Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Best Niya или какво е да си влогър на 10 години

Снимка: Радио Видин


Ния Бурдашка е на 10 години. Учи във видинското училище "Цар Симеон Велики", където наесен ще бъде в 4. клас. През свободното си време обича да танцува, да рисува и всичко друго, което децата харесват - игри, забавления и всякакви щуротии. Едно от любимите ѝ занимания е да гледа видеоклипове в YouTube и да създава такива, защото отскоро самата тя е влогър, и то може би най-младият във Видин. Позната е като Best Niya.

"Бях много привързана към прическите, към танците и към тези неща и мислех да е канал за прически, но ми дойдоха и други идеи и започнах да правя разни сцени от живота, разни танци от популярни мрежи. Така ми дойде идеята за канал и го осъществих. Досега имам 12 видеа, но скоро ще кача 13-о. То ще бъде как ги развеждам, как отиваме в Радио Видин, как ме интервюират и такива неща", обясни младата влогърка.

В част от видеата на Ния участват и нейни приятелки. Заедно заснемат скечове, които могат да разсмеят всеки зрител,  независимо от неговата възраст и интереси. 

"Идеите се раждат като гледам от популярни канали в YouTube, как ги правят, уча се и аз започвам да ги пресъздавам по различен начин. Интересно ми е, защото докато снимам, аз се забавлявам  и след това, като гледам, виждам, че излизат смешни и общо взето това е само за забава, нищо друго."

Best Niya няма собствен канал за видеосподеляне, тъй като не отговаря на изискването за възраст над 18 години. Затова каналът, на който споделя своите видеа, е създаден от нейната майка Валентина Бурдашка. Учителката по български език и литература напълно подкрепя малкото си момиченце:

"Подкрепям я, аз дори я насърчих, тъй като смятам, че тя има толкова разнообразни интереси и се нуждае от публика. Това е един добър начин да реализира проектите си, фантазията си, да получи подкрепа и като всяко дете обича да бъде харесвана, да получи внимание и виждам, че това изключително много я забавлява и смятам, че един ден това може да стане нейна професия. Виждам, че обича да стои пред камера и зад камера, така че може пък да се занимава с този вид изкуство. Така че напълно я подкрепям и най-вече ми харесва това, че се забавлява."

За да се представи на своите абонати и на слушателите на Радио Видин, Best Niya сподели 5 интересни факта за себе си. Кои са те, чуйте в звуковия файл. Вижте още

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката: "Ако е по-добре и по-хубаво.....

публикувано на 27.07.21 в 16:06
летен планински лагер в Очин дол, Врачански Балкан

Летен планински лагер в Очин дол

Летният л агер "Духът на Балкана"  се провежда  във Врачанския Балкан.  В Младежкия еко лагер, в село Очин дол,  летуват  16  деца и 10 възрастни.  Лагерниците вече направиха своя първи преход в планината, каза Елена Татарова, директор на фондация "Пламнина":  "Ние пристигнахме в събота, имахме игри за запознанство и създаване на начин..

публикувано на 27.07.21 в 15:50