм. Така не е било никога преди. Какво е това да нямаш магазин? Аз взимам 54.71 лева. Ако хванеш някое такси, трябва да даваш 10 лева и 10 ти е пътят- станаха 20. За един подпис е същото нещо... Преди години идваха тука и ние се събирахме, тези безработните и се подписвахме. А сега тия 50 лева къде по-напред- дали тока да плащаш, дали вода, дали кабелната... Преди години тук е имало работа- чистехме тротоарите, на училището направихме градинки, садяхме борове. Имахме работа, изкарвахме пари, не сме мизерували. А сега сме на социално ядене... Тук нямаме и магазин. Ако ни трябва олио например, какво правим ние? Да няма в селото магазин. Какво е това...

Навремето тук по 50 човека се събираха на ден- тръгваха по гората да секат дърва, да товарят и ги карат... Мъка. Няма никаква работа. В селото има само 7 овце, моите две кози и три магарета. Изсякоха и цялата гора. Е тук само е останала малко гора. Частни гори вече няма. Хората ги продадоха и тия всичко режат... Нито можем да си пазаруваме, нито нищо. Кибрит да ти потрябва, няма откъде... Едно време имаше хора, имаше и живот. Аз имам 5-6 овце, паса ги, връщам се, доя ги, правя сирене и така...Ами как да живеем- мъка. Работа и това е. Труден е животът, особено тук в Северозапада. Не достигат пари за нищо. Искам да ни увеличат пенсиите и животът да стане по-добър..." 


Защо продължава обезлюдяването на пограничните ни райони, какво може да задържи хората в тях, как виждат те живота си като част от ЕС, как се приготвя най-вкусното месо от глиган и каква ракия варят тук. Пълните интервюта с жители на село Ошане и кметския наместник Калин Еленков- в звуковия файл.


Вижте още

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17

Марая Цветкова, политолог: Виждаме подмяна, не промяна

С малко над 24 % от гласовете партия " Има такъв народ " печели парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Втора политическа сила е ГЕРБ-СДС, за която са гласували 23,51 % от избирателите, следвана от БСП с 13,39 %, Обединение "Демократична България" - 12,64, ДПС - 10,71, а коалицията "Изправи се! Мутри вън! получава 5,01 на сто от..

публикувано на 15.07.21 в 10:30